Една питанка за TDS

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Една питанка за TDS

Мнение от Extrac » 11 Ное 2014, 15:00

Здравейте!
Млад шофьор съм(от 3 години) и имам вече възможност да си взема собствена кола.
Хареса ми 318 TDS compact, та питам заслужава ли си да търся такова?
Четох много теми и във всяка тема се стига до едно заключение че по "убаво" от шестака нямало и такива дивотии.
Харесах тоя мотор защото е 90 коня(тоест малките парички), дизел е (от време на време ми пада нафта както на всеки който кара дизел, а и съм студент в София и ще карам от време на време градско и ще се прибирам до Разград което е около 330-340 километра(тоест търся икономия)).
Компакта съм го избрал защото 1.Лек е и за тоя мотор ще е по пъргав(аз не искам да се състезавам, не съм рейсър, но се пак не е желателно както се казва да се кръстиш преди да тръгнеш да изпреварваш) 2.Самия дизайн на тоя вид купе най ми допада от всички останали(много хора казват грозно било и такива неща, на мен най-много ми харесва)
Та какво мислите заслужава ли си или да се насоча към нещо друго(мислих за бензин 316, но както казах търся що годе икономична кола, разбира се не очаквам нали да ми гори 5 градско-6, и ако сложа на тоя мотор ГИ си мисля че ще стане катър и половина)
И моля недейте сега да ме упреквате шестаци да търся, или че било половин е30ка, мен даже това още повече ми допада защото от малък от както си купих дъвка турбо и ми се падна една е30ка и съм се влюбил :Д Но вече такива читави за жалост няма...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Една питанка за TDS

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2014, 15:53

Колега, има 100 теми за тоя мотор. Одобрих я само, щото си писал много и да не ти ходи зян труда :mhihi:

Накратко за пъргавина забрави. С чип може би, но в стоков вариант няма такова понятие. 316 на газ ще ти идва по-евтино като разход, а ако е читаво сложена и настроена уредбата и не е съвсем куча марка ще върви пак там някъде. Разхода ти зависи от карането. Извънградско може и до 4/100 да я свалиш, но с много премерено каране. Градско може и 6.5 да ти даде, но пак така.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535d
Мечтае да кара: F90 M5

Мнение от enerdjy » 11 Ное 2014, 16:19

Абе за тия коне си е доста пъргава колата или поне моята беше такава :D
Проблема, е че трудно се намира запазена и трябва доста да търсиш.Двигателя е добър стига да не раздаваш много газ.
"If one day speed kills me don't cry because i was smiling" - Paul Walker

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2014, 17:09

Може би искаше да кажеш, че за тия коне е доста НЕпъргава. Или не си карал друга кола 90 коня в по-леко купе. Двигателя доказано не се притеснява и от много газ. Просто трябва добра и редовна поддръжка.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Extrac » 11 Ное 2014, 19:47

Да знам че има, много теми, както казах четох четох и навсякъде различно.Единия пука глави другия пък щял да му напука главата щото говорел глупости и затова направих нова тема да получа смислен отговор а не да се оспами със спореници.
За мощноста не ми трябва повече(в момента се движа с пежо партнер 1.9 чист дизел и ми малко е ама за градски бива, нама за къде да бързам,а и мислех ако си взема тдс чип да му се сложи), за разхода ми е ясно то под 10 градско трудно става каквато и да е колата.
Обаче ей сега четох още и всеки казва, че било като шестица от тото-то да намериш хубав обгрижен такъв мотор и естествено се счупвал във ръцете на новия собственик и взех нещо да се отказвам от дизела.
А вярно ли е че 316 и 318 са еднакви мотори като обем но различно програмирани?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 91 325d
Мечтае да кара: Z8

Мнение от laary » 11 Ное 2014, 20:39

Кола и жена - както случиш!
Мъж и куче - както ги научиш!

