cruise control e36 - некоректно функциониране
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
cruise control e36 - некоректно функциониране
здравейте,
та значи навързах си аз едно автопилотче, но какво става.....
Карам си да речем с 80км/ч и го активирвам и веднага се задейства като се мъчи да задържи определената скорост, но много мудно> Ускорява рязко с 2 км/ч и пуска газта нацяло, после пак ускорява рязко с 2км/ч и пак пуска, тоес все едно работи само на ON и OFF и осцилира с 2км опитвайки се да задържи определена скорост. Като дам лоста напраед да ускори, си ускорява добре и после като се опита да задържи скоростта и се получава горе описаното.
Жилото на моторчето е опънато точно всичко е ок, не знам какъв би могъл да е проблема, дайте някакъв акъл.
мерси предварително!
та значи навързах си аз едно автопилотче, но какво става.....
Карам си да речем с 80км/ч и го активирвам и веднага се задейства като се мъчи да задържи определената скорост, но много мудно> Ускорява рязко с 2 км/ч и пуска газта нацяло, после пак ускорява рязко с 2км/ч и пак пуска, тоес все едно работи само на ON и OFF и осцилира с 2км опитвайки се да задържи определена скорост. Като дам лоста напраед да ускори, си ускорява добре и после като се опита да задържи скоростта и се получава горе описаното.
Жилото на моторчето е опънато точно всичко е ок, не знам какъв би могъл да е проблема, дайте някакъв акъл.
мерси предварително!
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
Re: cruise control e36 - некоректно функциониране
забелязах и друго нещо, функцията на лоста за намаляване на скоротта работи на обратно - ускорява
Тоест като бутам лоста напред ускорява (както си трябва), като го бутам към мен (трябва да забява) пак ускорява, а останалите функции за изключване на пилота и резюмване на скоростта си работят коректно. Мисля да го сваля и по схемата да го просвиря.....
Някви други идеи?

Някви други идеи?

- oxides
- Потребител
-
- Кара: Е61 525d LCI
Най-добре направи още веднъж проверка на схемата дали е свързана правилно. За проблем може да прегледаш моторчето което командва жилото (actuator), да го смажеш и изчистиш, че от годините може да се е заталачило и да не работи коректно, друг възможен проблем е speed сигнала (аз го взех от таблото) там да има проблем и като последно остава модула на темпомата.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
спийда съм го хванал от борда, който пък е хванат от таблото, там уж не би трябвало да има проблем. Сега като се загледах май съм го навързвал по схемата за моята колат, т.е. 96г. а този модул май е от по-стара кола, а преди 95г има доста разлики в схемите, та в събота пак ще се разглобява и ще гледам по старата схема дали ще излязат нещата.
П.С. Моторчето го отварях, вътре всичко си изглеждаше като ново.
ще пиша какво е станало.......
П.С. Моторчето го отварях, вътре всичко си изглеждаше като ново.
ще пиша какво е станало.......
- oxides
- Потребител
-
- Кара: Е61 525d LCI
Темпомата се връзва по схемата на колата донор, а не по схемата на твоята кола. Има два вида темпомат при Е36 едния до 09.94 другия от 09.94.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
тва ясно, но аз до последно си мислех, че съм взел тоя след 94-та. В събота ще погледна пак, може и да съм бил прав в крайна сметка. То ще се чуе
Мерси за сега!

лесно се познават, модула на по-късните е пластмасова черна кутийка, а ако не е такъв е от старите
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
и така, модула си е от по-късните, даже си има сщампа на него 16/97. Връзването, което съм направил е правилно. Освен това, аз попътувах малко по магистралата и се оказа, че си работи, но все още не на 100% кроектно. Та значи като започне да осцилира и му помогна леке с натискане на педала на газта и си задъжа скоростта и от там вече си поддържа. Само на моменти примерно на наклони или баири се заклаща пак леко, но си се оправя сам. Предполагам, че ако му вържа дата линка и го ретрофитна с ГТ-то нещата може и да станат. Не знам примерно ако е свалян от 28-ца и е фит-ван за нея сега на 20ка да не би да има нещо което го бърка
Идеи някакви?

