TDS - Лампа на дюзата, свети само при топъл двигател

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

TDS - Лампа на дюзата, свети само при топъл двигател

Мнение от xts » 30 Окт 2010, 7:22

Здравейте колеги,

Имам следния проблем: при първо палене на колата за деня всичко е точно, пали нормално (има възвратен клапан), върви нормално. Обаче ако при загрял двигател изгася и запаля (веднага или след 2-3 часа), то моментално светва лампата за дюзата (DDE) и колата влиза в авариен режим.

Колата е 5000-6000 хил. след основен ремонт и около 500 км след смяна на филтрите и маслото. Най-странно е, че при първо палене на студено не свети лампата. Колкото и да карам лампата пак не светва, но изгася ли веднъж и запаля ли повторно светва веднага. Очевидно е нещо свързано с температурата на двигателя.

От прочетеното тук разбрах, че може да става дума за:
- управление на ГНП;
- умна дюза;
- датчик на колянов вал;
- друго по електрониката.

Естествено вече бях на диагностика в Супер Дизел. Момчетата два часа гледаха и тестваха. Показваше грешка в номер 3 на схемата. Смениха един сълзящ маркуч към помпата. Пробваха с втора употреба такава част, пробваха и с нова такава част, но никаква промяна.

Заключението им бе да отида на "жичкаджия" и да ми провери кабелите. Гарантираха ми, че проблемът не е в нито един от изброените по-горе елементи - ГНП, умна дюза, датчик колянов вал, а именно с кабелите и техните свръзки.

Обаче преди да посетя "жичкаджия", предпочитам да проверя сам каквото мога преди това.

В самото начало още преди диагностиката видях, че ми бе откачен единия вакуум на EGR-а, закачих го. Дали може това да е записало грешка в DDE-то?
Пробвах да разкача акумулатора за 5-10 минути, колкото да нулира само часовника (помнеше годината 2010). Това пак не помогна, може би тези дни ще го сваля за по-дълго и ще прегледам какво стига до отзад като кабели и как е релето за подгряването.

Сипах 3/4 резервоар нафта, с 300 ml "добавка" двутактово масло за смесване. Двигателят заработи по-меко, но лампата пак светва при второто палене за деня.

Ще се радвам, ако знаете да ми дадете насоки какво и как да проверя последователно по кабелите (реле при компютъра, букси на помпата, умната дюза и т.н.). Ако може да ми кажете точни номера на релетата и бушоните, ще е много добре, защото в RealOEM не се ориентирах, кое точно е свързано по веригата за лапната на DDE.

Също така кои са най-проблемните букси, които биха могли да се окислят или намокрят? Съмненето ми е остановно там, защото лампата светна преди седмица, когато за първи път чистих скреж от стъклата?

Поздрави :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Re: TDS - Лампа на дюзата, свети само при топъл двигател

Мнение от mgate » 30 Окт 2010, 9:43

http://bmw.ctcms.net/BMW/E-Books/E36/Se ... ual%20(Rus)%20-%20E36/Bmw%20e36%2090-98%20Service%20Manual.pdf това е наръчника за ремонт ,където са дадени много от нещата как можеш да ги провериш с мултицет ,а ето и схемата на бушоните на бг http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... sc&start=0 надявам се да ти помогне с нещо :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 30 Окт 2010, 10:15

Мерси, колега :) Ръководството съм го гледал и преди, но ми е малко сложно за моето ниво. Колкото до бушоните, знам за тази схема, обаче ми се струва, че там липсват точно специфичните за дизела компоненти. Споменава се бензинова помпа, но не и ГНП, подгряващи свещи, дюза.

Иначе тази сутрин отново се повтори ситуацията. Колата цялата с тънък слой лед, запали и работи нормално без загуба на мощност. Прибрах се, паркирах и за теста повторих запалването, отново веднага светна лампата на дюзата.

