cruise control e36 - некоректно функциониране

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

cruise control e36 - некоректно функциониране

Мнение от BiTurbo » 29 Юни 2013, 18:04

здравейте,

та значи навързах си аз едно автопилотче, но какво става.....
Карам си да речем с 80км/ч и го активирвам и веднага се задейства като се мъчи да задържи определената скорост, но много мудно> Ускорява рязко с 2 км/ч и пуска газта нацяло, после пак ускорява рязко с 2км/ч и пак пуска, тоес все едно работи само на ON и OFF и осцилира с 2км опитвайки се да задържи определена скорост. Като дам лоста напраед да ускори, си ускорява добре и после като се опита да задържи скоростта и се получава горе описаното.

Жилото на моторчето е опънато точно всичко е ок, не знам какъв би могъл да е проблема, дайте някакъв акъл.

мерси предварително!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: cruise control e36 - некоректно функциониране

Мнение от BiTurbo » 01 Юли 2013, 10:35

забелязах и друго нещо, функцията на лоста за намаляване на скоротта работи на обратно - ускорява :shock: Тоест като бутам лоста напред ускорява (както си трябва), като го бутам към мен (трябва да забява) пак ускорява, а останалите функции за изключване на пилота и резюмване на скоростта си работят коректно. Мисля да го сваля и по схемата да го просвиря.....

Някви други идеи? :help:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е61 525d LCI

Мнение от oxides » 01 Юли 2013, 18:55

Най-добре направи още веднъж проверка на схемата дали е свързана правилно. За проблем може да прегледаш моторчето което командва жилото (actuator), да го смажеш и изчистиш, че от годините може да се е заталачило и да не работи коректно, друг възможен проблем е speed сигнала (аз го взех от таблото) там да има проблем и като последно остава модула на темпомата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 02 Юли 2013, 8:13

спийда съм го хванал от борда, който пък е хванат от таблото, там уж не би трябвало да има проблем. Сега като се загледах май съм го навързвал по схемата за моята колат, т.е. 96г. а този модул май е от по-стара кола, а преди 95г има доста разлики в схемите, та в събота пак ще се разглобява и ще гледам по старата схема дали ще излязат нещата.

П.С. Моторчето го отварях, вътре всичко си изглеждаше като ново.

ще пиша какво е станало.......
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Е61 525d LCI

Мнение от oxides » 02 Юли 2013, 11:33

Темпомата се връзва по схемата на колата донор, а не по схемата на твоята кола. Има два вида темпомат при Е36 едния до 09.94 другия от 09.94.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 02 Юли 2013, 17:16

тва ясно, но аз до последно си мислех, че съм взел тоя след 94-та. В събота ще погледна пак, може и да съм бил прав в крайна сметка. То ще се чуе ;) Мерси за сега!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 03 Юли 2013, 0:59

лесно се познават, модула на по-късните е пластмасова черна кутийка, а ако не е такъв е от старите

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 07 Юли 2013, 20:11

и така, модула си е от по-късните, даже си има сщампа на него 16/97. Връзването, което съм направил е правилно. Освен това, аз попътувах малко по магистралата и се оказа, че си работи, но все още не на 100% кроектно. Та значи като започне да осцилира и му помогна леке с натискане на педала на газта и си задъжа скоростта и от там вече си поддържа. Само на моменти примерно на наклони или баири се заклаща пак леко, но си се оправя сам. Предполагам, че ако му вържа дата линка и го ретрофитна с ГТ-то нещата може и да станат. Не знам примерно ако е свалян от 28-ца и е фит-ван за нея сега на 20ка да не би да има нещо което го бърка :dunno: Идеи някакви?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 11 Юли 2013, 11:20

BiTurbo написа:и така, модула си е от по-късните, даже си има сщампа на него 16/97. Връзването, което съм направил е правилно. Освен това, аз попътувах малко по магистралата и се оказа, че си работи, но все още не на 100% кроектно. Та значи като започне да осцилира и му помогна леке с натискане на педала на газта и си задъжа скоростта и от там вече си поддържа. Само на моменти примерно на наклони или баири се заклаща пак леко, но си се оправя сам. Предполагам, че ако му вържа дата линка и го ретрофитна с ГТ-то нещата може и да станат. Не знам примерно ако е свалян от 28-ца и е фит-ван за нея сега на 20ка да не би да има нещо което го бърка :dunno: Идеи някакви?

