Кабели за подаване на ток - какви ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Re: Кабели за подаване на ток - какви ?

Мнение от DirtySouth » 12 Яну 2011, 23:50

plradev написа:
Nasko_325TD написа:То 20мм2 за музика пак са много ама както и да е де.Да не разваляме темата.

:OT:
Колега,не се изказвай неподготвен... ;) Не знам какво разбираш под "музика" ,но ако някъде в танзазния съществува кабел 20мм2 ,той би понасял дълготраен товар от само 100А при 12V. 100А ток ти смуче един средна ръка моноблок.Та тука не бъркай,кабелите за палене с музиките,защото нещата са коренно различни. А иначе и аз не съм срещал 20мм2 кабел и не мога да твърдя ,че не съществува някъде си такъв стандарт,но би бил идеален за нуждите на темата :mhihi:

Братле тука каза малко бисер :D Моя моноблок е 1х380 Wata RMS цената му беше 350 лева на pioneer и мисля че е горе долу среден клас и бушона му е 30 ампера няма как да харчи 100 , а иначе един квадрат проводник си държи 10 ампера ток , тоест с 16 квадрата малко повечко ще държи от 100 ампера
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 12 Яну 2011, 23:54

А така,а то 30А едва ли ги консумира постоянно! ;)
Все пак предпазителя се взима и малко по мощен,за да не гори при номинална работа на съоражението. :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 13 Яну 2011, 0:18

Мене горе долу са ми ясни нещата споко братле :yes:
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 13 Яну 2011, 0:23

DirtySouth написа:
plradev написа:
Nasko_325TD написа:То 20мм2 за музика пак са много ама както и да е де.Да не разваляме темата.

:OT:
Колега,не се изказвай неподготвен... ;) Не знам какво разбираш под "музика" ,но ако някъде в танзазния съществува кабел 20мм2 ,той би понасял дълготраен товар от само 100А при 12V. 100А ток ти смуче един средна ръка моноблок.Та тука не бъркай,кабелите за палене с музиките,защото нещата са коренно различни. А иначе и аз не съм срещал 20мм2 кабел и не мога да твърдя ,че не съществува някъде си такъв стандарт,но би бил идеален за нуждите на темата :mhihi:

Братле тука каза малко бисер :D Моя моноблок е 1х380 Wata RMS цената му беше 350 лева на pioneer и мисля че е горе долу среден клас и бушона му е 30 ампера няма как да харчи 100 , а иначе един квадрат проводник си държи 10 ампера ток , тоест с 16 квадрата малко повечко ще държи от 100 ампера

Братле и ти четеш малко между редовете ;) Среден клас,средна ръка ,написал съм го образно и наистина е над средната ръка моноблока с такъв ток,ок.Остави го това настрана ...
1мм2 си държи може да си държи 10А ток,но на каква цена ? Кабела почва да грее ,покачва му се съпротивлението и се получава пад на напрежението и вече не е кабел,а реотан.Що си говориме глупости вече.Аз си смятам силовите кабели по 5А на квадрат като балък,пък вие ги пържете ,както си прецените :wave: Трезвомислещ човек да пусне 160А по 16мм2 е леко прекалено,ма вие си знаете

п.п.Вече верно съм аут,само не ме провокирайте :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 13 Яну 2011, 0:32

http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
Четииииииииии :nono:
Ако незнаеш и изчисляваш кабел по този метод набутваш хората на които им правиш инсталацийте.5А на 1мм2. :kuku:
Я ми кажи по колко критерия(фактора или там както искаш го наречи) се избира сечение на проводник?
Жокер:Не са много,ама са важни! :mhihi:
Последна промяна Nasko_325TD на 13 Яну 2011, 0:44, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 13 Яну 2011, 0:43

Радев аз неразбирам , но последния месец си правих някви цехове ...

Изображение
Двустайната панелка си я разделих на "малко" кръгове и така , явно имам късмет че при мен няма реотани ...

Изображение
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 13 Яну 2011, 0:48

DirtySouth написа:Радев аз неразбирам , но последния месец си правих някви цехове ...

Изображение
Двустайната панелка си я разделих на "малко" кръгове и така , явно имам късмет че при мен няма реотани ...

