Външен шарнир от е30 на е36 - мнения?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е91 320d, e46 325i
- Мечтае да кара: M3 E92
Външен шарнир от е30 на е36 - мнения?
Здравейте, исках да попитам дали има хора, които са сложили 30-кови шарнир-и, вместо тези, които са за е36.
Не защото е по-евтино, тъй като цените са едни и същи почти, преди да сте се нахвърлили.
Вчера бях да ми погледнат предницата и ми казаха, че са омекнали шарнирите (единият съм го сменял преди 3 месеца). Момчето в сервиза ми препоръча да си сложа от е30, тъй като са без гумата долу и били доста по-здрав.
Та исках да попитам, правил ли е някой тази интервенция и има ли промяна след това като тропане примерно или пък по-директно управление?
Ще се радвам ако има някой, който може да сподели от личен опит мнение, не защото е чул от един приятел или по-пътя на логиката следва поведението.....
Не защото е по-евтино, тъй като цените са едни и същи почти, преди да сте се нахвърлили.
Вчера бях да ми погледнат предницата и ми казаха, че са омекнали шарнирите (единият съм го сменял преди 3 месеца). Момчето в сервиза ми препоръча да си сложа от е30, тъй като са без гумата долу и били доста по-здрав.
Та исках да попитам, правил ли е някой тази интервенция и има ли промяна след това като тропане примерно или пък по-директно управление?
Ще се радвам ако има някой, който може да сподели от личен опит мнение, не защото е чул от един приятел или по-пътя на логиката следва поведението.....
Re: Външен шарнир от е30 на е36 - мнения?
Има усилени за Е36, които са по подобие на Е30ковите.
Общо взето съм слагал по веднъж такива на всичките си Е36ици и до ден днешен си карат без проблеми.
Дали можеш буквално от Е30 да набиеш на Е36 нямам представа, но си се продават такива за Е36.
Разликата е огромна, но винаги сменям и тампоните на носачите и на ст.щанга, така че е комплексно. Само шарнирите не знам как ще се усетят без останалите компоненти.
Общо взето съм слагал по веднъж такива на всичките си Е36ици и до ден днешен си карат без проблеми.
Дали можеш буквално от Е30 да набиеш на Е36 нямам представа, но си се продават такива за Е36.
Разликата е огромна, но винаги сменям и тампоните на носачите и на ст.щанга, така че е комплексно. Само шарнирите не знам как ще се усетят без останалите компоненти.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Аз съм монтирал (лично ) обикновени шарнири (с гумен тампон) , а също и усилени (подобни на тези на Е30 ) само че за Е36 .... Както и колегата liloff , каза има си усилени за Е36 ....
Разлика в усещането на ходовата част не съм усетил кой знае каква .... дори това "по-твърдо" возене за което говорят някои колеги аз лично не го усетих ....НО , изобщо не съм доволен от самите шарнири (можеби просто уцелих калпави) ... Освен това факта , че нямат гумен тампон, стресира останалата част от окачването и реално карах с тях има няма 6 месеца и се наложи да сменя не само тях , но и вътрешните шарнири и вътрешните накрайници ... (вярно , че във Враца няма асфалтирани пътиша , ми селски тип земни със зеещи кратери от сорта на Гранд каньон ,...... малко сърказъм , можеби не съвсем на място ... колко псувни отнесоха Кметове и кметици не е истина ! ) Не казвам , че точно шарнирите са довели до скапването на другите части , но е факт , че са понесли повече натоварване , отколкото ако си бяха обикновени шарнири със гумена част ... То по тия наще улици "прекарсни" танк да караш и той ще се разбие !
Всичко казано е категорично от опит , както казах лично съм монтирал частите , всичко е много добре огледано и проверено ... знаете за какво болно -педантично човече става дума !
Сега карам със стандартни шарнири (от има няма 4 месеца) , за сега са доре (уж) , ще видиме до кога ... Само днеска "уцелих" поне 5 стабилни дупки ... та ....
Разлика в усещането на ходовата част не съм усетил кой знае каква .... дори това "по-твърдо" возене за което говорят някои колеги аз лично не го усетих ....НО , изобщо не съм доволен от самите шарнири (можеби просто уцелих калпави) ... Освен това факта , че нямат гумен тампон, стресира останалата част от окачването и реално карах с тях има няма 6 месеца и се наложи да сменя не само тях , но и вътрешните шарнири и вътрешните накрайници ... (вярно , че във Враца няма асфалтирани пътиша , ми селски тип земни със зеещи кратери от сорта на Гранд каньон ,...... малко сърказъм , можеби не съвсем на място ... колко псувни отнесоха Кметове и кметици не е истина ! ) Не казвам , че точно шарнирите са довели до скапването на другите части , но е факт , че са понесли повече натоварване , отколкото ако си бяха обикновени шарнири със гумена част ... То по тия наще улици "прекарсни" танк да караш и той ще се разбие !
Всичко казано е категорично от опит , както казах лично съм монтирал частите , всичко е много добре огледано и проверено ... знаете за какво болно -педантично човече става дума !

- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
Ами тъй като всяка седмица минавам поне веднъж маршрута София - Пловдив - София, а там има един прекрасен участък, който започва малко след тунела и така до Пазарджик (не чак толкова прекрасен като врачанските пътища, но като се има предвид, че там карам със 140, мисля, че си е стресиращо за окачването), се чудих дали да сменя шарните с 30-кови или както разбрах вече за е36 без гума или да сложа пак стандартните си. Този, който смених преди около 3 месеца е MEYLE и вече е поомекнал. Тампоните на носачите са ми сменени и според 2 сервиза всичко друго си е ок, освен шарните. Та дилемата ми е усилени, които евентуално може да доведат до едно евентуално по-дискомфортно возене (не че е мега комфортно в е36-цата
) и евентуално по-голям стрес в останалите компоненти на окачването или от тези с гумената подложка отдолу, които може след 3-4 месеца пак да са в това състояние. Все пак това си е 100+ лв и не ми се иска да повтарям упражнението след 4 месеца пак, та затова търся мнения да наклонят везните в една или друга посока.

- metodi80
- старши ентусиаст
-
kinetism написа:, та затова търся мнения да наклонят везните в една или друга посока.
аз съм за нормални шарнири , но качествени , ще изкарат толкова колкото и усилените ......
Така, първо шарнира от е30 няма как да стане на е36. Просто както казаха колеги има шарнири за е36, които са на принципа на е30. Аз лично карам с подсилените и да ти кажа честно не съм осетил разлика във возията, нито пък за сега да се е разбило нещо друго. (винаги може да дойде и този момент и пак не е сигурно дали те ще са причината за това.)
Подсилени шарнири за е36, които съм сигурен, че предлагат са - Optimal, As Metal и Meyle HD.
От Meyle-то и съм доволен - 35лв/бр. Ако евентуално нещо решиш за подсилени, пропусни Optimal
Подсилени шарнири за е36, които съм сигурен, че предлагат са - Optimal, As Metal и Meyle HD.
От Meyle-то и съм доволен - 35лв/бр. Ако евентуално нещо решиш за подсилени, пропусни Optimal
- ///Mechov
- младши ентусиаст
-
- Кара: кУлУлО
Може с Е30-кови , но тогава трябва и носача да ти е за Е30. На носач на Е36 не можеш да сложиш шарнир за Е30 , защото на Е30 шарнирите са по-малки от на Е36 т.е. диаметарът им е по-малък. Ако искаш си сложи на Мейле ХД не са лоши , а също и на ТРВ не са никак лоши.
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Защо да се разбие усиления шарнир,при положение,че болта се върти във всички посоки на въртене и усукване
.И аз слоших тези на Мейле,ми заслужават си
,даже после директно избиваш,а не да изрезваш там пластини 30мин. 

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- metodi80
- старши ентусиаст
-
vladi_a_i написа:Защо да се разбие усиления шарнир,при положение,че болта се върти във всички посоки на въртене и усукване.
Ми защото а речем му се е скъсал маншона ..... една причина ..... защото е некачествен -втора причина ..... (не , че същите не важат и за двата типа шарнири )....
а това за колко км каране става въпрос, че така за месеци заминават? при мен по предницата беше сменено всичко 2009та, шарнирите бяха обикновени, лемфьордер и до сега всичко е здраво. последно този месец преглеждахме и една биалетка беше тръгнала, та ги смених..но пък и не карам много и затова ми е интересно
10 на година, без дрифтене и с пазене от дупки.
от 2008ма досега няма драми, нищо не е пипано.
от 2008ма досега няма драми, нищо не е пипано.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Сменям външни шарнири на максимум година !
Сега ще видя с последните , които монтирах колко ще изкара ...... Взимал съм от различни места (нарочно , за да се убедя , че проблема не е да речеме в конкретен търговец и качеството на стоката му ... )
Но пък и тука във Враца положението е непоносимо по отношение на пътищата , просто няма такъв батак , а пък сега подменят и тръбопороводи ... разкопават , зариват и не асфалтират - зеят дупки по 15 -20 см с остри ръбове и т.н ....
Сега ще видя с последните , които монтирах колко ще изкара ...... Взимал съм от различни места (нарочно , за да се убедя , че проблема не е да речеме в конкретен търговец и качеството на стоката му ... )
Но пък и тука във Враца положението е непоносимо по отношение на пътищата , просто няма такъв батак , а пък сега подменят и тръбопороводи ... разкопават , зариват и не асфалтират - зеят дупки по 15 -20 см с остри ръбове и т.н ....
- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
Ами до колкото ми е възможно ги избягвам дупките. Иначе карам по около 2000 км на месец. Демек, този, който е сменен на скоро е на 6-8000 км (че е на 3-4 месеца). Иначе си я пързалям тук, там, но рядко.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Кво имате предвид, че са омекнали шарнирите, забелязва ли се докато се кара колата нещо в управлението?
- metodi80
- старши ентусиаст
-
b00st написа:Кво имате предвид, че са омекнали шарнирите, забелязва ли се докато се кара колата нещо в управлението?
Когато купиш нов шаринр , преди да го монтираш , ако се опташ с ръка да местиш стеблото на шарнира , ще усетиш , че е доста трудно ..... Ако свалиш същия точи шарнир, употребяван известно време , ще установиш , че силата с която местиш стеблото е различна, доста по -лесно се мести на ръка (отколкото ако е бил нов) - тоест казваме му , че е "умекнал"
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2