След смяна на накладки проблем !!!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330 xi Е46
Мечтае да кара: Совалка

След смяна на накладки проблем !!!!

Мнение от jorryy » 27 Май 2010, 23:28

Днес сложих нови предни накладки на Mayle и ми беше кеф да видя как ще спира и кво да видя :shock: :shock: :shock: Натискам педала, той по-мек от преди и заминава ниско както със старите накладки. Докато ги сменях се наложи да се пребере буталцето дето натиска и с една планчица и два болта го върнах, но не се сетих да отвия казанчето със спирачна течност. По едно време започна да капе от някъде и като отворих капака видях, че покрай капачката е избило и като чели от единия мъркуч под казанчето. Може ли да има въздух нещо в системата. Казанчето си седи на макс. Даже, като натисна реско педала то спира плавно а не да закове.
Изображение

За да минавате за джентълмен, са нужни две неща:
1 - винаги да вадите цигарата от устата си, когато се целувате, и
2 - никога да не правите забележка на дама, която неправилно носи торба с цимент!

Аватар
Кара: със спомени

Re: След смяна на накладки проблем !!!!

Мнение от sonny » 27 Май 2010, 23:49

Нормално е като връщаш буталцето да се върне течност в казанчето, като смениш накладките, нормално е да потъне педала, при първото натискане, но не е нормално да не спира и да потъва при следващи натискания. Не ми се е с лучвало подобно нещ,зтова мога да те посъветвам единствено да се опиташ да обезвъздушиш системата да видиш дали ще се оправят нещата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jorryy » 28 Май 2010, 0:02

Няма ли да могат сами да се обезвъздушат? От какво може да е друго, че аз ги смених защото имам път утре към Варна, а то глей работа.
Изображение

2 - никога да не правите забележка на дама, която неправилно носи торба с цимент!

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 28 Май 2010, 0:35

jorryy написа:Няма ли да могат сами да се обезвъздушат? От какво може да е друго, че аз ги смених защото имам път утре към Варна, а то глей работа.

съединителя се оправя сам, но спирачките не

Dicky Wolf
Аватар
Кара: Z4M Roadster

Мнение от TsvetanVR » 28 Май 2010, 2:12

Пробвай да натиснеш, да отпуснеш и веднага пак да натиснеш и кажи дали спира. Аз карах известно време една Вектра, която при повторно натискане си спираше нормално.
Изображение

I wanna leave you far behind....

Dicky Wolf
Аватар
Кара: Z4M Roadster

Мнение от TsvetanVR » 28 Май 2010, 2:12

TsvetanVR написа:Пробвай да натиснеш, да отпуснеш и веднага пак да натиснеш и кажи дали спира. Аз карах известно време една служебна Вектра, която при повторно натискане си спираше нормално.
Изображение

I wanna leave you far behind....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 28 Май 2010, 9:01

Лесно става обезвъздушаването на системата. Гледай за някаква пробка на спирачните апарати, развиваш я, слагаш буркан или някакав друг съд отдолу където ще изтече и помпаш няколко пъти с педала на спирачките. Когато в струята спирачна течност няма мехурчета, завиваш пробката, доливаш до мярката в казанчето и си готов. Това съм го правил на е30 с барабанни спирачки. Нека да ме поправят, ако греша че е същото и при е36.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 28 Май 2010, 9:18

Ако не е тайна, как въобще е засмукала въздух? По скоро според мен става дума или за омаслени спирачни дискове (и накладки) или за улягане на накладките при кофти дискове. А първоначалното хлътване на педала си е нормално - нали нещата трябва да се самонапаснат.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jorryy » 28 Май 2010, 9:21

А обезвъздушаването помня на москвич, че се почваще от най-далечното колело, демек задно дясно, слет него задно ляво, предно дясно и накрая предно ляво. Но може тук вече да е само от едното колело.

Отвих първо двата болта отзад, махнах скобата, след това поразширих малко старите накладки за да могат да си извадят от диска със супорта. След това прибрах буталцето, сложих новите накладки, завих болтовете, натиснах педала 2-3 пъти за да се нагласят и сложих скобата отпреде. Това беше цялата операция. Кажете ако съм сбъркал някъде.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 28 Май 2010, 9:29

Според мен е изкючено при тази интервенция да ти е влязал въздух в системата. Първите 100-200 км не е желателно да ги тестваш екстремно спирачките, защото не са се напаснали към неравностите на дисковете и е нормално да спират с една идея по- зле. Иначе не е лошо превантивно да я обезвъздушиш, пък и ако спирачната течност не е сменяна от няколко години, не е лошо и тя да се смени.
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jorryy » 28 Май 2010, 9:31

Ясно, колко течност ще иде по цялата система, за да знам колко да си взема ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 28 Май 2010, 9:35

jorryy написа:А обезвъздушаването помня на москвич, че се почваще от най-далечното колело, демек задно дясно, слет него задно ляво, предно дясно и накрая предно ляво. Но може тук вече да е само от едното колело.

Отвих първо двата болта отзад, махнах скобата, след това поразширих малко старите накладки за да могат да си извадят от диска със супорта. След това прибрах буталцето, сложих новите накладки, завих болтовете, натиснах педала 2-3 пъти за да се нагласят и сложих скобата отпреде. Това беше цялата операция. Кажете ако съм сбъркал някъде.

Нищо не си сбъркал, така се прави. Смукнала е малко въздух през капачката на казанчето, или от маркуча отдолу, което не е фатално. Обезвъздуши системата, покарай малко и провери отново да се изтича отнякъде. Все пак не ми стана ясно за каква скоба става въпрос. Махаш супорта, вадиш старите накладки, прибираш буталото навътре с някакво устройство /за целта аз използвам френски ключ, тези с въртящата дръжка/, слагаш новите накладки и толкова.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 28 Май 2010, 9:41

saleen написа:Според мен е изкючено при тази интервенция да ти е влязал въздух в системата. Първите 100-200 км не е желателно да ги тестваш екстремно спирачките, защото не са се напаснали към неравностите на дисковете и е нормално да спират с една идея по- зле. Иначе не е лошо превантивно да я обезвъздушиш, пък и ако спирачната течност не е сменяна от няколко години, не е лошо и тя да се смени.

И аз съм на мнение, че при изправна спирачна система не може да влезе въздух отникъде, но не е изключено при някои обстоятелства. За това го посъветвах да провери всички маркучи, казанче, металните тръбички за корозия, спирачни апарати и т.н. за течове. Една кола мине ли 15-те годинки, задължително се подменят някои части по спирачната система. Ако и след обезвъздушаването продължава да потъва педала, причината може да се търси в главния спирачен цилиндър с буталото и уплътненията.
Последна промяна ивчо3 на 28 Май 2010, 9:48, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i touring 2001/9

Мнение от mihal » 28 Май 2010, 9:47

според мене е допустимо новите накладки да не спират добре... като ги "разработиш" да улегнат хубаво по дисковете ще спират добре :lol: , все пак дисковете не са нови
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 28 Май 2010, 9:51

mihal написа:според мене е допустимо новите накладки да не спират добре... като ги "разработиш" да улегнат хубаво по дисковете ще спират добре :lol: , все пак дисковете не са нови

В неговия случай спира добре, но педала потъва и е мек, не е от новите накладки. Иначе съвсем нормално е като смениш накладките да не спира добре първите стотина км, може и по малко не съм ги мерил. В този период на напасване към дисковете трябва да се избягва рязкото спиране.

Следваща

Назад към E36