Смяна на задна дясна пружина

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Смяна на задна дясна пружина

Мнение от Бацата » 11 Авг 2008, 17:47

Скъсала ми се е задна дясна пружина на амортисьора.Отдолу е ясно как се освобождава, а отгоре трябва да развия болтовете под колонката или как?
Някой да даде съвет ако е сменял

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ca_Ma » 11 Авг 2008, 18:04

скоро сменях прожини всичките 4 на бр.
отпред лесно , отзад трудно !
махат се :
задните седалки, задната кора , колоните, и под колоните са 3-те болта ..
имам комплект спортни прожини за Е39 ако имаш интерес пиши ЛС

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 11 Авг 2008, 18:41

Мани, мани. Одзад е голяма играчка, колегата Ca_Ma дава пълно инфо. Няма друг начин, но като и мунах Ладовите подложки стана много по-добре :mhihi: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 11 Авг 2008, 19:28

Ca_Ma написа:махат се :
задните седалки, задната кора , колоните, и под колоните са 3-те болта ..
имам комплект спортни прожини за Е39 ако имаш интерес пиши ЛС

Пропусна и коланите, за които е много важно, след като ги свалиш, да внимаваш да не се свият, защото после се вадят само с чалъм ;)

Аз счупих лява, смених ги и двете!Съветвам те, да не сменяш само едната,а да сменяш комплект и задължително нови.В Дару Кар са по 160лв бр, има и качествени алтернативи по 80лв бр.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ca_Ma » 11 Авг 2008, 19:56

160лв. 1 брои ? демек 2 задни 2х160 = 320 лв яко !
ако някои иска спортните ето и линка със снимките
там съм ги пуснал за 300 лв, ама ако некои иска ги давам и за 200 че само прах фащат
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... t=#1092430

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 11 Авг 2008, 20:05

Пропускаш да споменеш, с какви амортисьори могат да се ползват ;) Това 4 пръста 3 пръста ми звучи като 12-10см, което си е много ;)

Аз сложих Suplex http://www.suplex.de/suplex.php3?language=en&page=2_1_0 за 80лв бройката и съм доволен, в смисъл колата се държи като с оригиналните.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ca_Ma » 11 Авг 2008, 20:22

ами колега амортесиорите са ми фабричните още от далечната 97 и си бяха с тях, но наистина колата става ниска, стегната и спортна, а мен това не ме устроива вече, макар че карах с тях 1 година
значи спортните прожини стават и на нормални амортесиори, иначе предполагам че стане и по твърдо, ако се сложат и спортни пр+спортни амортесиори..
твоята колко е ниска ?

Потребител
Аватар

Мнение от Бацата » 11 Авг 2008, 21:43

Седалката, облегалката и кората съм ги махнал.
Подлагам отдолу, стягам малко старата пружина, и освобождавам амортисьора отгоре и отдолу.На какво още да обърна внимание?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 11 Авг 2008, 22:23

Няма нужда да стягаш пружината ;)
Сваляш седалка, облегалка, корите на задните колонки, задната кора, коланите и внимаваш като ги местиш да не се приберат на вътре, защото после ще ти е трудно да ги извадиш и тонколоните.Вдигаш колата, развиваш болта на големия носач, развиваш биелетката на тросьона, развиваш болта на амортисьора, развиваш болтовете от горе в купето и започваш да търсиш пътя за изваждане на пружината с амортисьора.

За ваденето на пружината няма нужда от скоби, може само някой да понапъне на ръка и да се развие гайката на амортисьора.За поставянето на новата пружина също няма нужда от скоба, просто трябва един човек да дръпне надолу, докато се покаже резбата и друг да завие гайката.Разбира се, амортисьора трябва да е стегнат на менгеме ;)

Може и някъде да бъркам хронологията, но ще е нещо дребно и ще се види в процеса на работа :winky:

В интерес на истината, работата не е никак лесна и силно препоръчвам да се направи в сервиз, като сам си свалиш седалките и ги прибереш, за да не ти ги изпоклепат.

Аз си ги смених сам, но съвсем не съм бос в монтьорската работа, а и имам зет като мед :mhihi:

P.S @ICE, така по прегледно ли изглежда поста :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ca_Ma » 11 Авг 2008, 23:24

:clap:
много добре написано евала на колегата!
но според мен като гледах как ми сменяват 4-те пружини и помагах малко, няма как без намотки (мое мнение)
една пружина дори я навивахме с 3 намотки, иначе точно това е начина, и с една щанга да се натиска докато важиш амортесиора

Потребител
Аватар

Мнение от Бацата » 12 Авг 2008, 20:14

Днес свалих амортисьора!
То си еба майката! Развих отгоре трите гайки и защо пък реших, че трябва и да отвия и тая посредата.Четири часа след това стегах пружината с едни скоби.Ама я изкарах :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 12 Авг 2008, 21:40

Сега се хилиш, ама си ял дебелия като мен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 12 Авг 2008, 23:01

Бацата написа:Днес свалих амортисьора!
То си еба майката! Развих отгоре трите гайки и защо пък реших, че трябва и да отвия и тая посредата.Четири часа след това стегах пружината с едни скоби.Ама я изкарах :mhihi:

NikiNikolov написа:Сега се хилиш, ама си ял дебелия като мен.

Изображение Изображение Изображение Изображение
Ще ме скъсате от смях бе хора, как ще развиете гайката на пружината!!!Съжалявам, че не го споменах като важна част от операцията, но си мислех, че е очевадно :mhihi:

Ама ми развеселихте вечерта де, важното е, че е минало без поражения :mhihi:

@Бацата, каква/и пружини сложи?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NikiNikolov » 12 Авг 2008, 23:55

Па как съм я развил, натискам с две ръце тъпия тампон и поддава, викам си няма проблем с монтажа после, ама не съобразявам, че ще слагам подложки от ЛАДА :mhihi: , то целта това беше всъщност. Та затова ядох дебелия. :mhihi: :mhihi: . Айде със здраве и да си караме колите :driving: :driving: :driving: :driving: :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от Бацата » 13 Авг 2008, 14:42

mad_presley написа:
Бацата написа:Днес свалих амортисьора!

NikiNikolov написа:Сега се хилиш, ама си ял дебелия като мен.

Изображение Изображение Изображение Изображение
Ще ме скъсате от смях бе хора, как ще развиете гайката на пружината!!!Съжалявам, че не го споменах като важна част от операцията, но си мислех, че е очевадно :mhihi:

Ама ми развеселихте вечерта де, важното е, че е минало без поражения :mhihi:

@Бацата, каква/и пружини сложи?

Ми чакам я дойде :mhihi: Поръчал съм същата, като оригиналната ми.Утре най-вероятно

Следваща

Назад към E39