Дебитомер не функционира! Help
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Дебитомер не функционира! Help
Мотора ми се напълни с бензин, следствие на неправилно включване на инжекциона при изгасена кола - имаше късо. Подсуших двигателя, като извадих свещите и завъртях двигателя за да искарам бензина от цилиндрите. Забелязаах сега че дебитомера го няма никакъв, двигателя пуши и работи неравномерно - свалям буксата на дебитомера и я качвам се тая, на газ си работи чудесно ама там щот шунтира дебитомера.
Въпрос: имах бензин почти до въздушния филтър, не е гърмяла колата и не е имало налягане? Мога ли да замеря буксата на дебитомера някак си и как така от бензина се скапа. Някой може ли да даде съвет ?
Въпрос: имах бензин почти до въздушния филтър, не е гърмяла колата и не е имало налягане? Мога ли да замеря буксата на дебитомера някак си и как така от бензина се скапа. Някой може ли да даде съвет ?
- SBS_318ti
- младши ентусиаст
-
- Кара: is-ка S50
- Мечтае да кара: E24 Alpina
!
Еми колега ти сигурно си със обикновенна газова! Пак късмет че не е гръмнала! За дебитомера най-добре го закарай в някой сервиз да ти го погледнат , иначе със замерването на буксата на дебитомера лично аз незнам как става!
- Nikito_nn
- ентусиаст
-
- Кара: му се с шпер
Аз неразбрах как така шунтира дебитомера, искаш да кажеч че на газ деботомера не играе никаква роля ли или какво
Щото и аз съм с обикновенна газова и мисля че дебитомера когато си на газ играе по важна роля и щом на газ ти върви добре според мен има друг проблем.
Щото и аз съм с обикновенна газова и мисля че дебитомера когато си на газ играе по важна роля и щом на газ ти върви добре според мен има друг проблем.
За шунтирането на дебитомера исках да кажа, че при газовата показанията на дебитомера - температура на въздуха който влиза в двигателя и обема нямат значение. НАистина се получи една инертност, оборотите не падат веднага след отнемането на газта и не винаги на 800, а някой път на 100, 1200, 1500. На бензин ми пуши и мирише и се дави. Мерих датчика на буксата на дебиломера
показва 10 килоома и не се променя колко и да местя клапата. Не съм сигурен и май трябва да ида на диагностика. Немога да разбера как така изпращя тоя дебитомер ако е той де, от едно давене с бензин и без никакви гърмежи !!!!
- BaHko1
- Потребител
-
- Кара: 318ti
- Мечтае да кара: 344ti
мда
верно че бензина е скъп ама заслужава ли си тва газово а???
бавареца си сака БЕНЗЗЗ
бавареца си сака БЕНЗЗЗ
…събуждам се сутринта след страшен запой, и гледам - нищо ми няма!
Лежа си кротко в канавката, якето ми го няма, дънките ми ги няма, портмонето ми го няма, часовника ми го няма… Абе изобщо - нищо ми няма!
Лежа си кротко в канавката, якето ми го няма, дънките ми ги няма, портмонето ми го няма, часовника ми го няма… Абе изобщо - нищо ми няма!
- Nikito_nn
- ентусиаст
-
- Кара: му се с шпер
powerpz написа:За шунтирането на дебитомера исках да кажа, че при газовата показанията на дебитомера - температура на въздуха който влиза в двигателя и обема нямат значение.
Тук мисля, че не си прав щото има много голямо значение температурата на въздуха.
6efovete написа:колега махни тия газови глупости от колата и ще е ОК
Колега чесно да ти кажа и аз не съм фен на газта и ако си зема друга бима няма да и сложа, ама на мен доста ми се налага и в града и на извънградско да пътувам и да ти кажа и да ти кажа доста ме улеснява.За километрите които минавам сега, ако карах на бензин щяха да ми трябват около 600-700 лв на месец.
П.П.Колега на теб като ти гледам подписа виждам че живееш в щатите ако не бъркам Вегас(бил съм там много е яко
така е колега .. аз малко силно се изказах за махамето на газта ,но ме дразни тва че е доста опасно .. както виждаш си бил на границата на подпалването , а да не е останало нищо от колата ти ако е станало това...
за САЩ си прав
но поскъпна бензина и там последните години и не е същото вече.. и въпреки всичко пак си е евтино да караш там/...
ти кога си бил? пиши на лични нещо.. може да имаме някои общи познати от Вегас
за САЩ си прав
ти кога си бил? пиши на лични нещо.. може да имаме някои общи познати от Вегас
- vitamincpp
- ентусиаст
-
- Кара: e46 330Ci convertible
- Батька Махно
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 320 купе , 94
Не е ли възможно да се почисти?Някъде май бях чел за нещо подобно.
Бог създаде ВМW, а хората-всичко останало!
- ///Явор
- Летящия холандец
-
- Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.
ти си чисти,докат релаксираш

С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782
- Батька Махно
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 320 купе , 94
Ей Батъх, отваря се. :
Свали скобата на гофрето откъм дебитомера, махни въздоховода (същото гофре). Ха сега свали капака на въздушния филтър. Вземи всичко това в ръце (отделя се дебитомера заедно с капака на филтъра). Затвори капака на колата и си го пренеси вкъщи. там махни Правоъгълното пластмасово капаче с отверка като понапънеш малко и макетен нож за помощ
След отварянето му ше видиш мъничка платка и потенциометъра. Намери отнякъде мултицет.
След това включи на омметър и премери 2та края на графитната писта. Виж какво съпротивление ти отчита - тряббва да е по малко от 3ком. След това внимателно завърти плъзгача до единия край и мери между плъзгача и краищата - както се сещаш в едното положение ти отчита към нула ома, а в другото макс съпротивление. Премести плъзгача в другия край и направи аналогично измерване. Тези проверки се правят за да се провери контакта на плъзгача с пистата...