Изображение

:ok:
2000 милиона квадрата кажи малко колега?На лампите по 6мм2 ли пуска?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 13 Яну 2011, 0:58

Даже малко повече ми е за лампите и ми остана леко и си направих ланец :D

Изображение
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 13 Яну 2011, 1:02

Ххахахаха,ей тва е яко! :ok: :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 13 Яну 2011, 1:20

Nasko_325TD написа:http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf
Четииииииииии :nono:
Ако незнаеш и изчисляваш кабел по този метод набутваш хората на които им правиш инсталацийте.5А на 1мм2. :kuku:
Я ми кажи по колко критерия(фактора или там както искаш го наречи) се избира сечение на проводник?
Жокер:Не са много,ама са важни! :mhihi:

Убавец,смятай и не се превъзбуждай :winky:

Изображение

Мерната единица feet (фут~30см), AWG-сечението

Изображение

Изображение

п.п.Андрейчо,смятай и ти ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 13 Яну 2011, 1:27

Братле тея неща съм ги учил в 9ти клас и когато е трябвало съм ги смятал ... Искаш ли да ти извадя и аз писаници че като си свалящ джантата трябва да си маркираш как е била точно за да не се дисбалансира колелото и че болтовете се завиват с динамометричен ключ , а ти правиш ли го ?
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 13 Яну 2011, 8:22

Какви са тези таблици бре,те дори не са на български.Някви мерни единици като GA или Feet?
Аз ти давам таблици и формули на готово,всичко е на български и е обяснено,какви са те драсканици?
Що са занимавам да те уча.То човек се опитва да ви обясни как трябва да е и да знаете да не ви лъжат,ама вие неее не е така-еми хубаво ок.Айде изчислявай си както си знаеш.Дадох достатъчно,всеки който има желание ще се справи с задачата,стига да му се занимава да чете!
Айде със здраве,аз отивам да направя някоя друга чушмЪ.
Последна промяна Nasko_325TD на 13 Яну 2011, 11:24, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 13 Яну 2011, 10:26

Nasko_325TD написа:Какви са тези таблици бре,те дори не са на български.Някви мерни единици като GA или Feet?
Аз ти давам таблици и формули на готово,всичко е на български и е обяснено,какви са те драсканици?
Що са занимавам да те уча,повече няма да пиша тука.То човек се опитва да ви обясни как трябва да е и да знаете да не ви лъжат,ама вие неее не е така-еми хубаво ок.Айде изчислявай си както си знаеш.Дадох достатъчно,всеки който има желание ще се справи с задачата,стига да му се занимава да чете!
Айде със здраве,аз отивам да направя някоя друга чушмЪ.

Наско,виж сега мойто дете .Ти трудно ще ме научиш каквото и да било ,при все ,че 4 години не успяха да ме научат учителите по електротехника :mhihi:
А ти понеже ползваш бг таблици където всико е обяснено,вземи да видиш какъв кабел препоръчваш на хората да си сложат в колите-16мм2 ЕДНОЖИЛЕН :banghead: :banghead: :banghead: !!!Това е кабел с 1жило.Искам да го видя тоя прът в твойта кола и тогава пак ще си поговорим.Не ми обяснявай повече нищо,щото не ми се четат тъпотии.Аз ще си ползвам англоезичните таблици с тъпи мерни единици и да ми е мирна главата. И понеже тука говорим за инсталации в автомобили ,а не на цехове,хлобопекарни или външни кенефи аз ще си ползвам кабели предназначени и съобразени за целите за които ми трябват ,а вие сваляйте кабеляка от стълбовете и захранвайте.
Успех с окабеляването и не си играй с това,което може да те удари и не можеш да му отвърнеш ,демек тока (и слънчевия удър :mhihi: )
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_325TD » 13 Яну 2011, 11:23

Nasko_325TD написа:Ами айде клас А.
Е 40А от кабел 16мм2 на разстояние 2метра...!? :kuku:
Пак казвам зависи какъв е кабела,но ви дадох всичко от което имате нужда и занапредд да си сметнете музика ,кабели за ток,ако щете и инсталацията на къщата като построите и така.
Значи ето тези два вида кабели N2XY; N2X2Y като разновидност за постоянен ток носят до 176А за 16мм2.
Ако не ви мързи да четете ще се научите и вие да смятате кабели,а не да си давате парите за 10000 милиона квадрата кабел щот ганио бил казал,че трябва.Е да ама не,има си наука за тва.
И тоя дето продава тези 20мм2 кабели за музика го питай знае ли за тея таблици и формули та заблуждава хората като вас дето незнаят. :bchug:
Айде със здраве! :ok:
А ето един вид кабел който върши перфектна работа за даване на ток и свързване на музика.
http://www.elkab-bg.com/page.php?n=71977&SiteID=674
:yes:

Без коментар!
http://www.elkab-bg.com/page.php?n=71977&SiteID=674 :ok: Това ако е прът.
Айде стига бе колега.
Ето ти и една формула да си сметнеш тока при постоянно токова верига,а от там и сечението.
I=P/U ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 14 Яну 2011, 10:00

Хайде стига сте си ги мерили, колегата пуснал темата сигурно е разбрал-взема си 16 квадрата кабел, четири хубави щипки и е той-на самолети и танкове ток няма да подаваме, нали

ПредишнаСледваща

Назад към E36