Дебитомер не функционира! Help

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Дебитомер не функционира! Help

Мнение от powerpz » 30 Юни 2008, 14:23

Мотора ми се напълни с бензин, следствие на неправилно включване на инжекциона при изгасена кола - имаше късо. Подсуших двигателя, като извадих свещите и завъртях двигателя за да искарам бензина от цилиндрите. Забелязаах сега че дебитомера го няма никакъв, двигателя пуши и работи неравномерно - свалям буксата на дебитомера и я качвам се тая, на газ си работи чудесно ама там щот шунтира дебитомера.
Въпрос: имах бензин почти до въздушния филтър, не е гърмяла колата и не е имало налягане? Мога ли да замеря буксата на дебитомера някак си и как така от бензина се скапа. Някой може ли да даде съвет ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: is-ка S50
Мечтае да кара: E24 Alpina

!

Мнение от SBS_318ti » 30 Юни 2008, 20:24

Еми колега ти сигурно си със обикновенна газова! Пак късмет че не е гръмнала! За дебитомера най-добре го закарай в някой сервиз да ти го погледнат , иначе със замерването на буксата на дебитомера лично аз незнам как става!

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Мнение от Nikito_nn » 30 Юни 2008, 21:26

Аз неразбрах как така шунтира дебитомера, искаш да кажеч че на газ деботомера не играе никаква роля ли или какво :roll:
Щото и аз съм с обикновенна газова и мисля че дебитомера когато си на газ играе по важна роля и щом на газ ти върви добре според мен има друг проблем.
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от powerpz » 01 Юли 2008, 21:43

За шунтирането на дебитомера исках да кажа, че при газовата показанията на дебитомера - температура на въздуха който влиза в двигателя и обема нямат значение. НАистина се получи една инертност, оборотите не падат веднага след отнемането на газта и не винаги на 800, а някой път на 100, 1200, 1500. На бензин ми пуши и мирише и се дави. Мерих датчика на буксата на дебиломера :mhihi: показва 10 килоома и не се променя колко и да местя клапата. Не съм сигурен и май трябва да ида на диагностика. Немога да разбера как така изпращя тоя дебитомер ако е той де, от едно давене с бензин и без никакви гърмежи !!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 6efovete » 01 Юли 2008, 23:28

колега махни тия газови глупости от колата и ще е ОК :)

Потребител
Аватар
Кара: 318ti
Мечтае да кара: 344ti

мда

Мнение от BaHko1 » 01 Юли 2008, 23:52

верно че бензина е скъп ама заслужава ли си тва газово а???
бавареца си сака БЕНЗЗЗ
…събуждам се сутринта след страшен запой, и гледам - нищо ми няма!
Лежа си кротко в канавката, якето ми го няма, дънките ми ги няма, портмонето ми го няма, часовника ми го няма… Абе изобщо - нищо ми няма!

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Мнение от Nikito_nn » 02 Юли 2008, 10:23

powerpz написа:За шунтирането на дебитомера исках да кажа, че при газовата показанията на дебитомера - температура на въздуха който влиза в двигателя и обема нямат значение.

Тук мисля, че не си прав щото има много голямо значение температурата на въздуха.
6efovete написа:колега махни тия газови глупости от колата и ще е ОК

Колега чесно да ти кажа и аз не съм фен на газта и ако си зема друга бима няма да и сложа, ама на мен доста ми се налага и в града и на извънградско да пътувам и да ти кажа и да ти кажа доста ме улеснява.За километрите които минавам сега, ако карах на бензин щяха да ми трябват около 600-700 лв на месец.
П.П.Колега на теб като ти гледам подписа виждам че живееш в щатите ако не бъркам Вегас(бил съм там много е яко :mhihi: ). И аз съм живял там малко и много добре знам как се зарежда кола там. Нищо общо с българия, там е без пари.Там карах Субару 2.5 GT 4x4 и изобщо даже не съм го засичал колко гори, то там това няма значение, ко ще и 30/100 да гори, спираш на бензиностанцията и зареждаш без пари :mhihi:
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 6efovete » 02 Юли 2008, 13:01

така е колега .. аз малко силно се изказах за махамето на газта ,но ме дразни тва че е доста опасно .. както виждаш си бил на границата на подпалването , а да не е останало нищо от колата ти ако е станало това...
за САЩ си прав :) но поскъпна бензина и там последните години и не е същото вече.. и въпреки всичко пак си е евтино да караш там/...
ти кога си бил? пиши на лични нещо.. може да имаме някои общи познати от Вегас

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от powerpz » 03 Юли 2008, 21:03

Някой отварял ли си е MAFa - от тези потенциометричните с пластмасовата кутия и да каже как става да не покъртя всичко ??? :help: :mhihi:
Може ли някой да каже какво трябва да е съпротивлението като го мериш с мултицет ?