Не би трябвало да има проблем- моя е свален от 2.8, а съм с 1.8 и няма проблеми

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Юли 2013, 12:11

BiTurbo написа:и така, модула си е от по-късните, даже си има сщампа на него 16/97. Връзването, което съм направил е правилно. Освен това, аз попътувах малко по магистралата и се оказа, че си работи, но все още не на 100% кроектно. Та значи като започне да осцилира и му помогна леке с натискане на педала на газта и си задъжа скоростта и от там вече си поддържа. Само на моменти примерно на наклони или баири се заклаща пак леко, но си се оправя сам. Предполагам, че ако му вържа дата линка и го ретрофитна с ГТ-то нещата може и да станат. Не знам примерно ако е свалян от 28-ца и е фит-ван за нея сега на 20ка да не би да има нещо което го бърка :dunno: Идеи някакви?

След като имаш схемата, да не я търся аз, виж на кои пинове на актуатора трябва да подадеш захранване за да зацепи зъбното колело и след това подай захранване за да задействаш електродвигателя. Жилото трябва да започне да дърпа плавно дроселовата клапа. Така ще провериш дали изпълнителният механизъм работи коректно. Ако всичко е наред, провери още един път дали не си взел от неправилно място сигнала за скороста или дали във веригата му не е вързано нещо, което да вкарва смущения.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 11 Юли 2013, 12:48

От къде си взел + от контакт? Вземи го от бушониерата, да не е от някъде другаде.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 17 Юли 2013, 14:03

Ами + съм хванал от кабела на ключето за спирачките (което седи на педала), поне така го дават, понеже трябва да е свързано към бушон 46 (където отива и + от ключето на спирачките). Схемата съм я изпълнил точно така, както е написано, само съм замасил кабела за ключето на съединителя понеже го нямам, но това ме съмява да е проблема, тъй като като е пуснат съединителя, ключето дава на маса.

Спийд сигнал хванах от борд компа (големия борд, който също аз съм връзвал). На борда като пусна на скрито меню 08 - тоест да чете скоростта в реално време, показанието си е нормално, не се забелязва да се смущава по някакъв начин. Сега ходих малко из Европата и имах възможност да го потествам и на моменти си закачаше и си държеше много добре скоростта, в други моменти изобщо не искаше да я хване, а имаше и моменти, когато много леко осцилираше, но пак не хващаше добре скоростта. На мен си ми прилича да е проблем с моторчето. Ще трябва да пробвам идеята на колеката zvetiko, то и аз се замислих върху това, но проблемът е, че не е ясно на кой пин на моторчето какво идва, единствено масовия кабел знам кой е, останалите 7 пина обаче не са ясни.... Някой ако може да помогне със схемичка, ще съм му благодарен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 19 Юли 2013, 11:17

здравейте,

намерих една доста добра и подробна информация за актуатора на круз контрола, пускам я в случай, че на някой му също му потрябва:
http://www.meeknet.co.uk/e32/BMWCruiseControlActuator-TechnicalData.pdf

На последните две станици се вижда всеки пин за какво е на 8 пиновата букса, точно това, което търсих. Ще го отворя това моторче и ще го изтествам. Освен това пише, че често срещани проблеми са в счуване на зъб на пласмасово зъбно колело и проблеми в потенциометъра...... Ще пиша какво е станалио :wave:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 20 Юли 2013, 11:33

Добър линк, аз като взех моя веднага го разкостих да видя в какво състояние е-беше и си е перфе

Назад към E36