Някакъв съвет за странен тропот?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Някакъв съвет за странен тропот?

Мнение от beckshot » 20 Дек 2010, 21:02

Здравеите.От1 месец през неравности и дупки отзад от дясно нещо се разхлопа и е много дразнещо туп туп туп постояно (все пак сме в БГ и гладки улици НЯМА) и днес ходих на маистор като си мислих че е тампона на амортисьора но след като го разглобиха се оказа че не е тои,а самите амортисьори са на няколко месеца гледаха гледаха и накрая хванаха луфт в една фтулка на горния носач смених я но за жалост нищо не се поправи...ако някои може да помогне с нещо ще съм благодарен.

старши ентусиаст
Аватар

Re: Някакъв съвет за странен тропот?

Мнение от metodi80 » 20 Дек 2010, 21:31

beckshot написа:Здравеите.От1 месец през неравности и дупки отзад от дясно нещо се разхлопа и е много дразнещо туп туп туп постояно (все пак сме в БГ и гладки улици НЯМА) и днес ходих на маистор като си мислих че е тампона на амортисьора но след като го разглобиха се оказа че не е тои,а самите амортисьори са на няколко месеца гледаха гледаха и накрая хванаха луфт в една фтулка на горния носач смених я но за жалост нищо не се поправи...ако някои може да помогне с нещо ще съм благодарен.

Бил си на майстор , който е гледал на живо колата и не е успял да разбере какъв е проблема , а очакваш някой от дистанция да ти каже нещо смислено ...
Натискаш колата от зад , така ,че да се види на място при натиск дали пак тропа , ако тропа проблема е в амортисьор или тампон на амортисьор (но ти каза, че те са прегледани ) ...
Вдигаш колата на крик и хващаш колелото и почваш да го местиш на горе на долу на ляво на дясно , на пред на зад .. , мърдаш го във всички посоки и гледаш дали пак ще тропа нещо ....
Огледай и тампоните на задните носачи и те така ..... Това , че амортисьорите са на няколко месеца няма никакво значение ...

ентусиаст
Аватар
Кара: чайник

Мнение от sas_88 » 20 Дек 2010, 21:43

Същата работа беше и при мен миналата седмица.Туп-туп-туп отзад отдясно и докаде дойде време да разглобвам за да видя, и тя спря да тропа............... :shock: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 20 Дек 2010, 21:45

Щом майсторите не са намерили проблем там,виж дали нещо из багажника не се мандахерца :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от beckshot » 20 Дек 2010, 21:54

Хахахах дано и моита да спре колега :) S7 предди няколко часа исфарлих всичко от багажника със се резервна гума и крикове ноо всичко пак си е сащото.Наи ме притеснява това ,че гледаха напаваха със щанги накрая некав луфт в фтулката откриха смени се и пак същото всичко друго си било здраво..после като излезнах от сервиза и видех че пак тропа и съм дал 70лв е така ми стана лошо и напрао се прибрах не се и вращах при тех да не земат да сменят още нещо на което не му е дошло времето...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 20 Дек 2010, 21:59

Колега иди на читава диагностика на задния мост,тука в Русе има един факир на диагностикта,ама пък ще ти е малко далечко,но пък като се замисля ако продължаваш да даваш пари без да изчезва проблема по добре и до Русе да дойдеш :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Дек 2010, 22:04

S7 написа:Колега иди на читава диагностика на задния мост,тука в Русе има един факир на диагностикта,ама пък ще ти е малко далечко,но пък като се замисля ако продължаваш да даваш пари без да изчезва проблема по добре и до Русе да дойдеш :mhihi:

Ти представяш ли си в цела София да не намери един съглам човек , да му каже къв му е проблема ?!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G30

Мнение от flober » 21 Дек 2010, 0:22

а дали в началото ,като потеглите сутрин хлопа повече и после утихва или се губи изцяло?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 21 Дек 2010, 2:20

А за счупена пружина евентуално . :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от beckshot » 21 Дек 2010, 3:43

Не няма никаква разлика дали сега тръгвам или си я карам едно и също си е ,а пружината мисля че нищо и няма защтото когато извадиха амортисьора остана само на пружина и маистора слезна в канала ,а аз клатех колата отгоре предполагам щеше да забележе ако имаше нещо нередно по нея.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 21 Дек 2010, 9:30

sas_88 написа:Същата работа беше и при мен миналата седмица.Туп-туп-туп отзад отдясно и докаде дойде време да разглобвам за да видя, и тя спря да тропа............... :shock: :mhihi:

