бавно ускорение

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

бавно ускорение

Мнение от COLD_FIRE » 29 Май 2010, 2:49

kronos написа:Забелязах един странен проблем. При ускорение, когато натисна педала на газта до долу колата набира, но доста бавно, при леко отпускане тръгва много добре. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

аз имам същия проблем, усеща се сякаш колата се задавя при натиснат педал и като върнеш малко газта започва да дърпа по добре от колкото като е натиснат. Интересното е че като натиснеш газта до долу колата подскача все едно ще излети, но вместо това започва бавно да набира, като се върне лекичко газта започва да набира много по-бързо. Между другото това важи не само при натисната до край газ. Забелязва се и по това, че като се натисне малко повече газта, моментния разход отива много на дясно като бавно започва да се прибира на ляво и разбира се колата започва да ускорява по добре, но не ме разбирайте погрешно не е защото се качват оборотите, тъй като се усеща и на сравнително еднакви обороти. Ако се върне леко газта цялата тази история се случва малко по бързо..

Аз се съмнявам в ламбда, какво ще кажете колеги? Колата е е36 м52б20.
Една кола може да те направи също толкова щастлив колкото и една жена... а ако е БМВ може и повече ;-)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Re: бавно ускорение

Мнение от mladfen » 29 Май 2010, 9:53

Заминал ти е дебитомера
При пълна газ ламбдата не се "слуша" от ЕКУ-то, а се управлява с твърдо зададени таблици и като върнеш леко сондата управя смесите и колата си тръгва по-добре
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 29 Май 2010, 14:02

Здравейте! Извинявам се на колегата,че се намесвам в темата му! Със същия мотор съм м52б20 и абсолютно същия проблем,но аз смених ламбда сондата и всичко си е пак така! Дали наистина е възможно да е от дебитомера?

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 29 Май 2010, 19:20

А може ли и при м40б18 да е същото явление, а Chek engine /диагностиката с лампичката/ да не го хваща? :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от COLD_FIRE » 29 Май 2010, 23:43

mladfen написа:Заминал ти е дебитомера
При пълна газ ламбдата не се "слуша" от ЕКУ-то, а се управлява с твърдо зададени таблици и като върнеш леко сондата управя смесите и колата си тръгва по-добре

Един приятел имаше проблем с дебитомера, и сложихме моя за тест, колата му започна да отлита, така че мисля че е добре...

катализатора е махнат... сигурен съм че много от вас го имат този проблем, а като цяло колата работи гладко, с изключение на бавното ускорение
Една кола може да те направи също толкова щастлив колкото и една жена... а ако е БМВ може и повече ;-)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 29 Май 2010, 23:55

то М50Б20 по принцип си е малко бавен в набирането... в движение на към 3000 оборота, при смачкване на педала пак ли я мързи ?
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от COLD_FIRE » 30 Май 2010, 0:07

много я мързи колега ;) ясно, че е 20-ка но пък има и по работливи 20ки ;) най-кофтито е при изпреварване, започва да ръмжи но няма почти никакво ускорение на 4та примерно, дори може да си поседи към 5, 6 секунди около 2500 оборота и чак тогава да леко да почне да ускорява, при по малките предавки е по-добре но определено е голям мързел щом не върти гъза.. само да отбележа че на диагностика всичко е наред, с изключение на единия датчик за АБС, нещо не може да си смеси сместа май както трябва...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Мнение от BorisMW » 30 Май 2010, 10:19

COLD_FIRE написа:много я мързи колега ;) ясно, че е 20-ка но пък има и по работливи 20ки ;) най-кофтито е при изпреварване, започва да ръмжи но няма почти никакво ускорение на 4та примерно, дори може да си поседи към 5, 6 секунди около 2500 оборота и чак тогава да леко да почне да ускорява, при по малките предавки е по-добре но определено е голям мързел щом не върти гъза.. само да отбележа че на диагностика всичко е наред, с изключение на единия датчик за АБС, нещо не може да си смеси сместа май както трябва...

