Siemens vs. Bosch ECU?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Siemens vs. Bosch ECU?

Мнение от kay » 24 Фев 2004, 14:26

Здрасти ви,

Само да питам, някой сигурно ще знае. Кои БМВта от Е36 са със Сименс и кои имат Бош мениджмънт системи? Изпратих моята кола на сервиз да и сложат чип, но ми казаха че точно на този модел не могат понеже имала някаква по-странна Сименс система. Каква е историята с тези ЕКУ-та? Аз мислех, че всичките имат Бош Мотроник, обаче вчера се разтърсих и според някакъв сайт излезе че 320, 325, 325 и 328 имат Сименс, а пък 316, 318 и М3 имат Бош (различни версии естествено). Някой дето знае повече да ме осветли по въпроса? :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E34

Мнение от Breyton » 24 Фев 2004, 18:26

Проблема при някои Сименси е че чипа е запоен.В такъв случай се или играе поялника или се препрограмира оригиналния чип.
От този линк можеш да разбереш какви ЕКУ-та се монтират на различните модели и дали е запоен чипа.

http://www.blue-diamond.org/bmw.htm

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 24 Фев 2004, 23:38

Нищо, че е Сименс - пак си е Мотроник. Ако ECU-то ти е MS40, то е с FLASH памет и би трябвало да може да се препрограмира, без да се сменя чипа. Разбира се във въпросния сервиз трябва да разполагат с нужния хардуер и софтуер.

просветлен
Аватар

Мнение от kay » 25 Фев 2004, 10:03

Благодаря ви много :) Май ще го отворя да видя за какво става въпрос точно, но подозирам че от сервиза нещо ме мотаят. Ще ида на друго място да съм сигурен ;) Казаха ми от там, че само с пигибек ставало, а за моята кола не си струва. То че става става, но познавам човек с 320 като моята (М50ТУ) и с Уничип пигибек, и е много доволен. Иначе поне ми оправиха сместа на динамометъра, на разпечатката пише към 10 Нм отгоре само от това :)

Babuna master
Аватар

Мнение от mitak_o » 08 Мар 2004, 12:54

какво е това ''сместа на динамометъра'' за какво става на въпрос?
Изображение

просветлен
Аватар

Мнение от kay » 08 Мар 2004, 13:19

Тества се колата на дайностенд за да се натовари двигателя (не може просто да натискаш газта на свободна, щото нищо не постигаш така) и със специален уред се анализират газовете, които излизат от ауспуха. По този начин може да се следи и настройва съотношението на въздух:бензин в двигателя. Това се прави или на ниво чип или дебитомер, но естествено чипа позволява по-прецизна настройка.

Babuna master
Аватар

Мнение от mitak_o » 08 Мар 2004, 13:33

ясно , - горивната смес :idea:
Изображение

Назад към E36