Голям борд- конверсия

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW Е36/318i м40/седан '93

Re: Голям борд- конверсия

Мнение от mano_2492 » 29 Окт 2014, 20:38

Колеги големи благодарности за темата!!!
От доста време се радвам на големия борд в колата си и всичко е ок.
Да уточня, нямам чек (няма и да слагам), но не свързах и двата кабела от двете букси на борда за CODE функцията поради факта, че колата ми е 93-та година и няма въпросния модул (ZKE IV модул), след прочитане на тази и още 7 подобни теми, не намерих достатъчно информация относно свързването на функцията за автомобили без съответния модул.
На страница 4 от настоящата тема един колега е дал информация относно ПИН 1 от БУКСАТА X1071 (бялата букса).
Производство от 92 до 93 година.
"На въпросните модели ПИН-а се свързва с DME както е показано на схемата долу. Разбира се изобщо не е добър вариант да се свързва направо с DME! Най-добрия вариант е както по принцип е направено заводски и това е като се свърже с въпросната връзка X222."

При мен въпросната връзка се намира в малка черна кутия с чакащи кабели зад жабката, кабела е черно/виолетов и във същата връзка влизат общо 3 чакащи кабела с този цвят. (Смятам да се вържа към един от тях. проверих с мултисета и трите са едно и също нещо не дават ток на контакт, но с функцията на зумера пищят и трите, поради което съдя, че тръгват от едно място)
Сега основния въпрос е: каде да свържа пин8--черно/зелен от БУКСАТА X1070 (черната букса)?
Да уточня вече прегледах кутийката с връзките и не намерих кабел с такъв цвят.
Ще се радвам ако хвърлите малко светлина по въпроса и за нас колегите с по - старите е36-ци. Благодаря предварително :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М50+++

Мнение от Radoslav318i » 01 Ное 2014, 18:40

Колеги от къде мога да резна кабелите (на борда от колата, която ще го взема) за да ми е най-лесно после при монтажа :roll: Въпроса е спешен, защото утре ще го свалям. Някой може ли да помогне при монтажа (става въпрос за Пловдив) или да ми препоръча майстор ??
По принцип не псувам! Майкаму да ебаа , кара ми се ново BMW,. а не втора употреба!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d (150)
Мечтае да кара: е30 M3

Мнение от levskifans » 04 Дек 2014, 21:14

levskifans написа:
b00st написа:Пин 10 се намира на буксата на лоста, то е написано доста изчерпателно. Не гледай цветовете като първичен ориентир. Връзваш него и проверяваш масата на стария лост дали съответства като пин с новия. Това е кафяв кабел най-веоятно.

Резнах масата на стария лост и я вързах към новия...то лоста си работи, само функцията не работи. Буксата на лоста не успях да я разглобя, как се разглабя? Може би тогава вече ще ми стане ясно...

Всичко е вързано правилно, всичко работи по борда, само лоста за мигачите не ще бачка, само функцията за борда не работи, другите светлини си се включват без проблем.
Пин 4 от бялата букса, съм го вързал към червено-жълтия кабел на лоста, но не стига ток по този пин, като натисна лоста.
http://i5.photobucket.com/albums/y152/Delmarco/33-2.jpg
Ето тук съм го вързал, на червеното хиксче.
Виждам, че пише пин 10, а там май се пада пин 9. Къде пише номерацията на пиновете.

P.S. Кажете как функционира лоста, какво се сменя с него и как. Смисъл не зная кога играе ролята си...

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 04 Дек 2014, 21:38

10-ти се пада, пише ги пиновете отпред мисля.
Връзването е точно 2 кабела, пробвай с друг лост. Иначе лостчето върти през функциите на борда като го цъкаш, без да натискаш копчетата на самия борд. Може и да си ги нагласяш как да ги върти като последователност.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 tds

Мнение от hristo_t » 04 Дек 2014, 21:46

Виждам, че пише пин 10, а там май се пада пин 9. Къде пише номерацията на пиновете.

