MOTUL ?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Plamenavramov
- младши ентусиаст
-
- Кара: ...
- Мечтае да кара: годзила
MOTUL ?
Колеги,това масло добре ли е за 20-ка М50?
Четох за маслата из форума но май на това се спрях!
MOTUL 8100 Eco-nergy 5W-40
- Mpower84
- ентусиаст
-
- Кара: '03 330xd M57N Sedan
Аз съм с Мотул 6100 10в40 от около месец и за сега съм доволен.Преди да го сипя се поинтересувах и поговорих доста с разни там маслари и всички без изключение ми го препоръчваха.Преди това бях с Кастрол и след 5000 км хапна един литър.Сега с Мотула определено работи по-меко двигателя.
- Plamenavramov
- младши ентусиаст
-
[quote="Mpower84"]Аз съм с Мотул 6100 10в40 от около месец и за сега съм доволен.Преди да го сипя се поинтересувах и поговорих доста с разни там маслари и всички без изключение ми го препоръчваха.Преди това бях с Кастрол и след 5000 км хапна един литър.Сега с Мотула определено работи по-меко двигателя.[/quot
Благодаря! Имам същия проблем с Мегуин!
Благодаря! Имам същия проблем с Мегуин!
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: MOTUL ?
Plamenavramov написа:Колеги,това масло добре ли е за 20-ка М50?
Перфектно е!

- ka4i
- ентусиаст
-
- Кара: Volvo V60 2022
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
vld написа:Plamenavramov написа:Колеги,това масло добре ли е за 20-ка М50?
Перфектно е!
баце не е ли тънко 5в40? да са ни нови колите ок ама кат са на по 200000+малко или много си има износване,изтъняване а това се компенсира с по плътно масло според мен 10-15в40 е по добре
- metodi80
- старши ентусиаст
-
kiko написа:vld написа:Plamenavramov написа:Колеги,това масло добре ли е за 20-ка М50?
Перфектно е!
баце не е ли тънко 5в40? да са ни нови колите ок ама кат са на по 200000+малко или много си има износване,изтъняване а това се компенсира с по плътно масло според мен 10-15в40 е по добре
Абсолютно си прав колега..... 100% съм съгласен с теб... 10w40 или 15w40 ... това са маслата за наште колички ... Виж да са новички на 4-5 годинки може да се глезят със 5w40... ама все пак са по на 10 и повече годинки ...
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Tова са глупости ,на гаражните спецове.
А сипвам тънко масло та знаели се и няма грижи нито го харчи нито нищо и мотора работи тихо.
Айде аз пак съм добре, ми комбито преди да го взема аз бум_бум го е карал с 0в30 само и пак не е харчело.
Та след като по каталог се предписва 5в40 значи има защо.
Моторите се бързооборотни ,караме ги яко и ако искаме да няма "трът" сипваме хубаво и скъпо мсло
Аз поне си мисля ,че едно масло пълна синтетика е много по издържливо на високи температури от колкото полусинтетиката.
Като я подкарам на маристралата и все е малко преди червеното и така с часове и бензинката и дизела,пък за сега няма проблеми и дано все така да е.
Иначе с 0в40 на бензинката се чуват 2-3 повдигача на място ,но ще го преживея някак си
.
А сипвам тънко масло та знаели се и няма грижи нито го харчи нито нищо и мотора работи тихо.
Айде аз пак съм добре, ми комбито преди да го взема аз бум_бум го е карал с 0в30 само и пак не е харчело.
Та след като по каталог се предписва 5в40 значи има защо.
Моторите се бързооборотни ,караме ги яко и ако искаме да няма "трът" сипваме хубаво и скъпо мсло
Аз поне си мисля ,че едно масло пълна синтетика е много по издържливо на високи температури от колкото полусинтетиката.
Като я подкарам на маристралата и все е малко преди червеното и така с часове и бензинката и дизела,пък за сега няма проблеми и дано все така да е.
Иначе с 0в40 на бензинката се чуват 2-3 повдигача на място ,но ще го преживея някак си

Plamenavramov написа:Колеги,това масло добре ли е за 20-ка М50?
Колега,какво Ти е маслото в момента ,като визкозитет и,как го виждаш похапва ли го?
Значи искам и да кажа,че, подкрепям мнението на колегата VLD.Моята Е39 е на 150к по километраж а предполагам,че е връщан та със 5w40 карам от смяна до смяна без да го пипа и грам,дори първият път си досипах след смяната почти до макс беше защото очаквах,че ще го хапне и за 9 хиляди нивото беше същото.Нито повдигачи ми тракат нито нищо така,че докато може трябва да се кара със синтетика,защото е доста по-издържливо на натоварвания пък и студеният двигател доста по-малко ще се износва при запалване. Това е и моето мнение
Има истина една,
BMW се казва тя,
шофирам ли я спира винаги дъха ми,
подавам ли и газ от радост пили гуми,
тази марка е Велика сила, сбъдва тя мечтите,
на всеки верен фен със синьо-бял пламък във очите!