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330Ci convertible

Мнение от vitamincpp » 04 Юли 2008, 11:01

Сменя се с нов ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 320 купе , 94

Мнение от Батька Махно » 07 Юли 2008, 0:40

Не е ли възможно да се почисти?Някъде май бях чел за нещо подобно.
Бог създаде ВМW, а хората-всичко останало!

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 07 Юли 2008, 0:46

ти си чисти,докат релаксираш
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 320 купе , 94

Мнение от Батька Махно » 08 Юли 2008, 13:09

Що бе,Холандецо?Не става ли?Някой пробвал ли е?
Бог създаде ВМW, а хората-всичко останало!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от powerpz » 08 Юли 2008, 17:47

Ей Батъх, отваря се. :

Свали скобата на гофрето откъм дебитомера, махни въздоховода (същото гофре). Ха сега свали капака на въздушния филтър. Вземи всичко това в ръце (отделя се дебитомера заедно с капака на филтъра). Затвори капака на колата и си го пренеси вкъщи. там махни Правоъгълното пластмасово капаче с отверка като понапънеш малко и макетен нож за помощ :mhihi: След отварянето му ше видиш мъничка платка и потенциометъра. Намери отнякъде мултицет.
След това включи на омметър и премери 2та края на графитната писта. Виж какво съпротивление ти отчита - тряббва да е по малко от 3ком. След това внимателно завърти плъзгача до единия край и мери между плъзгача и краищата - както се сещаш в едното положение ти отчита към нула ома, а в другото макс съпротивление. Премести плъзгача в другия край и направи аналогично измерване. Тези проверки се правят за да се провери контакта на плъзгача с пистата...
ако отчетете прекъсване или плъзгача не контактува добре, пистата е престъргана - опитайте се внимателно да го преместите нагоре / надолу така че да му позволите да се плъзга върху нова (неупотребена пътечка. ако всичко е наред продължаваме нататък.
Провери еластичността на възвратната пружина. При завъртане на плъзгача в една посока тя трябва да го връща в начално положение. ако това става на тласъци или всеки път положението е различно, вариянт е или пружината да е повредена - това може да забележиш ако тя е деформиранапо някакъв начин и навивките са ексцентично разположени или другия вариант - повече срещан да има нагар във въздушната пластина. Всъщност тези платини са 2 едната е работеща, другата се намира в камера и е затихваща. Двете пластини са свързани в нещо като буквата "Г" като оста е точно ъгъла. Аз бих препоръчал да се пръсне вътре WD40 и да се искара гнусотията.
Ако всичко описано дотук е наред - потенциометъра разботи добре, механичната част функционира, остава да се провери самата електроника.

Монтирай дебитомера отворен, свържи го и запали колата. При въртене трябва да се отчете 0 до 5 волта (макс отворен и макс затворен) Мери с мултицет на изводите номерата на които трябва да видиш в руския или английския менюъл според типа на MAFa ти.

Ако и това излезе тярбва да се провери терморезистора. Той е от тип NTC ( с повишаване на температурата съпротивлението му се намаля ). Пак с омметър при разкачена букса на дебитомера го премери на изводите показани в ръководството и виж дали съпротивлението ще пада след като запалиш колата. При повреден термосензорм автомобила ще започне да глъхне след запалване или ще обогати сместа.

Ако и това излиза и все още имаш променливи обороти на празен ход, или некви други мизерии си провери дросела на празния ход. При някои е електромагнитен вентил (както при мен) при други стъпков мотор. За стъпков мотор съпротиевлението между 1-2 крак е 20 ома, между 2-3 пак 20 ома и между 1-3 - 40 ома. Ако излиза - ОК, ако не в коша. За винтил - трябва да е около 9 ома. За замърсяване може да го провериш ако го разкачиш от 2та маркуча, оставиш ключа на запалване. Ротора трябва да трепти и да отвори прозорчето на 50%. При бутане с пръст, трябва пак да се връща на 50%. Все пак е хубаво да се откачи и да се напръска с WD40 да излезат мизериите.... и така нататък

8)

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 08 Юли 2008, 18:55

Той дебитомера,че се отваря отваря се.Но,че с отварянето няма да се оправи,няма да се оправи.Но нищо има нови(втора употреба де :mhihi: ) по 150-250 лева кой как намери!Иначе от 316ка имам 2 ей така си ми седят за части у гаража.И двата отваряни от майстори!
Та отвори го и чакаме инфо кво си направил! :winky:

Следваща

Назад към E36