Стъпково моторче, има ли значение за какъв двигател е?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Стъпково моторче, има ли значение за какъв двигател е?

Мнение от batkoto » 29 Дек 2008, 11:53

Искам да попитам понеже мойто стъпковото моторче се скапа и дали точно трябва да е за 318-ка. Аз търсих по номерчето, което е на самото моторче, но дали и от някой друг модел случайно няма да пасне? Имате ли идея?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 1.8
Мечтае да кара: Е39 2.5 D

Re: Стъпково моторче, има ли значение за какъв двигател е?

Мнение от vodach » 29 Дек 2008, 12:00

batkoto написа:Искам да попитам понеже мойто стъпковото моторче се скапа и дали точно трябва да е за 318-ка. Аз търсих по номерчето, което е на самото моторче, но дали и от някой друг модел случайно няма да пасне? Имате ли идея?

Естествено, че ще стане. Потърси в "продава" друг с 1.8 (М40-М43) мотор. Вероятно ще стане и от 1.6 но не съм 100% сигурен. Стига проблема да ти е от моторчето.
Симптоми:
- непостоянни обороти, но не прекъсване на ДВГ-то;
- държи високи или твърде ниски обороти;
- твърде бавно сваля оборотите при студена.
Късмет.
"Н Я М А - Н Е - В Ъ З М О Ж Н И - Н Е Щ А!"

старши ентусиаст
Аватар

Re: Стъпково моторче, има ли значение за какъв двигател е?

Мнение от PeReZ » 29 Дек 2008, 14:04

vodach написа: ....

Естествено, че ще стане. Потърси в "продава" друг с 1.8 (М40-М43) мотор. Вероятно ще стане и от 1.6 но не съм 100% сигурен. Стига проблема да ти е от моторчето.
Симптоми:
- непостоянни обороти, но не прекъсване на ДВГ-то;
- държи високи или твърде ниски обороти;
- твърде бавно сваля оборотите при студена.
Късмет.

На м40 стъпковия мотор е L-SHAPE , докато на м43 е Т-shape. Така че не взимай от различен модел двигател от твоя.

Иначе визуално стъпковите моторчета на м52 (320) и м43 (318) са еднакви, но не мога да ти гарантирам, че са заменяеми. Най-добрия вариант е да си търсиш точно твоя стъпков мотор, (същия номер на частта, същата марка, напълно същия) че и без това са капризни на тема празен ход нашите любими БМВ-та, няма смисъл да правиш проби точно с тази лесно разваляща се част. Може да пробваш и само с чистене (не знам как реши, че ти е за смяна). Има доста теми затова как се чисти, аз лично съм чистил 2 пъти, единия с ВД40, другия с бензин.

PS: ако си с м40 двигател е направо грехота да не си почистиш моторчето, на толкова удобно място е, че дет' се вика може всеки ден да си го чистиш преди да тръгнеш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 29 Дек 2008, 15:11

Охо, баш ми е драго, Светльо :) Ами чистя си го, но дойде момента, в който и това не помогна. Просто опира метал в метал пластинката, която се отваря и затваря. Местих я в крайно положение, обаче пружинката не може да я върне ако и помагам малко се връща. Та затова знам, че е от там. Просто му е дошло времето, то така или иначе си се обаждаше доста често напоследак. Днес намерих едно довечера след работа ще пробвам да видим, уж е едно към едно със същия номер, който е и мойто, но... докато не се пробва нали знаеш ... :)

Ще пиша какво е станало, тия дни!

Назад към E36