BMW се казва тя,
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Колеги , след като казвате че машините ви работят добре с 5w40 ... добре , карайте ги така ... аз съм видял че моята и колата на мой приятел работят добре със 10w40 .... пробвали сме със 5w40 и не ми хареса как се държат, за това изразих мнение че 5w40 не е много подходящо ... Но след като казвате че при вас е ОК ... значи ствава и така !... Та в крайна сметка всеки нека кара както прецени че е добре за колата му ....
metodi80 написа:Колеги , след като казвате че машините ви работят добре с 5w40 ... добре , карайте ги така ... аз съм видял че моята и колата на мой приятел работят добре със 10w40 .... пробвали сме със 5w40 и не ми хареса как се държат, за това изразих мнение че 5w40 не е много подходящо ... Но след като казвате че при вас е ОК ... значи ствава и така !... Та в крайна сметка всеки нека кара както прецени че е добре за колата му ....
Има истина една,
BMW се казва тя,
BMW се казва тя,
- Plamenavramov
- младши ентусиаст
-
biser_vasilev написа:Plamenavramov написа:Колеги,това масло добре ли е за 20-ка М50?
Колега,какво Ти е маслото в момента ,като визкозитет и,как го виждаш похапва ли го?
Значи искам и да кажа,че, подкрепям мнението на колегата VLD.Моята Е39 е на 150к по километраж а предполагам,че е връщан та със 5w40 карам от смяна до смяна без да го пипа и грам,дори първият път си досипах след смяната почти до макс беше защото очаквах,че ще го хапне и за 9 хиляди нивото беше същото.Нито повдигачи ми тракат нито нищо така,че докато може трябва да се кара със синтетика,защото е доста по-издържливо на натоварвания пък и студеният двигател доста по-малко ще се износва при запалване. Това е и моето мнение
Колеги,нека не спорим! От кола до кола разлика има. сега карам с 10W60 и почна да го хапва след 8000км въпреки ,че е Мегуин пък за кастрол да не говоря! Аз от кастрол "лично аз" не съм доволен още след 5000км започва да яде! а да не говрим за шумовете при каране,по продължително време на високи обороти! Просто се допитах,защото знам,че има по вещи от мен да чуя мнение! Ако не ми допадне ОК ще си купя ново
Plamenavramov написа:... А колегата "ityooo"-ще съм блъгодарен,предполагам и колегите ако обясниш за тези абривиатура малкоповечеACEA или SC по API . А в страницата на МОТУЛ гледах,че за М50 препоръчват 5W40 и така
Ето ви една статия на разбираем език : http://www.autoactual.com/cgi-bin/news/ ... =Assistant
Какво масло да изберем
Автор: Борислав Цаков
Влизането в сервиз си е една беля, откъдето и да го погледнем. Дори за елементарно нещо, като смяната на масло. Уж би трябвало да вярваме на специалистите, а все още често чуваме съвет: ,,Ей, с това масло можеш да караш с еди си колко километра повече...”
Бих ви посъветвал в този момент да се обърнете и да излезете и никога вече да не се допитвате до този пишман-майстор. Какъв да е пробегът преди следващата смяна се определя само и единствено от производителя на двигателя, а не от този, изработил маслото. Всеки мотор си има режим и температура на работа и от това зависят параметрите на маслото и пробегът. Трябва да спазваме тези изисквания и да знаем означенията по тубите, за да не сбъркаме. Но когато не можем да вярваме достатъчно, как да изберем какво да ползваме?
Всеки иска да сложи в колата си най-доброто масло. Но какво всъщност означава това? Дали най-скъпото е най-добро? Синтетично или минерално? Сезонно или всесезенно? От коя марка, дали не е менте...
Сигурен съм, че това са въпроси, които се въртят в главата на всеки шофьор.
Отговорът е един: най-добро е ПОДХОДЯЩОТО масло за вашата кола. Например - при по-стара кола не е добре да се ползва синтетично масло. А когато трябва да доливате, не е хубаво да се смесват синтетични и минерални масла. Специално при маслата и цената невинаги дава индикация за качество. Маслата не са нещо, което може да се развива самостоятелно. Никой не измисля нови видове и гениални решения в тази област. Просто защото не е възможно това да стане самоцелно. Има нови двигатели, които поставят нови изисквания, и всички добри масларски производители се втурват да произвеждат масло от едни и същи базови масла и присадки. Така че големи геройства и разлики не могат да се очакват. Маслата са близки по качества, стига да са от надежден производител и да са истински, което за България май е най-важно. Ще ви предложа още малко обща информация, която да ви помогне в намирането на отговорите на всички въпроси и маслото, което най-добре ще защитава мотора.
Всяка една туба масло има ред означения, които крият зад себе си ценни данни. Хубаво е да можем да ги разчитаме, за да определим подходящото масло и на колко километра пробег да го сменяме.
Естествено възрастта на колата има огромно значение. Новата кола е хубаво да работи с “по-тънко” масло (5W-40), а по-износената - с “по-гъсто” (20W-50), поради хлабините в мотора, които се увеличават в следствие на изминатите километри.
