Маслото на студен или топъл мотор се сменя....?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xd F11 individual

Re: Маслото на студен или топъл мотор се сменя....?

Мнение от tekabg » 26 Сеп 2010, 13:46

Аз мойто го сменям винаги на загрят двигател защото масло е по-течно тогава и го оставям да се отцежда поне 1 час като му свалям и филтъра.Наливам винаги на оптимум (между двете черти).А относно нафтата веднъж един опел ми смеси маслото с водата и напълних мотора с нафта няколко пъти го завъртях на стартер и източих нафтата после ново масло и вс беше ок.Двигателите ги промиваме с хидравлично масло палиш двигателя и го оставяш на тихи обороти около минута и след това точиш маслото но го оставяш хубаво да се изцеди.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 26 Сеп 2010, 13:49

tekabg написа:Аз мойто го сменям винаги на загрят двигател защото масло е по-течно тогава и го оставям да се отцежда поне 1 час като му свалям и филтъра.Наливам винаги на оптимум (между двете черти).А относно нафтата веднъж един опел ми смеси маслото с водата и напълних мотора с нафта няколко пъти го завъртях на стартер и източих нафтата после ново масло и вс беше ок.Двигателите ги промиваме с хидравлично масло палиш двигателя и го оставяш на тихи обороти около минута и след това точиш маслото но го оставяш хубаво да се изцеди.

Като промивате двигателите с хидравлично масло колко сипвате(всмисъл колкото се сипва масло по принцип или..)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xd F11 individual

Мнение от tekabg » 26 Сеп 2010, 13:53

До максимума по клечката за масло.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 27 Сеп 2010, 12:50

Аз също о сменям на топъл двигател.

Плюс тва на маслото не му трябва много време да се оттече наново в картера, аз отвивам и обикновенно имам достатъчно време (защото сменям и другите филтри) да оставя маслото да си се оттече хубаво, след което наливам.

Според мен логиката че при студен двигател маслото се е стекло в картера не е уместна щото и при топъл като я оставиш за 20-30 минути колата (докато смениш филтъра в купето и си направиш профилактика) ще си се стече, после завиваш пробката и наливаш. (като се има впредвид че след като налееш маслото новия маслен филтър още не е напоен, и е хубаво след като запалите колата за да развърти вече новото масло за малко,после да изчакате пак да се стече и да видите нивото)

Според мен тука по-важното е при всяка смяна да не забравяте да сменяте и масления филтър.

пс. нещо не ми е ден и немога да се изразя като хората, поста ми е пълен кенеф, извинявам се :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 27 Сеп 2010, 13:49

аз пък го сменям на среден ... :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар

Мнение от Fichkata » 28 Сеп 2010, 0:49

Според мен е по-логично да се сменя на загрят двигател, щото и на сервиз да я откараш до там пак ще загрее малко!
Всеки луд си има номер ....Казал фичо и се фралил у копривите.............

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 28 Сеп 2010, 7:52

fedoracore написа:аз поне на студен мотор го сменям

+1. :yes: На студен е най-добре,както каза и metodi80 почти всичкото масло е в картера.
Друг е въпроса че не всички имаме гаражи и докато отидем до сервиза,тя колата е загряла.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '03 330xd M57N Sedan

Мнение от Mpower84 » 28 Сеп 2010, 13:23

Извинявам се, че ползвам чужда тема! В тази връзка искам да питам как е по-добре да се сменя маслото- от пробката на картера или с вакум през щеката на маслото?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 29 Сеп 2010, 0:57

nakoone написа:
fedoracore написа:аз поне на студен мотор го сменям

+1. :yes: На студен е най-добре,както каза и metodi80 почти всичкото масло е в картера.
Друг е въпроса че не всички имаме гаражи и докато отидем до сервиза,тя колата е загряла.

Именно за това го сменям на място (на платения паркинга където ми стои колата, отнема ми точно 20 мин. ), не карам до сервиза ,щото до там двигателя е загрял вече ....