- baitun
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е36
- Мечтае да кара: Е46 М3
BiTurbo написа:и така, модула си е от по-късните, даже си има сщампа на него 16/97. Връзването, което съм направил е правилно. Освен това, аз попътувах малко по магистралата и се оказа, че си работи, но все още не на 100% кроектно. Та значи като започне да осцилира и му помогна леке с натискане на педала на газта и си задъжа скоростта и от там вече си поддържа. Само на моменти примерно на наклони или баири се заклаща пак леко, но си се оправя сам. Предполагам, че ако му вържа дата линка и го ретрофитна с ГТ-то нещата може и да станат. Не знам примерно ако е свалян от 28-ца и е фит-ван за нея сега на 20ка да не би да има нещо което го бъркаИдеи някакви?
Не би трябвало да има проблем- моя е свален от 2.8, а съм с 1.8 и няма проблеми
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
BiTurbo написа:и така, модула си е от по-късните, даже си има сщампа на него 16/97. Връзването, което съм направил е правилно. Освен това, аз попътувах малко по магистралата и се оказа, че си работи, но все още не на 100% кроектно. Та значи като започне да осцилира и му помогна леке с натискане на педала на газта и си задъжа скоростта и от там вече си поддържа. Само на моменти примерно на наклони или баири се заклаща пак леко, но си се оправя сам. Предполагам, че ако му вържа дата линка и го ретрофитна с ГТ-то нещата може и да станат. Не знам примерно ако е свалян от 28-ца и е фит-ван за нея сега на 20ка да не би да има нещо което го бъркаИдеи някакви?
След като имаш схемата, да не я търся аз, виж на кои пинове на актуатора трябва да подадеш захранване за да зацепи зъбното колело и след това подай захранване за да задействаш електродвигателя. Жилото трябва да започне да дърпа плавно дроселовата клапа. Така ще провериш дали изпълнителният механизъм работи коректно. Ако всичко е наред, провери още един път дали не си взел от неправилно място сигнала за скороста или дали във веригата му не е вързано нещо, което да вкарва смущения.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
От къде си взел + от контакт? Вземи го от бушониерата, да не е от някъде другаде.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
Ами + съм хванал от кабела на ключето за спирачките (което седи на педала), поне така го дават, понеже трябва да е свързано към бушон 46 (където отива и + от ключето на спирачките). Схемата съм я изпълнил точно така, както е написано, само съм замасил кабела за ключето на съединителя понеже го нямам, но това ме съмява да е проблема, тъй като като е пуснат съединителя, ключето дава на маса.
Спийд сигнал хванах от борд компа (големия борд, който също аз съм връзвал). На борда като пусна на скрито меню 08 - тоест да чете скоростта в реално време, показанието си е нормално, не се забелязва да се смущава по някакъв начин. Сега ходих малко из Европата и имах възможност да го потествам и на моменти си закачаше и си държеше много добре скоростта, в други моменти изобщо не искаше да я хване, а имаше и моменти, когато много леко осцилираше, но пак не хващаше добре скоростта. На мен си ми прилича да е проблем с моторчето. Ще трябва да пробвам идеята на колеката zvetiko, то и аз се замислих върху това, но проблемът е, че не е ясно на кой пин на моторчето какво идва, единствено масовия кабел знам кой е, останалите 7 пина обаче не са ясни.... Някой ако може да помогне със схемичка, ще съм му благодарен.
Спийд сигнал хванах от борд компа (големия борд, който също аз съм връзвал). На борда като пусна на скрито меню 08 - тоест да чете скоростта в реално време, показанието си е нормално, не се забелязва да се смущава по някакъв начин. Сега ходих малко из Европата и имах възможност да го потествам и на моменти си закачаше и си държеше много добре скоростта, в други моменти изобщо не искаше да я хване, а имаше и моменти, когато много леко осцилираше, но пак не хващаше добре скоростта. На мен си ми прилича да е проблем с моторчето. Ще трябва да пробвам идеята на колеката zvetiko, то и аз се замислих върху това, но проблемът е, че не е ясно на кой пин на моторчето какво идва, единствено масовия кабел знам кой е, останалите 7 пина обаче не са ясни.... Някой ако може да помогне със схемичка, ще съм му благодарен.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
здравейте,
намерих една доста добра и подробна информация за актуатора на круз контрола, пускам я в случай, че на някой му също му потрябва:
http://www.meeknet.co.uk/e32/BMWCruiseControlActuator-TechnicalData.pdf
На последните две станици се вижда всеки пин за какво е на 8 пиновата букса, точно това, което търсих. Ще го отворя това моторче и ще го изтествам. Освен това пише, че често срещани проблеми са в счуване на зъб на пласмасово зъбно колело и проблеми в потенциометъра...... Ще пиша какво е станалио
намерих една доста добра и подробна информация за актуатора на круз контрола, пускам я в случай, че на някой му също му потрябва:
http://www.meeknet.co.uk/e32/BMWCruiseControlActuator-TechnicalData.pdf
На последните две станици се вижда всеки пин за какво е на 8 пиновата букса, точно това, което търсих. Ще го отворя това моторче и ще го изтествам. Освен това пише, че често срещани проблеми са в счуване на зъб на пласмасово зъбно колело и проблеми в потенциометъра...... Ще пиша какво е станалио

- baitun
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е36
- Мечтае да кара: Е46 М3
Добър линк, аз като взех моя веднага го разкостих да видя в какво състояние е-беше и си е перфе
14 мнения
• Страница 1 от 1