P.S. Кажете как функционира лоста, какво се сменя с него и как. Смисъл не зная кога играе ролята си...[/quote]

Провери внимателно на кой пин си вързал кабела. Аз като си монтирах моят борд бях го закачил на съседен пин ( по невнимание разбира се) и не ми работеше.
Номерата на пиновете са написани на самите сокети.Като разглобиш ключалката и се вгледаш внимателно в тях. Написани са ситно. По спомен-- мисля че пишеше 1.........10 и така нататък. Броиш внимателно.
За това как функционира лоста е изписано доста-- има и обяснение тук:
viewtopic.php?f=8&t=19053
в ръководството на страница 74.
Като го натискаш навътре- както е показано със стрелката на лоста--сменяш информацията на дисплея на борда.
1. Consum1
2. Consum 2
3.Temp
4.Range и т.н
htt

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 04 Дек 2014, 21:50

Номерацията на пиновете е изписана на буксата, като махнеш ограничителя. Включително като погледнеш и конектора на мъжките пинове на борда - в краищата има цифри да се ориентираш кой ред - коя номерация следва.
Лоста се бута на вътре, когато има маркировка ВС. Сменя основните функции - консумация, температура, гориво в резервоар и т.н. Останалите, като засек на време и другите се ползват единствено от предназначените бутони/включително скритите менюта/.
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d (150)
Мечтае да кара: е30 M3

Мнение от levskifans » 06 Дек 2014, 0:05

Извинявам се, връзката на кабела който влиза в пин 4 на борда се беше разхлабил и не контактунаше хубаво от там идваше и проблема ми, иначе съм си го бил вързал правилно на буксата на лоста. Благодаря Ви за помощта. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is

Мнение от zzvvmm » 03 Яну 2015, 23:51

Може ли да споделите как се обучава борда чрез ДИС ? Или ако вече е писано да ме препратите там, не успех да намеря нищо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 05 Яну 2015, 9:27

относно монтажа на този нивомер в радиатора, някои може лид а каже колко модела са за бензиновите коли?
гледах няколко вида и се чудя кои да купя за да ми рабити и тази функция коректно..
ако някои има да пише и на лични с оферти
Последна промяна ares2 на 07 Яну 2015, 10:05, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 05 Яну 2015, 10:12

52208921_3_800x600_kupuvam-stari-kasetofoni-i-tsd-za-bmw-becker-blaupunkt-pioneer-alpine-avtoaksesoari-konsumativi.jpg

Борд от 850
Някой попадал ли е на този борд? И освен показателя за инспекцията и маслото, има ли повече функции от стандартния?
Другото, което ме интересува е функцията: Independent heater / ventilation control и как точно се програмира и работи?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 07 Яну 2015, 1:56

Един познат от Пловдив има 2 х 850i, човъркал съм борд компютъра на едната, не видях да има някаква друга разлика, освен инспекцията. Аз търсих дали наистина показва температура и налягане на масло, но или това са глупости, или специално неговата нямаше ни вест ни кост от тази функция в секретното меню.

Допълнителната вентилация или heater (печка). Ето тук е схемата, на която се вижда, че пин14 от бялата букса на борда е за комуникация с климатроника: http://3.bp.blogspot.com/-l3gTE6TuBfk/T ... CM+OBC.PNG
Пише, че се връзва към реле, но според мен става въпрос за старото управление на климатика, а не за дигиталното.
Според мен, (а и най-лесно за проба) за да тръгне вентилацията при дигитално управление на климатроника, трябва просто да се активира опцията:

STANDLUEFTUNG
aktiv (за вентилация)

или
STANDHEIZUNG
aktiv (за печката)

Може и да трябва помпа и реле, както пише в интернет, но според мен ще е само това горе.
Както при Е39 - активира се STANDLUEFTUNG и вентилацията тръгва и с таймер, и директно през менюто на MID-а.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 07 Яну 2015, 10:03

И за двете е писано по-рано подробно, накратко не става.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 07 Яну 2015, 10:07

а има ли rest като на Е39?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 08 Яну 2015, 2:09

няма
а борда на е31, освен визуално, няма много общо с този на е36

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525xi N53 април 2008

Мнение от MITKO F1fen » 22 Апр 2015, 12:00

Здравейте колеги,снощи до 21.00 си играх и аз с монтажа на големия борд,всичко съм направил както е описано на 1-ва стр.Не съм свързал само кабелите които отиват под жабката за CODE които са.Направих си термо датчик с термистор 4,7 кОм,но температурата седи на -37 градуса.

ПредишнаСледваща

Назад към E36