Интересен проблем с бушон за осветлението на таблото.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Интересен проблем с бушон за осветлението на таблото.

Мнение от KUM4o » 02 Апр 2010, 23:47

Преди малко ми се наложи да ползвам колата да ида до един приятел ,пред тях я оставих на габарит за 2-3 минути като всичко си беше ок.Качваме се в колата паля двигателя всичко е ок ,но таблото не свети.В първия момент си помислих ,че е здало багажа ,но то си работи супер ,а само осветлението му има нещо.Веднага се сетих да вдигна капака и да видя бушоните.Един беше думнал 10А на 32В ,смених го с друг включвам на габарит ,но пак гори.Намерих в багажника един 7.5А ,сложих го и какво се случи.Включих габарита бушона не изгоря ,но таблото светеше по слабо и се усещаше миризма на изгоряло бушона беше тръгнал да се топи ,но не прегаряше.Сложих още един 10А и пак прасна.Чудно ми е как без да съм ръчкал нещо горят бушоните като всичко е изправно?Някакви идеи да имате от къде да е проблема?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: чужди коли и жени
Мечтае да кара: две коли едновременно

Re: Интересен проблем с бушон за осветлението на таблото.

Мнение от krumovvv » 03 Апр 2010, 8:16

колега да няма оголен кабел и от там да ти горят бушоните
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 03 Апр 2010, 8:32

Да ти кажа и за това помислих ,но нямам оголени кабели ,сега ще сляза до колата да погледна.

Реших си проблема.Откачих буксата на левият стоп сложих ново бушонче и всичко си е наред ,след това закачих отново буксата и не гори и се оправи ,но друго сега ме мъчи.Примерно като е включен мигач и колата е на габарит или на фарове и като мигача светне светлините леко намаляват силата си и като изгасне мигача пак светват както трябва.Един вид леко премигват ,някаква идея защо става така?
Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 03 Апр 2010, 23:46

Ходи на жичкаджия да ти види отечката,че така като примигва няма да е за дълго и ще стане по лошо
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 05 Апр 2010, 17:36

Когато се пали колата колега е добре да нямаш много включени уреди,зашото може да стане проблем както е станало при теб.Тогава мое да даде по силен от 14.5v ток и да направи отечка или да стопи кабел.
Бъди честен пък да става квото ще

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 07 Апр 2010, 17:51

bmw55 написа:Когато се пали колата колега е добре да нямаш много включени уреди,зашото може да стане проблем както е станало при теб.Тогава мое да даде по силен от 14.5v ток и да направи отечка или да стопи кабел.

:yes:

Особено ако има хлабини по ел. инсталацията...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 02 Май 2010, 9:35

Тези дни не бях тук и не съм пипал нищо.Сега проверих номера на бушона ,който е 37.Проверих по схемата и ми показва ,че това е бушона за осветлението в купето.След малко ровене в ел.схемите намерих 37-дми бушон и какво идва и излиза от него.Ето я и схемата на бушона.

Проблема при мен е ,че сив кабел(не помня какъв цвят имаше още по него) от врътката за фаровете след известно време започва да му се топи изолацията.След премахването на 37-ми бушон нямам проблеми с този кабел ,но не ми свети десен заден габарит и осветлението на таблото.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 10 Май 2010, 1:17

Имам известен напредък по проблема.Локализирах два кабела ,които ми дават късо.Проблемите започват от черната букса намираща се под почиващия педал до съединителят.Когато разкача тази букса кабелите в стоповете спират да ми дават накъсо.Проследих два кабела ,които окъсяват единият ходи до бензиновата помпа ,а другият червено/бял ходи до под жапката и там се съединява с още 3 такива кабела ,но него нямах време да го проследя навсъкъде.Кото замервам с мултицеда буксите на помпата и на двете ми дава късо ,а самата помпа работи.Някой имал ли е този проблем с бенз. помпата и как го е решил?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 97' E36 m43b18 sedan
Мечтае да кара: E34

Мнение от svilgg » 10 Май 2010, 18:49

пич , ако щеш ми вярвай от 2 дена имам абсолютно същия проблем с 37-ми бушон ! :idea:
побъркал съм се вече и аз като теб

качвам се в колата и забелязвам че осветлението на таблото не свети.ударих го 1-2 пъти и установих че така няма да реша проблема
излязох от колата огледах я набързо и установих че не ми свети десен габарит
отварям кутията бушоните и виждам изгорелия 37 бушон :idea:
сменям го - пак изпатква
установявам че 37 бушон предпазва осветлението :idea: само на таблото :idea: -може би тук е момента да спомена че колата е Е36 седан 12.97г. и по тази схема -->(СХЕМА) го дават и за осветление в купето(този за осветление в купето при мен е друг :!: ) , десните габарити , регулиране на фаровете , осветление рег. табела .
мерих тук таме с мултицета но никъде не откривам отечка.ТУИНПИЙКС :shock:
вече смятам да се предам и да ида на сервиз .

колега ако откриеш къде се крие проблема ще съм изключително благодарен , смятам да те изчакам няколко дена .

