Проблем с моторчето за миене на стъклото

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: засилен дизел
Мечтае да кара: на Шаро поршето
Детайли за колата: TOP!!! FULL!!! MPACK!!! Всички екстри за модела! :D :D :D

Проблем с моторчето за миене на стъклото

Мнение от Snoop » 03 Апр 2010, 22:38

Колеги, имам проблем с въпросното моторче.
Image0131.jpg
Image0141.jpg

На втората снимка се вижда едно правоъгълниче(дупка) в моторчето откъдето ми сълзи и олива целия калник.
Каква е причината това да се случва? Мисля, че ми губи налягане, понеже пикае върху капака, днес чистих какво ли не и накрая като сглобих системата установих, че от въпросното място тече доста сериозно, а според мен не би трябвало.
Сякаш системата няма налягане. Случвало ли ви се е подобно нещо? Трябва ли да сменям моторчето? Каква му е цената? Какво ще стане ако запуша дупката? :paranoid:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз и ти сме луд-ни-ца... Изображение Изображение Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Re: Проблем с моторчето за миене на стъклото

Мнение от vladi_a_i » 03 Апр 2010, 23:30

Така беше и при мен-подсушаваш хубаво и лепиш с Поксипол.От както съм го залепил с лепилото нямам абсолютно никакви проблеми :yes:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Мнение от ned_gm28 » 03 Апр 2010, 23:38

Ако запушеш въпросните отвори,ще направиш грешка :!: Оста на ротора преминава през един гумен "О" пръстен,който играе ролята на семеринг.Целта е да не пропуска течност от турбинката нагоре към електромотора.Въпросните "дупки" , които се каниш да запушваш,са оставени в случай,че пропусне семеригата,течноста през тях да излезе навън,а не да напълни електромотора и да го блокира :!:
Какво направих аз : разглобих сондичката (на щипки е,които вероятно ще посчупиш при първи опит за отваряне).Извадих семерингата и и залепих прецизно един пласт PVC лента по външната окръжност.След това я вкарах обратно в отвора и сложих във вътрешният и отвор техническа смазка.Така PVC лентата свива вътрешният отвор,а смазката смазва и херметизира :idea: Сглобяваш по обратният ред,като не е лошо да смажеш местата на лагеруване на ротора с фино машинно масло.Ако си се справил добре,след този ремонт дълго време няма да имаш ядове със сондата.А причината за слабата струя от пръскалките е или запушване им,или в клапанчетата които са непосредствено преди пръскалките под мукавата на капака.Сложени са,за да не се връща всичката течност обратно в казанчето и струята от пръскалките да тръгва с дръпването на лоста на кормилната колонка.Аз уволних едното,щото се беше запушило и течеше по мукавата.Без него забавянето е има няма секунда.Успех :!:
Изображение

костинбродчанин
Аватар

Мнение от vladi_a_i » 03 Апр 2010, 23:50

vladi_a_i написа:Така беше и при мен-подсушаваш хубаво и лепиш с Поксипол.От както съм го залепил с лепилото нямам абсолютно никакви проблеми :yes:

Така съм от близо една година пък нямам проблем с помпичката :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от ned_gm28 » 04 Апр 2010, 1:01

vladi_a_i написа:
vladi_a_i написа:Така беше и при мен-подсушаваш хубаво и лепиш с Поксипол.От както съм го залепил с лепилото нямам абсолютно никакви проблеми :yes:

Напълни казанчето няколко пъти до горе да,залее качествено целия ротор и ще имаш проблеми :mrgreen:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 04 Апр 2010, 1:08

А най-добре си купи ново моторче, цената му е около 20-25 лева в Автоплюс.
only rear wheel drive

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 04 Апр 2010, 2:55

Първо, колеги, благодаря ви много за адски бързите отговори! На това му се казва колектив! :bowdown:

Сега по ред на номерата:
Влади, мислех да го направя, но точно поради причината, че ме съмнява, че ще наводни самото моторче реших да питам преди да действам, мерси все пак за съвета. ;)

Нед, благодаря за това, че си описал подробно процедурата по "ремонта" - мисля да го пробвам, пък ако не стане ще взема ново, щом е 20-30лв. няма какво толкова да му мисля, но ми е интересно да разглобя това.
Относно останалата част от системата, аз съм човек, който одавна се мота из форуми и политиката и ползването на търсачката са ми до болка познати. Та преди да ви тормозя с моя проблем се разрових няколко дни из темите и предприех мерките, които са описани в 2 или 3 незаключени теми. Иначе казано - продухах маркуча от казанчето до разделянето за двете пръскалки, накиснах белите клапанчета в оцет и с помпа ги продухах, надух и маркучите от разклонението до едната и другата пръскалки, както и почистих самите пръскалки, накиснах и измих казанчето - стана като ново! :D След това сглобих всичко и налях 2 литра топла вода за да видя резултата. Лошото беше, че почна адски зверски да тече от въпросното квадратче и да стрелят по стъклото и четирите пръскалки, но с видимо ниско налягане, така че съм 90% сигурен, че проблемът ми е в моторчето.
Благодаря ти много. :yes:

Мичев, колега, най-вероятно ще постъпя точно по този начин - щом сме си купили BMW не сме за 20-30 лева - да се мъчим и да се циганим, и най-вероятно ще сменя моторчето.

Отново, Благодаря и на трима ви! :bchug:

п.п. Нед, ако не ти е проблем би ли показал на снимките къде точно са щипките, които разглобяват моторчето?

костинбродчанин
Аватар

Мнение от vladi_a_i » 04 Апр 2010, 9:00

ned_gm28 написа:
vladi_a_i написа:

Напълни казанчето няколко пъти до горе да,залее качествено целия ротор и ще имаш проблеми :mrgreen:

Е нали все ми е пълно :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от ned_gm28 » 04 Апр 2010, 13:42

Snoop написа:п.п. Нед, ако не ти е проблем би ли показал на снимките къде точно са щипките, които разглобяват моторчето?

Честно казано колега,доста отдавна правих тази интервенция и не си спомням с точност начина,но помня,че беше много кофташко за отваряне без никакво счупване :| Огледай го добре,преди да го напъваш :!: И да му счупиш щипките-после ще го залепиш,а ако някой ден отново се наложи ремонт-купуваш ново и готово :idea:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Snoop » 04 Апр 2010, 15:18

Мерси, отново! :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 05 Апр 2010, 17:33

Колега залепи го и колкото кара кара може и 2 години да изкара може и 2 дни но колкото повече изкара по добре няма да се набиваш с пари при положение че може да кара още доста.
Успех :yes:
Бъди честен пък да става квото ще

Назад към E36