ако отчетете прекъсване или плъзгача не контактува добре, пистата е престъргана - опитайте се внимателно да го преместите нагоре / надолу така че да му позволите да се плъзга върху нова (неупотребена пътечка. ако всичко е наред продължаваме нататък.
Провери еластичността на възвратната пружина. При завъртане на плъзгача в една посока тя трябва да го връща в начално положение. ако това става на тласъци или всеки път положението е различно, вариянт е или пружината да е повредена - това може да забележиш ако тя е деформиранапо някакъв начин и навивките са ексцентично разположени или другия вариант - повече срещан да има нагар във въздушната пластина. Всъщност тези платини са 2 едната е работеща, другата се намира в камера и е затихваща. Двете пластини са свързани в нещо като буквата "Г" като оста е точно ъгъла. Аз бих препоръчал да се пръсне вътре WD40 и да се искара гнусотията.
Ако всичко описано дотук е наред - потенциометъра разботи добре, механичната част функционира, остава да се провери самата електроника.
Монтирай дебитомера отворен, свържи го и запали колата. При въртене трябва да се отчете 0 до 5 волта (макс отворен и макс затворен) Мери с мултицет на изводите номерата на които трябва да видиш в руския или английския менюъл според типа на MAFa ти.
Ако и това излезе тярбва да се провери терморезистора. Той е от тип NTC ( с повишаване на температурата съпротивлението му се намаля ). Пак с омметър при разкачена букса на дебитомера го премери на изводите показани в ръководството и виж дали съпротивлението ще пада след като запалиш колата. При повреден термосензорм автомобила ще започне да глъхне след запалване или ще обогати сместа.
Ако и това излиза и все още имаш променливи обороти на празен ход, или некви други мизерии си провери дросела на празния ход. При някои е електромагнитен вентил (както при мен) при други стъпков мотор. За стъпков мотор съпротиевлението между 1-2 крак е 20 ома, между 2-3 пак 20 ома и между 1-3 - 40 ома. Ако излиза - ОК, ако не в коша. За винтил - трябва да е около 9 ома. За замърсяване може да го провериш ако го разкачиш от 2та маркуча, оставиш ключа на запалване. Ротора трябва да трепти и да отвори прозорчето на 50%. При бутане с пръст, трябва пак да се връща на 50%. Все пак е хубаво да се откачи и да се напръска с WD40 да излезат мизериите.... и така нататък

Свали скобата на гофрето откъм дебитомера, махни въздоховода (същото гофре). Ха сега свали капака на въздушния филтър. Вземи всичко това в ръце (отделя се дебитомера заедно с капака на филтъра). Затвори капака на колата и си го пренеси вкъщи. там махни Правоъгълното пластмасово капаче с отверка като понапънеш малко и макетен нож за помощ
След това включи на омметър и премери 2та края на графитната писта. Виж какво съпротивление ти отчита - тряббва да е по малко от 3ком. След това внимателно завърти плъзгача до единия край и мери между плъзгача и краищата - както се сещаш в едното положение ти отчита към нула ома, а в другото макс съпротивление. Премести плъзгача в другия край и направи аналогично измерване. Тези проверки се правят за да се провери контакта на плъзгача с пистата...
ако отчетете прекъсване или плъзгача не контактува добре, пистата е престъргана - опитайте се внимателно да го преместите нагоре / надолу така че да му позволите да се плъзга върху нова (неупотребена пътечка. ако всичко е наред продължаваме нататък.
Провери еластичността на възвратната пружина. При завъртане на плъзгача в една посока тя трябва да го връща в начално положение. ако това става на тласъци или всеки път положението е различно, вариянт е или пружината да е повредена - това може да забележиш ако тя е деформиранапо някакъв начин и навивките са ексцентично разположени или другия вариант - повече срещан да има нагар във въздушната пластина. Всъщност тези платини са 2 едната е работеща, другата се намира в камера и е затихваща. Двете пластини са свързани в нещо като буквата "Г" като оста е точно ъгъла. Аз бих препоръчал да се пръсне вътре WD40 и да се искара гнусотията.
Ако всичко описано дотук е наред - потенциометъра разботи добре, механичната част функционира, остава да се провери самата електроника.
Монтирай дебитомера отворен, свържи го и запали колата. При въртене трябва да се отчете 0 до 5 волта (макс отворен и макс затворен) Мери с мултицет на изводите номерата на които трябва да видиш в руския или английския менюъл според типа на MAFa ти.
Ако и това излезе тярбва да се провери терморезистора. Той е от тип NTC ( с повишаване на температурата съпротивлението му се намаля ). Пак с омметър при разкачена букса на дебитомера го премери на изводите показани в ръководството и виж дали съпротивлението ще пада след като запалиш колата. При повреден термосензорм автомобила ще започне да глъхне след запалване или ще обогати сместа.
Ако и това излиза и все още имаш променливи обороти на празен ход, или некви други мизерии си провери дросела на празния ход. При някои е електромагнитен вентил (както при мен) при други стъпков мотор. За стъпков мотор съпротиевлението между 1-2 крак е 20 ома, между 2-3 пак 20 ома и между 1-3 - 40 ома. Ако излиза - ОК, ако не в коша. За винтил - трябва да е около 9 ома. За замърсяване може да го провериш ако го разкачиш от 2та маркуча, оставиш ключа на запалване. Ротора трябва да трепти и да отвори прозорчето на 50%. При бутане с пръст, трябва пак да се връща на 50%. Все пак е хубаво да се откачи и да се напръска с WD40 да излезат мизериите.... и така нататък
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2