От това което виждам на пръв поглед при мен - имам два датчика (букси) на горивния филтър и една букса на помпата, която стигам под колектора. Сега търся този кабел от помпата и дюзата къде точно минава, за да стигне до компютъра.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 30 Окт 2010, 10:51

Ако не греша минава отзад между двигателя и купто в една черна пластмасова кутия от там зад акомулатора има едно киче което сед сваля зад него има капак с четири винта като го отвориш там е компютъра и релето за свещите ,но защо не пробваш с друга (умна дюза за проба) щото тя е определяща за работата на помпата
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 30 Окт 2010, 11:21

Добра идея ми даде с тази кутия м/у двигателя и купето. Ако кабелите са проблема, най-вероятно там ще е прекъсването. Компютърът е зад акумулатора, там няма как да се прекъсне нещо. А кутията е и по-силно зависима от топлината - от едната страна е двигателя, а от другата парното.
Дюзата предпочитам да не я пипам, за това отидох при професионалисти. Провериха я, провериха помпата, казват че проблемът е в кабелите след буксата на помпата до компютъра.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 30 Окт 2010, 11:25

значи там където е кутията има една букса на бърза връзка можеш да я провериш и да я напръскаш с контактен спрей :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5, Е60, Е30
Мечтае да кара: с талон
Детайли за колата: БМВ

Мнение от Se7ven » 30 Окт 2010, 11:42

xts написа:Иначе тази сутрин отново се повтори ситуацията. Колата цялата с тънък слой лед, запали и работи нормално без загуба на мощност. Прибрах се, паркирах и за теста повторих запалването, отново веднага светна лампата на дюзата.

На колко ти е порцията гориво на ГНП-то?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Окт 2010, 12:03

Със този номер три от схемата която даваш влязох в голям филм и свети от него лампата сигурация и влиза в авариен режим. от датяик колянов вал също свети и той си променя мисля парамерите от температурата и понякога е възможно на загрял двигател да дава отклонения и да прави мизерии. Ако е умна дюза няма значение топла студена ще свети постоянно. :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 30 Окт 2010, 19:56

Se7ven написа:На колко ти е порцията гориво на ГНП-то?
Честно да ти кажа не знам. Какво е значението на това за проверката на електрониката и лампата?
vladobate написа:Със този номер три от схемата която даваш влязох в голям филм и свети от него лампата сигурация и влиза в авариен режим.
А как реши проблема, колега? Смени тази част ли, защото това при мен не помогна?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Окт 2010, 21:18

Брат , дай сега мало по-спокойно че с лутане не става , трябва да се провери всичко методично че и аз така две седмици докато разбера че клапана съм го проверил само за захранване ама той не цъка ( изгорял ). За ЕГР ще запише грешка , моя комп от много въртене и пробване да запаля и дърпане и на авариен режим от София до Пловдив та се беше побъркал и почва да изписва различни грешки щото и той гледа да свърши няква работа и почва да проверява системите и квото има нещо нередно записва като грешка та е нормално да светне ( и на мен ми го записа , че аз съм го шунтирал съвсем ). Авариен режим на какво му викаш обясни , форсира ли се , до колко и тоя клапан ( невъзвратния дет си сложил ) махни го, че и аз имам ама почвам да се съмнявам че и той може да прави мизерии. Клапана на помпата като смених се оправи проблема ама на магистралата нещо повече от 160 не ще да вдигне и обвиних ел. връзката на датчик кол. вал ама като я пренаправих се влоши положението и сега вече се оказа че е сдал багажа ( а работеше ) , тъй че понякога се случват аварии докато отстраняваш старата - живота е шарен :mhihi: . Провери си и датчика за темп. на въздуха в колекторите има таблица за съпротивлението му ( в аутодата и как се замерва ) в зависимост от околната темп. в момента . Е те такива работи ама се проверяват всичките ( не съм описал всичко ) за да стигнеш до проблема. Но както бях писал датчик кол. вал се влияе от темп. тъй че можеш да почнеш от него . Успех.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Окт 2010, 21:28

