Маслото на студен или топъл мотор се сменя....?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
Re: Маслото на студен или топъл мотор се сменя....?
Аз мойто го сменям винаги на загрят двигател защото масло е по-течно тогава и го оставям да се отцежда поне 1 час като му свалям и филтъра.Наливам винаги на оптимум (между двете черти).А относно нафтата веднъж един опел ми смеси маслото с водата и напълних мотора с нафта няколко пъти го завъртях на стартер и източих нафтата после ново масло и вс беше ок.Двигателите ги промиваме с хидравлично масло палиш двигателя и го оставяш на тихи обороти около минута и след това точиш маслото но го оставяш хубаво да се изцеди.
- Yanko Petrov
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 купе
tekabg написа:Аз мойто го сменям винаги на загрят двигател защото масло е по-течно тогава и го оставям да се отцежда поне 1 час като му свалям и филтъра.Наливам винаги на оптимум (между двете черти).А относно нафтата веднъж един опел ми смеси маслото с водата и напълних мотора с нафта няколко пъти го завъртях на стартер и източих нафтата после ново масло и вс беше ок.Двигателите ги промиваме с хидравлично масло палиш двигателя и го оставяш на тихи обороти около минута и след това точиш маслото но го оставяш хубаво да се изцеди.
Като промивате двигателите с хидравлично масло колко сипвате(всмисъл колкото се сипва масло по принцип или..)
- tekabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xd F11 individual
До максимума по клечката за масло.
- nelim
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
- Мечтае да кара: //M Power :)
Аз също о сменям на топъл двигател.
Плюс тва на маслото не му трябва много време да се оттече наново в картера, аз отвивам и обикновенно имам достатъчно време (защото сменям и другите филтри) да оставя маслото да си се оттече хубаво, след което наливам.
Според мен логиката че при студен двигател маслото се е стекло в картера не е уместна щото и при топъл като я оставиш за 20-30 минути колата (докато смениш филтъра в купето и си направиш профилактика) ще си се стече, после завиваш пробката и наливаш. (като се има впредвид че след като налееш маслото новия маслен филтър още не е напоен, и е хубаво след като запалите колата за да развърти вече новото масло за малко,после да изчакате пак да се стече и да видите нивото)
Според мен тука по-важното е при всяка смяна да не забравяте да сменяте и масления филтър.
пс. нещо не ми е ден и немога да се изразя като хората, поста ми е пълен кенеф, извинявам се
Плюс тва на маслото не му трябва много време да се оттече наново в картера, аз отвивам и обикновенно имам достатъчно време (защото сменям и другите филтри) да оставя маслото да си се оттече хубаво, след което наливам.
Според мен логиката че при студен двигател маслото се е стекло в картера не е уместна щото и при топъл като я оставиш за 20-30 минути колата (докато смениш филтъра в купето и си направиш профилактика) ще си се стече, после завиваш пробката и наливаш. (като се има впредвид че след като налееш маслото новия маслен филтър още не е напоен, и е хубаво след като запалите колата за да развърти вече новото масло за малко,после да изчакате пак да се стече и да видите нивото)
Според мен тука по-важното е при всяка смяна да не забравяте да сменяте и масления филтър.
пс. нещо не ми е ден и немога да се изразя като хората, поста ми е пълен кенеф, извинявам се

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
аз пък го сменям на среден ... 

You said: "Time will change!" What if it changes you?
Според мен е по-логично да се сменя на загрят двигател, щото и на сервиз да я откараш до там пак ще загрее малко!
Всеки луд си има номер ....Казал фичо и се фралил у копривите.............
- nakoone
- ентусиаст
-
- Кара: Touring
fedoracore написа:аз поне на студен мотор го сменям
+1.

Друг е въпроса че не всички имаме гаражи и докато отидем до сервиза,тя колата е загряла.

- Mpower84
- ентусиаст
-
- Кара: '03 330xd M57N Sedan
Извинявам се, че ползвам чужда тема! В тази връзка искам да питам как е по-добре да се сменя маслото- от пробката на картера или с вакум през щеката на маслото?
- metodi80
- старши ентусиаст
-
nakoone написа:fedoracore написа:аз поне на студен мотор го сменям
+1.На студен е най-добре,както каза и metodi80 почти всичкото масло е в картера.
Друг е въпроса че не всички имаме гаражи и докато отидем до сервиза,тя колата е загряла.
Именно за това го сменям на място (на платения паркинга където ми стои колата, отнема ми точно 20 мин. ), не карам до сервиза ,щото до там двигателя е загрял вече ....
- Cosworth
- ентусиаст
-
- Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
- Мечтае да кара: Турбо кола със задно
- Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto
metodi80 написа:.... не карам до сервиза ,щото до там двигателя е загрял вече ....
Не се изказвате правилно поне според мен, не че мотора ще ти загрее, а помпата ще ти подкачи маслото из целия двигател отново, и дори да е студен мотора, дори и сервиза да е на 10метра или пък 100метра(колата едва ли ще загрее), като запалиш и маслото се развърти ти се обезмисля цялата работа....
Cosworth написа:metodi80 написа:.... не карам до сервиза ,щото до там двигателя е загрял вече ....
Не се изказвате правилно поне според мен, не че мотора ще ти загрее, а помпата ще ти подкачи маслото из целия двигател отново, и дори да е студен мотора, дори и сервиза да е на 10метра или пък 100метра(колата едва ли ще загрее), като запалиш и маслото се развърти ти се обезмисля цялата работа....
Не съм съгласен.Аз си сменям маслото на един полигон с канал и до там са ми 3км и винаги колата е загряла.Но винаги ми побира 4 литра масло колко си и хваща м40.Може би остават някакви 100мл. ,но те не са фатални според мен.

