След смяна на накладки проблем !!!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330 xi Е46
Мечтае да кара: Совалка

Re: След смяна на накладки проблем !!!!

Мнение от jorryy » 28 Май 2010, 10:19

Пак ще повторя, като ги натисна рязко колата спира плавно, а не да закове. След малко тръгвам за Варна и ще имат възможност към 1000 км да се напаснат. А нормално ли е педала да пада ниско като натисна ?
Изображение

За да минавате за джентълмен, са нужни две неща:
1 - винаги да вадите цигарата от устата си, когато се целувате, и
2 - никога да не правите забележка на дама, която неправилно носи торба с цимент!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 28 Май 2010, 12:16

" А нормално ли е педала да пада ниско като натисна ?"

Не, не е нормално. Въпросът е колко ниско пада? Освен това, аз съм усещал промяна в спирането само от пипане с ръка по дисковете...
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 28 Май 2010, 12:17

Въздух от капачката на казанчето да засмуче - хммм :mhihi: Проблем с въздух има, когато той е в тръбите или спирачните апарати, над течността в казанчето винаги си има въздух. От маркучето, което влиза в казанчето - би могло, теоретично, ама не и в тази ситуация, все пак колегата не е изсмуквал течност откъм колелата, нали! Че да повлече балончета чак отгоре от казанчето, при условие, че течност си има бол в него...

Щом ситуацията се е получила след механични манипулации по буталото на спирачния апарат, възможно е при тях да се е получило влизане на въздух в апарата, понякога, когато по метала на буталото около О-пръстена, който го уплътнява към апарата, има вече структурна корозия, а тя е най-често извън обичайната работната зона на буталото, докато не се пипа, мизерията си трае, но като се размърда повече буталото, както в случая - за да се наместят новите накладки, грапавата корозирала зона минава през О-пръстена, няма вече добро уплътняване, и може да влезе въздух в апарата.

Така и така ще се сменя спирачната течност, нищо не пречи да се свали и разглоби апарата, не е супер философия, и да се провери състоянието на повърхностите. Ако са зле - вече зависи колко са зле - ако подлежат на шлайф, след който да се отстранят напълно язвичките, сменят се гумените уплътнения и апаратът е като нов, ще има много живот в него. Ако пък са много корозирали - смяна.

И още нещо - при разработване на новите накладки, вярно, че не бива да се правят извращенски спирания :!: , но за по-бързото и правилно напасване, хубаво е да се спира малко по-рязко, на повече пъти, отколкото да се държи продължително време натиснат педала, макар и по-леко.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 28 Май 2010, 12:18

Смятам, че не е нормално. Опитай да "напомпиш" бързо няколко пъти педала на спирачката и пиши дали има промяна в хода на педала и спирането, при наличие на въздух спирачките почват по- добре да ловят и свободният ход на педала се намаля.
Никой не мое ма връне на селу!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от fedoracore » 28 Май 2010, 14:04

jorryy написа:Ясно, колко течност ще иде по цялата система, за да знам колко да си взема ?

1 литър ще ти стигне - купи на теxstar
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 28 Май 2010, 14:49

jdl написа:Въздух от капачката на казанчето да засмуче...
Щом ситуацията се е получила след механични манипулации по буталото на спирачния апарат, възможно е при тях да се е получило влизане на въздух в апарата, понякога, когато по метала на буталото около О-пръстена, който го уплътнява към апарата, има вече структурна корозия, а тя е най-често извън обичайната работната зона на буталото, докато не се пипа, мизерията си трае, но като се размърда повече буталото, както в случая - за да се наместят новите накладки, грапавата корозирала зона минава през О-пръстена, няма вече добро уплътняване, и може да влезе въздух в апарата...