Амчи кво им е супера на тези от Супер Дизел че те пращат при жичкаджия , те нямат ли или квот покаже монитора и тва е. :banghead: Кво ми то като няма Хипер Супер Дизел автосервиз ся кво ще правиш , и като те пращат на жичкаджия трябва според мен да му викат Супер Жичкаджия ако той оправи проблема, а :mhihi: Чети тука и тва ти е спасението , ама сивото вещество трябва да впрегнеш ( ей на тва му се вика да се обадиш на Неволята и тя да ти каже отсреща вместо отговора на загадката - Опра'й се ! ) :mhihi: Виж има тука и колеги от София дет понаразбират повечко от Супер Дизел по някои въпроси ,тъй че варианти много действай. :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 30 Окт 2010, 22:17

Аз спокойно си карам и сега, щом поне основните неща са проверени и няма грешки за тях записани в компютъра. При първо палене няма проблем, отивам до работа и обратно без да светне лампата. А под авариен режим разбирам, когато ми ограничава подаването на гориво от компютъра, заради светналата лампа и грешката записана отново в детайл 3. Тогава не ми дава да кача много над 2000-2200 оборота, освен ако не сваля предавка надолу :) Колата не пуши, не е забуга на мощност от текущ проблем, а защита от компютъра.
Също така при второто палене (топло) има и леко форсиране за 2-3 секунди над 1000 оборота, което ми обясниха, че е точно от същия детайл на помпата и записаната за него грешка.

Нямам гараж и повечето неща за проверка е трудно сам да ги направя пред блока, когато колата ми трябва почти ежедневно. За това искам да събера максимално точна информация за електрическата верига, по която минава проверката за DDE лампата и по специално помпата. След което ще отида при човек да я гледа.

Колкото до възвратния клапан, сложих го най-накрая при последната смяна на масло и филтри, защото този проблем с трудния първи стар го имах нееднократно. Два, три пъти оправях различни неща на различни цени. Накрая ми писна и забих клапана, с което проблемите с първото палене изчезнаха :) От Супер Дизел изключиха и него (и ЕГР-а) като проблем, едва ли не признаха, че рано или късно е добре да се сложи ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 30 Окт 2010, 23:27

Колега, нали това пише на тази номер 3 част " Solenoid switch " . т.е. ключ отваря и затваря. Това дето се изфорсира не е от клапана , а най вероятно плочката и колегата Se7ven правилно се включи май , я гледай назад. :yes: А клинчето дет запушва нафтата под тоз клапан сменяхте ли или си върви с новия дет са го сложили , на сухо пробва ли го ( клапана ) дали придърпва клинчето , а подаваното захранване мерено ли е при проява на проблема . След последния пост везните май клонят към плочка и Se7ven е твоя човек даже сте градски виж "да му идеш на гости" и после ще черпиш. Дано !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 31 Окт 2010, 0:56

Да това е детайла - Solenoid switch. Надявам се хора да си знаят работата при такава грешка в компютъра и да са проверили всичко механично. Аз само видях как изглежда и къде се намира този ключ. Цилиндричен е и имаше едно палче в долната част, предполагам за него говориш? Явно то си върви със самата част.
Принципно аз за тази проверка в Супер Дизел не съм плащал нищо, не успяха да ми оправят проблема, съответно и не искаха пари. Ако беше нещо, което лесно могат да поправят, след като веднъж са свалили колектора, не вярвам да не го проверят.
А за захранването, помпата има само една букса или се лъжа? Същите кабели ли трябва да проверя?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 31 Окт 2010, 1:02

За захранването на въпросния клапан става въпрос само плюс ( единичен кабел ) отива до него и минава преди това през реле то читаво ли е щот може да прави проблеми .

Следваща

Назад към E36