На 5та предавка без газ

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

На 5та предавка без газ

Мнение от jakson » 12 Окт 2010, 18:07

Днес забелязах следното нещо . Карам си аз в града . Колата една тромава такава и реших да включа на 5та без да давам газ за да видя какво ще стане . Значи карам си аз с 30 км/ч. Включвам 5та и колата си върви , давам газ и двигателя заглахва и колата започва да намаля скороста си . Същото е и с 4та . Ако трябва да бъда точен подобно е на всяка предавка обаче на високите най-много се забелязва . При ниски обороти няма сила дори напротив , да има как ще тръгне на зад . Това нормално ли е според вас ? Двигателя е 1.6 М40 . Разхода на гориво е безбожно висок (28-30л./100 км ) Всичко по електронната част уж е наред . Ходил съм на диагностика , сменял си доста неща . На моменти го прави това . В града карам 1, 2ра чат пат 3та и изцеждам двигателя на 4-5000 оборота . Иначе .... Забелязах и друго . Вкючвам от 1ва на 2ра . Давам газ докрай и колата едвам наема , а двигателя сякаш е одушен и звука му става по-глух . Започвам да отпускам газта и колата започва да наема . Когато педала на газта е в позиция около 25-30 % натиснат колата започва постепенно да наема . Пак не е впечатляващо но е по-добре .
Някой има ли идея какво може да е това нещо ?
Да спомена само , че махнах и катализатора , на негово място има гърне . Махнах го защото си мислих , че е запушен и спъва колата .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: На 5та предавка без газ

Мнение от bum_bum » 12 Окт 2010, 19:21

Ламбда, датчик колянов, разпределителен вал, дебитомер.. т.е. диагностика най-добре.
А това да върти гуми на 4 или 5- та от ниски обороти го правят едни други коли, които пак горят 28-30/100 ама не щото са развалени, просто са си така
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 12 Окт 2010, 19:32

bum_bum написа:...А това да върти гуми на 4 или 5- та от ниски обороти го правят едни други коли, които пак горят 28-30/100 ама не щото са развалени, просто са си така

Това беше добро :mhihi: ... Нещо не е наред с тая кола,но дори и нова да я направиш няма да се изстрелва на 5та с 30км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: млади майки да полудяват ...
Мечтае да кара: всичко,без пари да давам

Мнение от vanko 318i » 12 Окт 2010, 19:33

колега не се засягаи но караш кола с мотор 1.6 (не че моята е много по силна 1.8 м43) със 30 км/ч слагаш 5 скорост подаваш гас и какво очакваш ? :dunno: да литне :mhihi: и при това ти харчи 28-30л./100км :shock:

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 12 Окт 2010, 20:16

Може би не се изразих правилно . Значи проблема не ми е , че нетръгва на 5та , а че забива нос след като дам газ . Все 1 гася двигателя , като пусна газта тръгва по-бързо . Това не го прави всеки път . На моменти е . Това става и на други предавки . Тя ако винаги вървеше така щях да реша , че си е такава колата ама на моменти се оправя . Всичко това е съпроводено от промяна в звука на двигателя . Когато неще да върви той става някакси глух . Когато е наред звука му е някак си по-различен . Ако някой от вас е карал москвич или жигула при загрял двигател ако дръпнете смукача нали се сещате как започва да забива нос . При мен е сащата работа . Все 1 карам на смукач . Проверил съм всичко . НА диагностиха ходих няколко пъти . Последно даде грешка в датчик скорост . Свалих го , почистих го ( тъй като беше в стружки ) премерих го и пак го монтирах . Всичко си ми е наред по електрониката . Недава никакви грешки . Остава да е нещо по хардуера май :lol: може проблема да е в самия двигател :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Окт 2010, 23:03

Датчика за скорост е доста важен и ако не работи колата трупа толкова грешки, колкото ти е трудно да си преставиш. Най-добре вземи нов, без това не е толкова скъп. Гадния звук подобен на изтормозено бучене в гърнетата и под колата се получава, когато компа си върне много аванса по някаква причина.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 12 Окт 2010, 23:23

bum_bum написа:Датчика за скорост е доста важен и ако не работи колата трупа толкова грешки, колкото ти е трудно да си преставиш. Най-добре вземи нов, без това не е толкова скъп. Гадния звук подобен на изтормозено бучене в гърнетата и под колата се получава, когато компа си върне много аванса по някаква причина.

А дали е възможно самия комп да се е прецакал нещо ? Има ли начин да се разбере ? На диагностиката всичко дава , че е ОК . Ходих на едно място на диагностика и там имаха проблем с конектването м/у СПУто и лаптопа , на 2ро място като ходих , там този който прави диагностикате е инженер и разбира доста . Той ми каза , че нещо спира компа . Чак когато дам на контакт и всичко по тъблото светне тогава компа се включва . Сетих се , че на колата в италия е слаган някакъв блокиращ чип . който е вързан към алармата и нещата там са доста сложни . Има една букса като УСБ която е за чип .
Та чудя се дали е възможно от подобни базикни да са развалили компютъра на колата ?
Забравих да спомена , че и ауспуха е доста черен , целия е черен от сажди . Колата почти не ми гори масло . Има ли начин да провера компа ?
Забравих и да спомена , че някой път неще да върви на 1ва без газ , понякога си върви нормално .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Окт 2010, 23:27

Трябва ти читава диагностика, той може не инженер, а професор да е ако няма добра програма нищо не прави. Пробвай друг комп, но според мен иди на диагностика при някой, който има истинска програма.
Изображение

Назад към E36