Според мен като си прибрал цилиндърчетата, едно от двете или и двете, са запънали в прибрано положение и сега не натискат.
Аз като си смених накладлите зимата точно това стана. Само набутак цилиндърчетата и сложих новите накладки и дискове.
Напомпих педала и отидох да тествам. ABS почна да се включва при всяко докосване на спирачката. Оказа се че предно дясно колело въобще не спира. И естествено с три спиращи колела колата не спираше както трябва.
Разглобих апаратите, почистих ги, полирах цилиндърчетата. О-пръстените бяха добре, но под гумичката имаше адски много кал.
След профилактиката калата не дава да пипна спирачката. Кове на място и ABS-а почти не включва.
След време смених и спирачните маркучи и сега е тип-топ :lalala:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330 xi Е46
Мечтае да кара: Совалка

Мнение от jorryy » 30 Май 2010, 15:32

След 1000 км пробег за нагаждане на наклатките към дисковете, проблема вече липсва и колата спира доста културно.
Благодаря ви
Изображение

За да минавате за джентълмен, са нужни две неща:
1 - винаги да вадите цигарата от устата си, когато се целувате, и
2 - никога да не правите забележка на дама, която неправилно носи торба с цимент!

ентусиаст
Аватар
Кара: 24 Клапанова гад!!!
Мечтае да кара: М3 Е36 3.2

Мнение от delas_328 » 14 Юни 2010, 23:34

:paranoid: Майка му стара и аз днес си смених накладките и същата работа :smoke:
не ми потъва чак толкоз педала но спирачки никакви неще дори и гуми да засурка :bang: ужас намразих си живота
А да ви попитам за лампата за износени накладки още не ми е изгаснала :help: защо ?
не съм сменял датчика но си мислех че след като не упира няма да свети :comp: :puke:
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 15 Юни 2010, 10:15

delas_328 написа::paranoid: Майка му стара и аз днес си смених накладките и същата работа :smoke:
не ми потъва чак толкоз педала но спирачки никакви неще дори и гуми да засурка :bang: ужас намразих си живота
А да ви попитам за лампата за износени накладки още не ми е изгаснала :help: защо ?
не съм сменял датчика но си мислех че след като не упира няма да свети :comp: :puke:

Карай внимателно. Поне 500км, за да се напаснат накладките към дисковете и ще започне да спира.
Датчика ако не опира никъде на маса трябва да нямаш проблеми.
Ако има износване го смени с нов или изолирай този.

ентусиаст
Аватар
Кара: 24 Клапанова гад!!!
Мечтае да кара: М3 Е36 3.2

Мнение от delas_328 » 15 Юни 2010, 20:32

:driving: Еми добре да се надяваме че ще се оправи че тия коне :mhihi: искат от нещо да се спират :bang: .
А преди макар и с износени накладки спираше бая здраво :bowdown:
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: баба 323ти ,
Детайли за колата: hell rot!

Мнение от cesico » 16 Юни 2010, 3:51

Здравей колега
Опитай ръчната кога започва да задържа колелата - отбележи си на кой зъб става това и я задръж на това положение - после дай малко жега на колата и опитай да спреш - ако има подобрение става въпрос за следното:
- на компота ми имах проблем със спирачките - елементарен - Натискам педала - започва да потъва и да спира по бавно и продължително - решението бе в задните накладки - малко като се поостържат и се налага буталото да удължи хода си - по голямо количество от течноста отива към задните апарати - по малко към предните - и резултата е ясен. На задните челюсти има един винт за регулиране - опитай от там да ги разтвориш малко.

Потребител
Аватар
Кара: e36 318is coupe

Мнение от pvatanasov » 16 Юни 2010, 9:19

ивчо3 написа:... Все пак не ми стана ясно за каква скоба става въпрос...

Става дума за номер 8 от таблицата. Според мен скобата държи накладките да не се разместват в супорта.
Изображение

Относно проблема, най-добре да се смени спирачната течност и обезвъздушаване - все пак производителя предлага смяна на всеки 2 години.
Изображение

Предишна

Назад към E36