ентусиаст
Аватар
Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
Мечтае да кара: Турбо кола със задно
Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto

Мнение от Cosworth » 29 Сеп 2010, 8:11

metodi80 написа:.... не карам до сервиза ,щото до там двигателя е загрял вече ....

Не се изказвате правилно поне според мен, не че мотора ще ти загрее, а помпата ще ти подкачи маслото из целия двигател отново, и дори да е студен мотора, дори и сервиза да е на 10метра или пък 100метра(колата едва ли ще загрее), като запалиш и маслото се развърти ти се обезмисля цялата работа....
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 29 Сеп 2010, 8:35

Cosworth написа:
metodi80 написа:.... не карам до сервиза ,щото до там двигателя е загрял вече ....

Не се изказвате правилно поне според мен, не че мотора ще ти загрее, а помпата ще ти подкачи маслото из целия двигател отново, и дори да е студен мотора, дори и сервиза да е на 10метра или пък 100метра(колата едва ли ще загрее), като запалиш и маслото се развърти ти се обезмисля цялата работа....

Не съм съгласен.Аз си сменям маслото на един полигон с канал и до там са ми 3км и винаги колата е загряла.Но винаги ми побира 4 литра масло колко си и хваща м40.Може би остават някакви 100мл. ,но те не са фатални според мен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 29 Сеп 2010, 8:53

Какъв е тоя безмислен спор?
Има два варианта за смяната на маслото:
- колата е стояла мин. 5 часа (добре е да е на канал) без да се кара. Двигателя е студен, всичкото масло е в картера и малка част в масления филтър. Следва отвиване на масления филтър, след това пробката на картера и източваш маслото. {metodi80}
- отвиваш масления филтър, след това пробката на картера, но при загрят мотор. Не стата на въпрос да си запалил мотора и да си отишъл до близкия сервиз, а да загрее маслото на работна температура. Когато стрелката за темп. на водата се изправи означава, че водата е загряла на работна температура, но маслото ще загре след опр. време. Най добре е колата да е карана мин. 30 мин. преди да се източи маслото.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
Мечтае да кара: Турбо кола със задно
Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto

Мнение от Cosworth » 29 Сеп 2010, 9:08

И двамата сте прави и си е така. Но аз исках да им кажа на другите колеги, че студен мотор е много общо понятие както разбирате, съответно при запален студен мотор после гасиш и ще отнеме повече време маслото да се стече от колкото при загряло масло/ загрят двигател.
Май май въпроса не е в студения мотор а в оттичането на маслото, нужното време(но 100гр винаги си остават така че...). Чувал съм че немците казвали, едно пълнене до горе на резервоара в бензиностанция е достатъчно маслото да се стече долу и да си го провериш на щеката.
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 29 Сеп 2010, 11:45

Маслото се сменя на добре загрял мотор,защото тогава всички утайки са се разбили и по-лесно ще излезнат с маслото. Са вече ако ти пише името в талона :arrow: сменяш го както искаш,пък май много и не сменят... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Разумно
Детайли за колата: Измамна

Мнение от beco109 » 29 Сеп 2010, 16:04

Чета ви тук на всиките разни врели некипели и май както във повечето сериозни теми, пощи без никакъв краен резултат, все някакви недомлъвки.
Моя начин си е най - добрия: Спирам колата вечерта в гаража на напълно загрял мотор развивам филтъра, пускам маслото и оставям колата цяла вечер да си се изчете. Сутрин ставам малко по раничко завивам си зарягам си наливам си 3.7л, карам каквото карам през деня и на другата сутрин си проверявам нивото и ако е нужно ди доливам.
За мен мое лично мнение маслото си го държа на посоченото ниво: MIN |--------|--|MAX.
Знам че сега че кажете, че не свеки има възможност за гараж и да му се отича цяла нощ но и не всеки може да си позволи да кара М3. :yes:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36