Нищо странно, и мойта беше така миналата година, в един момент тупкането спря от самосебе си и се появи отново преди месец. Колата беше обстойно прегледана и нищо не се разбра, докато не се свалиха амортисьорите. Тогава след силно бутане на колелото навън и нагоре се видя големия луфт в шенкелния болт на долния носач. Странното е че този луфт беше по-голям на лявото колело, а при каране се чува отдясно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 21 Дек 2010, 9:41

beckshot написа:Не няма никаква разлика дали сега тръгвам или си я карам едно и също си е ,а пружината мисля че нищо и няма защтото когато извадиха амортисьора остана само на пружина и маистора слезна в канала ,а аз клатех колата отгоре предполагам щеше да забележе ако имаше нещо нередно по нея.

На канал нищо не може да се разбере, трябва колелата да са вдигнати. Даже и на подемник със щангата напъвахме и не разбрахме откъде може да е това чукане. След демонтиране на амортисьорите има аванс за по голям ход на колелото при разклащане. Нямаш си на представа колко бяха разбити шенкелните болтове. А защо са ти сменили само втулките на горните носачи не знам, като се прави нещо се прави като хората, такива половинчати ремонти само водят до загуба на нерви и пари. Ако искаш да си сигурен откъде е потропването, карай около 1500-2000 км, и след това закарай колата на канал, няма начин тогава да не се разбере. Аз сега съм зле с финансите и смятам напролет да подменя всичко. Проверка състоянието на предния мост е лесно, само с щангата.
ПП. Когато колелата са на земята само разклащане на купето не е достатъчно, за да се имитира преминаване през неравност по пътя. Амортисьорът и пружината натискат шенкела и болтът не показва признаци на износване, оста му заема статична позиция. В движение и най-малката неравност по пътя рязко и за кратко време отмества колелото нагоре и встрани.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 21 Дек 2010, 11:15

ивчо3 написа:...На канал нищо не може да се разбере, трябва колелата да са вдигнати. Даже и на подемник със щангата напъвахме и не разбрахме откъде може да е това чукане. След демонтиране на амортисьорите има аванс...
Добре, ако се демонтира амортесьора и пружината няма ли да се разбере от къде е луфта? И как се демонтира задна пружина? Ако се сложи скоба и после се вдигне колата, с крик, без амортесьор ще излезе ли или трябва да се разглобява нещо?
Питам 'щото и на мен ми потробва нещо отзад в дясно и на просет ще я почвам.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 21 Дек 2010, 11:42

абе я вижте да нямате нещо в багажника дето да тропа :mhihi:

от личен опит го казвам, като имаш нещо което не е застопорено в багажника супер много бумка и звучи все едно идва от задния мост някъде, тва би обяснило и що на другите се е оправило :mhihi:

...щото проблем по задницата не се оправя от само себе си ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 21 Дек 2010, 12:07

bmw325tds написа:Добре, ако се демонтира амортесьора и пружината няма ли да се разбере от къде е луфта? Питам 'щото и на мен ми потробва нещо отзад в дясно и на просет ще я почвам.

Пружината няма смисъл да се сваля- свива. Вдигаш задното колело на крик при свален амортисьор, подпъхваш нещо като лост под колелото и рязко го вдигаш нагоре. Най-добре се проверява на подемник. Амортисьорът пречи на рязкото повдигане (сваляне) на колелото.

BiTurbo написа:абе я вижте да нямате нещо в багажника дето да тропа :mhihi:

от личен опит го казвам, като имаш нещо което не е застопорено в багажника супер много бумка и звучи все едно идва от задния мост някъде, тва би обяснило и що на другите се е оправило :mhihi:

...щото проблем по задницата не се оправя от само себе си ;)

Колкото и да не ти се вярва е така, разбира се не е задължително чукането да спре и след време да се появи отново. Измъкнах всичко от багажника- крик, резервно колело, инструменти, свалих корите, багажника остана гол отвсякъде и си чука. При мен това се появи за първи път лятото миналата година. Чукаше много рядко само след рязко ускорение и рязко спиране. Качи ли се някой на задната седалка, спираше напълно. Есента миналата година спря напълно, все едно никога не е било. Преди месец се появи отново, само че много по отчетливо и силно, сега трака непрекъснато.
Последна промяна ивчо3 на 21 Дек 2010, 12:37, променена общо 2 пъти

Следваща

Назад към E36