а лично аз се наемам да преведа наново тази СХЕМА защото явно се появава някаква неточност между моделите :confused:

а относно това как се прояви проблема :idea: - незнам . допоследно всичко си беше наред.при следващото влизане в колата проблема беше налице :evil:
Изображение
Изображение
АЗ ЖИВЕЯ ТУК :kuku:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 10 Май 2010, 20:05

Все едно говориме за една и съща кола.Моята е февруари 93.Значи сега съм откачил бенз.помпата и не ми гори бушона ,нито се топи ,нито пък кабела ,който съм описал по-горе прави проблеми.Остана ми един кабел ,който не мога да го намеря в схемата ,която имам.Под почиващи педал до съединителя като махнеш пластмасата и мокета има 3 големи букси.Едната е бяла ,другата е синя и черна.Когато разкача черната букса нямам никаква отечка никъде ,но съединя ли я почва пищенето на мултицеда.Какво съм открил до сега.Проследих от черната букса зелено/виолетов кабел (в схемите е GN/VI) ,който за мое учудване ходи при бензиновата помпа.Интересното е ,че бенз. помпата работи не ми прекъсва мотора ,а като замеря на буксата дава на късо (не буксата за бензиномера ,а точно за бенз.помпата).Явно тя ми е давала голямата консумация и ми топеше бушона и кабела на ключа за фаровете.Другият кабел ,който проследих до под жабката е червено/бял или RT/WS по схема.Под жабката той се съединява в обща точка с още 3 такива по цвят като него.Добре ,но не мога да проследя и другите 3 просто няма как така ,а не намирам как се пише общатата точка в схемите ,за да проследя там кабелите.Явно никой във форума или поне никой не му се занимава да пише по проблема.Много бих бил благодарен на някой ако ми подскаже как мога да проверя помпата смисъл замервам я пищи мултицеда ,но може ли това да се поправи или трябва нова помпа?Направо се видях в чудо с тези токове ,от нищото ,както си беше на габарит една вечер ,качвам се няма осветление на таблото и от тогава се ядове.....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 11 Май 2010, 0:10

Колега, според мен проблема ти е на съвсем друго място. Всички тези букси, които си описал са сложени, защото инсталацията на Е36 се състои от няколко части и е по-удобно да бъдат свързани посредством различни по конфигурация букси.
По твоя проблем, предпазител №37 се използва за:
1. система за измиване на фаровете;
2. осветление на арматурното табло и всички джаджи, като: часовник, борд, пепелници, запалка може да има и още. Самото осветление на ключа за фаровете е ПОСТОЯННО;
3. осветлението на задния номер;
4. десни габарити.
Ако този предпазител гори, значи някъде имаш проводник с цветове сив/червен, който е прекалил с употребата на ток и товари веригата. За да провериш един проводник дали е окъсил (замасил) се мери дадения проводник спрямо корпуса на колата, демек купето. Горивната помпа не е от тази верига и не я пипай.
До колкото си спомням напрежението за осверлението на номера и габаритите се подава през реле.
Има и още едно нещо, което трябва да провериш. Когато колата е загасена и извадиш контактния ключ, включи десен мигач и избутай лоста за мигачите още малко в същата посока, има съвсем малък ход и като го пуснеш остава в положение на влкючен десен мигач. Остави го така и излез да провериш дали свветят деснита габарити.
Като свършиш с проверките, сподели какво си открил.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Разумно
Детайли за колата: Измамна

Мнение от beco109 » 11 Май 2010, 17:19

При мен проблема беше в кабелите на осветлението под капака. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 97' E36 m43b18 sedan
Мечтае да кара: E34

Мнение от svilgg » 11 Май 2010, 22:48

stony1 написа:...Има и още едно нещо, което трябва да провериш. Когато колата е загасена и извадиш контактния ключ, включи десен мигач и избутай лоста за мигачите още малко в същата посока, има съвсем малък ход и като го пуснеш остава в положение на влкючен десен мигач. Остави го така и излез да провериш дали свветят деснита габарити.
...

ако не светят ,какво значи ? :confused:
Изображение
Изображение
АЗ ЖИВЕЯ ТУК :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 11 Май 2010, 23:57

svilgg написа:
stony1 написа:...Има и още едно нещо, което трябва да провериш. Когато колата е загасена и извадиш контактния ключ, включи десен мигач и избутай лоста за мигачите още малко в същата посока, има съвсем малък ход и като го пуснеш остава в положение на влкючен десен мигач. Остави го така и излез да провериш дали свветят деснита габарити.
...

ако не светят ,какво значи ? :confused:

Евентуален проблем в лоста за мигачите и по-точно във веригата за управление на паркинг светлините, когато десни или леви габарити останат включени. Тази верига е свързана с веригата на габаритите и ако даде на късо се натоварва цялата верига на 37 предпазител. Рядко може да се получи подобен пробив, но понеже става въпрос за "тоци", всичко трябва да се провери.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 12 Май 2010, 0:02

beco109 написа:При мен проблема беше в кабелите на осветлението под капака. :yes:

Какво е това осветление ,че не мога да се сетя в моя кош да има такова осветление?
Изображение

Следваща

Назад към E36