Температура и табло
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
- Yojimbo
- кандидат ентусиаст
-
Температура и табло
Колеги, нещо странно става с колата и не мога да го проумея. Когато е студен двигателя и запаля, докато стигне нормалната си температура стрелката за температура на таблото се движи нормално. Но стигне ли средата след малко пада до долу и там си стои и само по някое време леко се раздвижи или качи до средата и пак падне. Реших, че е таблото и днес го смених с друго. Сменях таблото при загрял двигател и отначало си мислех, че съм решил проблема защото като дадох на контакт и стрелката веднага застана на средата. Като запалих обаче и качих оборотите над 1000 стрелката почна да пада, а като пусна педала и паднат оборотите стрелката пак застана на средата. По време на движение стелката стои пак най-долу - нищо не отчита, при дълго спускане на неутрална или на светофар пак отива да отчита.
Вече не мисля, че може да е от таблото. Може ли да е от термостата? Преди година сменях главата и трябваше да се сложи нов температурен датчик - синия - взехме някакъв италиански. Може ли да е нещо от него - да е дефектирал, да са разменили местата на датчиците или буксите им?
Вече не мисля, че може да е от таблото. Може ли да е от термостата? Преди година сменях главата и трябваше да се сложи нов температурен датчик - синия - взехме някакъв италиански. Може ли да е нещо от него - да е дефектирал, да са разменили местата на датчиците или буксите им?
Колкото повече, толкова повече.
- St.Dilov
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318 TDS touring
- ned_gm28
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520 I Touring
- Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003
При размяна на кабелите при датчиците,термометърът отчита висока температура при студен мотор.Ти явно си с М40.Значи колата ти не може да е `94,щото ако е,то моторът ти ще да е М43,а доколкото зная,той е с комбиниран датчик.....
- Yojimbo
- кандидат ентусиаст
-
Колата ми е '94 , а ДВГ-то е М43 - с верига и електронният блок за запалване - познавам си колата.
Главата е с два датчика - син в задния край на главата и черен в средата й. Ако това са стандартни цветови маркировки май имам проблем. След справка с Realoem и Google излиза че са разменени и не трябва да са така разположени. Някой може ли да потвърди това?
Главата е с два датчика - син в задния край на главата и черен в средата й. Ако това са стандартни цветови маркировки май имам проблем. След справка с Realoem и Google излиза че са разменени и не трябва да са така разположени. Някой може ли да потвърди това?
Колкото повече, толкова повече.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
Yojimbo написа:Колата ми е '94 , а ДВГ-то е М43 - с верига и електронният блок за запалване - познавам си колата.
Датчиците са разменени със сигурност. Синия отчита температурата и подава сигнал към компа, като отговаря за работата на двигателя. Намира се под смукателите в по-предната част. Черният е за таблото и се намира във вътрешната част. Синият датчик е с отрицателен температурен коефициент, или колкото по-висока температура, толкова по-ниско съпротивление, което варира от 22 килоома при минус 20 градуса Целзий, до 0.21-0.23 килоома при 90-92 градуса. Този датчик не е необходимо да отчита температурата с точност до градус, а има известен толеранс- от 5 до около 10 градуса, защото за двигателя няма значение. Не съм сигурен, но вероятно черния датчик е с положителен температурен коефициент, така както описваш показанията на стрелката. За контролните уреди на таблото е много важно показанията да бъдат прецизни. Когато се разменят кабелите с буксите освен неточните показания на таблото, има и некоректност в данните за определяне на горивната смес.
5 мнения
• Страница 1 от 1