Какъв е тоя безмислен спор?
Има два варианта за смяната на маслото:
- колата е стояла мин. 5 часа (добре е да е на канал) без да се кара. Двигателя е студен, всичкото масло е в картера и малка част в масления филтър. Следва отвиване на масления филтър, след това пробката на картера и източваш маслото. {metodi80}
- отвиваш масления филтър, след това пробката на картера, но при загрят мотор. Не стата на въпрос да си запалил мотора и да си отишъл до близкия сервиз, а да загрее маслото на работна температура. Когато стрелката за темп. на водата се изправи означава, че водата е загряла на работна температура, но маслото ще загре след опр. време. Най добре е колата да е карана мин. 30 мин. преди да се източи маслото.
Има два варианта за смяната на маслото:
- колата е стояла мин. 5 часа (добре е да е на канал) без да се кара. Двигателя е студен, всичкото масло е в картера и малка част в масления филтър. Следва отвиване на масления филтър, след това пробката на картера и източваш маслото. {metodi80}
- отвиваш масления филтър, след това пробката на картера, но при загрят мотор. Не стата на въпрос да си запалил мотора и да си отишъл до близкия сервиз, а да загрее маслото на работна температура. Когато стрелката за темп. на водата се изправи означава, че водата е загряла на работна температура, но маслото ще загре след опр. време. Най добре е колата да е карана мин. 30 мин. преди да се източи маслото.
- Cosworth
- ентусиаст
-
- Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
- Мечтае да кара: Турбо кола със задно
- Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto
И двамата сте прави и си е така. Но аз исках да им кажа на другите колеги, че студен мотор е много общо понятие както разбирате, съответно при запален студен мотор после гасиш и ще отнеме повече време маслото да се стече от колкото при загряло масло/ загрят двигател.
Май май въпроса не е в студения мотор а в оттичането на маслото, нужното време(но 100гр винаги си остават така че...). Чувал съм че немците казвали, едно пълнене до горе на резервоара в бензиностанция е достатъчно маслото да се стече долу и да си го провериш на щеката.
Май май въпроса не е в студения мотор а в оттичането на маслото, нужното време(но 100гр винаги си остават така че...). Чувал съм че немците казвали, едно пълнене до горе на резервоара в бензиностанция е достатъчно маслото да се стече долу и да си го провериш на щеката.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Маслото се сменя на добре загрял мотор,защото тогава всички утайки са се разбили и по-лесно ще излезнат с маслото. Са вече ако ти пише името в талона
сменяш го както искаш,пък май много и не сменят... 

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- beco109
- младши ентусиаст
-
- Кара: Разумно
- Детайли за колата: Измамна
Чета ви тук на всиките разни врели некипели и май както във повечето сериозни теми, пощи без никакъв краен резултат, все някакви недомлъвки.
Моя начин си е най - добрия: Спирам колата вечерта в гаража на напълно загрял мотор развивам филтъра, пускам маслото и оставям колата цяла вечер да си се изчете. Сутрин ставам малко по раничко завивам си зарягам си наливам си 3.7л, карам каквото карам през деня и на другата сутрин си проверявам нивото и ако е нужно ди доливам.
За мен мое лично мнение маслото си го държа на посоченото ниво: MIN |--------|--|MAX.
Знам че сега че кажете, че не свеки има възможност за гараж и да му се отича цяла нощ но и не всеки може да си позволи да кара М3.
Моя начин си е най - добрия: Спирам колата вечерта в гаража на напълно загрял мотор развивам филтъра, пускам маслото и оставям колата цяла вечер да си се изчете. Сутрин ставам малко по раничко завивам си зарягам си наливам си 3.7л, карам каквото карам през деня и на другата сутрин си проверявам нивото и ако е нужно ди доливам.
За мен мое лично мнение маслото си го държа на посоченото ниво: MIN |--------|--|MAX.
Знам че сега че кажете, че не свеки има възможност за гараж и да му се отича цяла нощ но и не всеки може да си позволи да кара М3.

32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3