Друг важен фактор при избора е климатичния район, в който използваме автомобила. Важно е какви са температурните амплитуди и колко сезона има през годината в съответната географска ширина.
Как да подбера вискозитета?
Вискозитетът е индекс, който показва мазителните качества на маслото при определени температури. Маслата биват сезонни и всесезонни. Сезонните се прилагат само при ограничен температурен интервал в съответните сезони и се обозначават SAE 10, SAE 30, SAE 50 и т.н. Всесезонните масла са предназначени за целогодишна употреба и се обозначават със SAE 5W-40, SAE 10W-40, SAE 15W-40 и т.н. /SAE - Sociaty of Automitive Engineers/. Тези цифри показват температурния диапазон на работа на маслото, като първата цифра се отнася за ниски температури, а втората - за високите.
Първата цифра обозначава кинематичния вискозитет на маслото и се измерва в mmІ/s (тук има печатна грешка явно и се измерва в mm2/s забележка mityooo).. Показва граничната точка на изпомпване на маслото от маслената помпа при ниски температури. Тази температура се получава като от 35 се извади първата цифра. Например: 10W-40: 35-10= - 25 С. Буквата W идва от английското winter (зима) и е важен показател за избора на масло с цел лесното стартиране на двигателя при ниските зимни температури.
Втората цифра обозначава динамичния вискозитет на маслото и се измерва в mPas (мили паскала за секунда), който показва способността на маслото да поддържа вискозитет при висока (работна) температура на двигателя.
Вискозитета на маслото е изключително важна характеристика на маслото. Всяко масло се състои от базисно масло и добавки. От количеството и качеството на добавките зависи как ще се държи маслото при различните режими на работа и ... цената. Колкото по-висока е температурата – толкова по-рядко е маслото. Работата на добавките е да поддържат вискозитета с минимални изменения в зависимост от температурните промени.
Как да разбера качествения клас на маслото?
С развитието на автомобилната промишленост се менят и изискванията към качествата на маслото. Съществуват две категоризиращи системи- API – (American Petroleum Institute) и европейската - ACEA. И двете системи разделят маслата на бензинови и дизелови. API обозначава маслото за бензинови коли с S, а маслото за дизелови - с С. Следващата буква означава, че маслото покрива новите изисквания за качество. Колкото по-назад в азбуката е буквата, толкова маслото покрива по-нови стандарти. Например: първата класификация е била SA, SB.... докато се достигне до последния SL клас. Тук важи “принципа на дядото” - всеки следващ клас покрива изискванията на предишния. Същото важи и за дизеловите масла, като има допълнително класове за камиони с тежки натоварвания.
При ACEA разделението е същото, но бензиновите масла се бележат с буквата А , дизеловите с В, а за камионите - с буквата Е. Следват цифри 1,2,3... които показват класа на маслото и отново важи “принципа на дядото”.
Каква марка масло да избера?
Българският пазар е свит, малък, но в същото време много конкурентен. Всички големи акули, а и много от малките, дори незнайни никому марки, са тук. Конкуренцията не винаги спазва добрите обноски и често има удари под кръста, както и мръсни номера. Битката за всяка таратайка по нашите улици е жестока. Някои търговци търсят продажба на всяка цена, дори с лъжи. Как да се ориентираме в тези условия? Принципът, посочен по-горе – че заводът производител на двигатели определя с какво масло ще работи дадения агрегат, е водещ. Тогава идват производителите на масло и казват: Ето това масло, произведено от нас, отговаря на изискванията, поставени от производителя на двигатели и отговаря на температурните стандарти. Естествено всяка реномирана фирма държи на доброто си име и произвежданите от нея масла винаги отговарят на поставените стандарти. За съжаление има и масла “менте”, които използват името на добре известни фирми. Тях лесно можем да ги познаем по нереално ниска цена. Както всяко едно производство, така и производството на масла, изисква инвестиции, качествен контрол, качествени машини и т.н. - все фактори, определящи цената на маслото. Хубаво е да сме сигурни, че маслото, което купуваме, наистина идва от легален производител и вносител. Интересното в случая е, че ментета почти винаги се правят на най-популярните марки, в който и да е бранш.
Така, ако се опитам да дам разумно предложение от гледна точка на ясен произход и същевремено добра цена, бих споменал английската марка MORRIS. Те произвеждат маслата си само на Албиона още от 1869 г. и са най-старата чисто английска марка, независима и досега, при окрупняването на пазара. Точно затова са извоювали да поставят официално и английския флаг на етикетите си .Всичките им масла за леки коли имат най-високи класове /SL по API/, а и гамата им за тежко-натоварени големи двигатели с удължен пробег е много интересна. Някой може да реши, че като са от Острова, ще са скъпи. Но като пример, цената на 5 л полусинтетично масло 10W-40 за крайния клиент е 42 лв. А ментета досега не са засичани
0898578595
- Plamenavramov
- младши ентусиаст
-
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2