Измамно прегряване

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Измамно прегряване

Мнение от steve777 » 31 Яну 2010, 10:57

Колеги здравейте!Ако някой може да ми помогне,ще съм му безкрайно благодарен!Става въпрос за следното:BMW 316i Compact M43 96г.След смяна на водна помпа,термостат и датчик за температурата,термометъра отива до червената зона,но колата не дава никакви признаци,че е прегряла!Маркучите са меки,дори мога да сваля капачката на радиатора!По пътя на логиката,съмненията са ми в уреда на таблото!Да спомена само,че при диагностициране компютъра показва около 60 градуса,когато стрелката на таблото е точно в средата,и около 90 градуса,когато е в червения сектор!Тоест някъде около 30 градуса повече отколкото е реално!Възможно ли е уредчето на таблото да губи маса и това да е причината да не отчита точно?Доколкото имам понятие,той е на принципа на реостата и ми се струва логично.Засега смятам да сваля таблото и да го попритегна.Ако някой от вас може да ми прати схема на таблото как се демонтира,за да не го напъвам и да счупя нещо!Свалил съм двата винта отгоре,но предполагам че или има някъде още,или има щипки? Благодаря на всички предварително,които имат желание да ми помогнат!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Re: Измамно прегряване

Мнение от Nukem » 31 Яну 2010, 11:54

Д-р Хаус: Синдромът на Рено-Клио.
:mhihi: :mhihi: :mhihi:
П.С:Ето ти линк как се разглобява таблото:
http://www.unitedbimmer.com/kb-e36-silvergaugerings.php
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 31 Яну 2010, 11:55

Колега по-скоро опитай с друг датчик (или е дефектен или не е за тази кола)
Колкото до таблото първо го издърпай леко напред от горе и след това откачи долния край
Държи се само на двете рапидки отгоре

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 Turbo

Мнение от Bimmer_E36 » 31 Яну 2010, 11:58

Няма други винтове,само тези 2 от горе и го издърпваш,но кормилото много ще ти попречи и ако се наложи го махни.
Имаш 3 букси които трябва да разкачиш от таблото и си готов.А таблото се отваря лесно има 5 болчета.
Но да не би този температурен датчик които си сложил да не отговаря и от него да ти показва в повече,че с друга кола така ми се е случвало стрелката отиваше на максимум.
Успех :yes:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от steve777 » 31 Яну 2010, 12:02

Ами по отношение на датчика и със стария и с новия показанията на уреда са идентични!Според мен предишния датчик си е бил наред,но го смених все пак и пак същото... :( Благодаря на колегата за линка! :D

Потребител
Аватар

Мнение от steve777 » 31 Яну 2010, 12:33

Тук във форума попаднах на случай при който има 2 датчика,единият син и другият черен и при размяна на кабелите се покачвала температурата до края на уреда при нормално загрят двигател,но става въпрос за M40,но аз съм с М43 и мисля,че датчика е само един!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 31 Яну 2010, 13:49

Фактът, че маркучите са меки и системата не е под налягане, когато смяташ, че си достигнал нормалната работна температура, ми говори на недобре обезвъздушена система! Парното нормално ли ти е?

Аз бих се насочил към датчиците и таблото като последен вариант. Възможно е до датчиците да не достига много вода заради въздушна тапа нейде из главата, и те мерят температурата на самия блок, а не на течността, което е доста зле.

Потребител
Аватар

Мнение от steve777 » 31 Яну 2010, 14:19

Току що погледнах датчиците,мисля че са 2!Този,който виждам е под колекторите и е по средата на блока!Именно него са го сменили в сервиза!Мисля,че по-назад към купето има още един!В този случай колкото и датчици да сменя,ако са им разменени кабелите все ще отива в червеното!Парното е много силно!Опърли ми обувките :D Вчера карах с полусвалени прозорци :D Така,че изключвам въздух в системата!А пък и тогава ще ври и напъва маркучите :idea: Аз си го обяснявам така:Купувам кола,която е със заседнал термостат в полу-отворено положение,понеже тя ще загрява много бавно,аз няма как да разбера че някой "майстор" е разменил кабелите на двата датчика!Сега вече при нов термостат,който отваря на 95 градуса,нещата си отиват на мястото,аз най-вероятно имам грешни показания на уреда и той показва,че съм прегрял,а всъщност аз дори не ги достигам тези 95 градуса,защото все пак сега е студено!Ако имате някаква идея кажете! :cry:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 31 Яну 2010, 15:15

Ако си с два датчика и буксите са раменени ще се получава точно това което описваш ;)
Има теми по въпроса, ако се разровиш ще ги намериш и ще видиш, че това е проблема, просто рамени буксите.
Но силно се съмнявам колата ти да е 96та година ако е с два датчика, по скоро началото на 95 в най добрия случай.
Дай вин да видиме какво излиза, там се вижда с колко датчика е и тн.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от steve777 » 01 Фев 2010, 15:33

Датчиците са 2,кабелите не са им разменени,синьото към синия,черното към черния :| сложихме трети пореден датчик/черен/,но пак същото :( :( разглобих таблото и почистих контактите на уредчето за температурата,но без резултат.Всъщност има резултат,но не този който исках :confused: сега ми свети еърбега и гасне когато си иска.Май трябва да си потърся нов термометър или табло :!:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 01 Фев 2010, 18:19

steve777 написа:Датчиците са 2,кабелите не са им разменени,синьото към синия,черното към черния :| сложихме трети пореден датчик/черен/,но пак същото :( :( разглобих таблото и почистих контактите на уредчето за температурата,но без резултат.Всъщност има резултат,но не този който исках :confused: сега ми свети еърбега и гасне когато си иска.Май трябва да си потърся нов термометър или табло :!:

Еърбега свети защото като си свалял таблото не си свалил клемата на акумулатора и има записана грешка.
Една диагностика ти чисти грешката.
Пробвай с друго табло,но задължително за 4-цилиндрово,и виж дали няма да се оправи.
:driving: :dunno: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 02 Фев 2010, 1:46

Само да попитам,датчиците как ги купуваш? Развиваш стария и с него на магазина,или...?

Потребител
Аватар

Мнение от steve777 » 02 Фев 2010, 9:01

Aми по номера на рамата.В сервиза ги поръчват.Този който свалиха първия път,мисля че си беше фабричния и го смениха с нов по ВИН,но казаха че струва 17-18лв. и аз се усъмних в него :!: Вчера пак го смениха с Hella-43лв. но пак си е същото!Вече с три поредни датчика :(

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 03 Фев 2010, 1:42

Просто този датчик не е за това табло.
Пробвай с други датчици, може и от други мотори но със същата резбра
Като предложение пробвай с такъв от М52
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от steve777 » 05 Фев 2010, 19:05

Благодаря на всички,които изразиха мнение и успяха да ми помогнат! :D Днес беше слънчево и размених буксите на датчиците.Всичко е нормално!Вярно,че по отношение на маркировката сега са свързани наобратно,но ще го преживея щом като уреда на таблото закова на 12h :lol: Само малко ме притеснява,че като си сложих ръката докато карах долу където духа топлото в краката от шофьорската страна имаше няколко капки антифриз.Предполагам,че е някое съединение на парното...?Ще го наблюдавам тези дни и ако се наложи,пак ще попитам ако ми е нужна информация :) Още веднъж МНОГО БЛАГОДАРЯ!!! :lalala:

Следваща

Назад към E36