За жива диагностика ли говориш или гледане дали има грешки.И при мен е така,само че на 318,няма грешки и т.н.-оставих да сменят бенз.филтър,че е на пооне 20к и после ще си покаже.На 4-та и 5-та,при пълна газ или леко отпуснат-разходомера отива ли на 30?
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: само бмв та
Детайли за колата: много бърза

Мнение от ясен николов » 30 Май 2010, 10:48

COLD_FIRE написа:
kronos написа:Забелязах един странен проблем. При ускорение, когато натисна педала на газта до долу колата набира, но доста бавно, при леко отпускане тръгва много добре. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

аз имам същия проблем, усеща се сякаш колата се задавя при натиснат педал и като върнеш малко газта започва да дърпа по добре от колкото като е натиснат. Интересното е че като натиснеш газта до долу колата подскача все едно ще излети, но вместо това започва бавно да набира, като се върне лекичко газта започва да набира много по-бързо. Между другото това важи не само при натисната до край газ. Забелязва се и по това, че като се натисне малко повече газта, моментния разход отива много на дясно като бавно започва да се прибира на ляво и разбира се колата започва да ускорява по добре, но не ме разбирайте погрешно не е защото се качват оборотите, тъй като се усеща и на сравнително еднакви обороти. Ако се върне леко газта цялата тази история се случва малко по бързо..

колега ,дебитомер,датчик к.вал,наи добре една качествена диагностика и трябва да си каже какво става
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от COLD_FIRE » 30 Май 2010, 18:41

BorisMW написа:
COLD_FIRE написа:много я мързи колега ;) ясно, че е 20-ка но пък има и по работливи 20ки ;) най-кофтито е при изпреварване, започва да ръмжи но няма почти никакво ускорение на 4та примерно, дори може да си поседи към 5, 6 секунди около 2500 оборота и чак тогава да леко да почне да ускорява, при по малките предавки е по-добре но определено е голям мързел щом не върти гъза.. само да отбележа че на диагностика всичко е наред, с изключение на единия датчик за АБС, нещо не може да си смеси сместа май както трябва...

За жива диагностика ли говориш или гледане дали има грешки.И при мен е така,само че на 318,няма грешки и т.н.-оставих да сменят бенз.филтър,че е на пооне 20к и после ще си покаже.На 4-та и 5-та,при пълна газ или леко отпуснат-разходомера отива ли на 30?

на 4та и 5та отива на към 20 и нещо, но не чак на 30 или да се скрие. бензиновия филтър също съм го сменял

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 31 Май 2010, 9:14

COLD_FIRE написа:

Пробвай да замениш датчика за положението на дроселовата клапа /потенциометър TPS/ от друга кола, вървежна и пиши какво е положението. Този датчик става от всички бензинови двигатели на е36, с изключение на най-старите м40.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ci

Мнение от zigo » 31 Май 2010, 10:26

Дърпа въздух от некаде аз го имам тоя проблем с 1 пежо
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 31 Май 2010, 14:18

zigo написа:Дърпа въздух от некаде аз го имам тоя проблем с 1 пежо

Ако дърпа въздух отнякъде няма да набира по-добре след малко отпускане педала на газта. Има коли, които фабрично си страдат от този дефект, примерно "деу ланос", който няма устройство за отчитане количеството /масата/ на въздуха, а само датчик- потенциометър за положението на дроселовата клапа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 31 Май 2010, 15:21

ивчо3 написа:Пробвай да замениш датчика за положението на дроселовата клапа /потенциометър TPS/ от друга кола, вървежна и пиши какво е положението. Този датчик става от всички бензинови двигатели на е36, с изключение на най-старите м40.

Малко тъп въпрос,колега,ама за дебитомера ли става въпрос? :oops: И тоя датчик за мойта(м43б16) става ли от м40 или не(веднага мога да го пробвам)? Щото вчера ми се получи и при мен същия проблем с ускорението,пък до вчера си набираше нормално колата,а сега при натискане на педала се "чуди" няколко секунди и после ускорява,но по-бавно от преди.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 31 Май 2010, 15:51

Става от м40 с мотроник 1.7. Отвори линка № 2 на схемата. Лошото е че на м40 се намира между горната и долната част на колектора и трябва да се разглоби: http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/S ... _assembly/

На м43 датчика се намира отпред на оста на клапата, № 2 на схемата:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/S ... _assembly/

Следваща

Назад към E36