Ако още те влече малкият ТДС ще се чуем,ще се видим и ще те повозя из София(за да видиш как се движи колата с този мотор дори без чип,моята не се продава),но решението за покупката трябва да е изцяло твое. Който търси намира,поне аз си намерих тдс-а.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 11 Ное 2014, 20:48

Extrac написа:Да знам че има, много теми, както казах четох четох и навсякъде различно.Единия пука глави другия пък щял да му напука главата щото говорел глупости и затова направих нова тема да получа смислен отговор а не да се оспами със спореници.

А какво те кара да мислиш, че в тая новатема няма да се стигне пак до там :mhihi: Въпрос на късмет е и ако имаш късмет после е въпрос на поддръжка. Ако мислиш да караш само и да сменяш на 10к с 10/40 от варела и да си доволен няма да стане. Всъщност може и да стане, завиди какво искаш от колата :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 11 Ное 2014, 21:37

Компакт-а не е чак толкова лек, дизела е над 1300 кг с климатик. В ниските обороти не е много пъргав, но при изпреварване не съм се притеснявал. От 5-та на 4-та си ускорява нормално. Двигателя не се усеща до към 100, на 120 вече почва да се чува доволно, като разход извънградско 5.5 (до 100 км), градско- 7,5-8. Практичен автомобил, бих казал направо едно малко комби, събира доста багаж когато се наложи. Малко му е лека задницата, зимата хубави зимни гуми са задължителни+по възможност пълен резервоар, да натиска допълнително. Като спирачки е добре, но аз съм с дискове и отзад. Между другото го карам с 10W40, ама не от варел..... Двигателя е добър, ако не се кара душманската

Но като за млад шофьор по-добре си вземи нещо с предно.....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 728
Мечтае да кара: Алпина

Мнение от denises26 » 12 Ное 2014, 0:41

Здравей, колега, нека ти споделя и моето мнение по въпроса. И аз, като теб съм студент в друг град. Карам 318 тдс комби. В общи линии го ползвам да се придвижвам от Кърджали до Пловдив и чат пат се развозвам по града. Като разход колегите са ти казали, като вървеж не е пъргава (без чип съм), но изпреварванията не са чак толкова притеснителни, може би зашото съм свикнал вече. :mhihi: Наскоро си смених джантите с 16ки и по-леки от предишните ми 17ки. Усети се, доста при това :mhihi: махнал съм и всички гърнета отдолу и оттам малко се поотпуши ми се струва. Чипа го мъдря от много време, но малко ме страх да не строша мотора. За жалост обаче в днешно време дизела не е голяма далавера ако се сравнява с газ. Ти прецени какво търсиш, но според мен едно 318ti с газов инжекцион (или 323 :mhihi: ) би бил по економичния вариант. Не ме разбирай погрешно, много си ми харесва дизела, дори колкото повече си го карам толкова повече се разубеждавам от смяна на мотора, но от гледна точка на евтино придвижване газта води. :yes: Ако имаш някакви други въпроси питай. :ok:

Потребител
Аватар

Мнение от Extrac » 12 Ное 2014, 5:17

Хах ето тука с 2 изречения разбрах каквото исках.
Благодаря ви много за изчерпателните отговори.
Разхода който ми казвате е задоволителен.(имам едно паркирано пред нас чероки дето ми гори лято/зима - 16/20 нафта :D :bang: и познайте защо не се кара :D )
За това че е със задно не се притеснявам не съм от най-новите шофьори и смея да кажа че имам вече над 50К км навъртяно за 3 години(от както съм взел книжка баща ми не се е спрял да ме кара да ходим до тук и там ей така да се науча, и почти е нямало ден в който да не съм се качил зад волана)
Иначе да и аз бих искал едно 318ti обаче тая кола ще се кара ей така на месеца един път София-Разград-София, и от време на време да си ходя на университета в часове такива че да не са в задръстванията и ми се струва, че тая кола само ще й плащам високия данък и няма да се кара толкова много за да икономисам от газ, но пък по голям кеф а кефа пара няма :D
Само дето колкото по гледам толкова по се ядосвам защото тоя компакт реално когато е правен през 90-те е направен да може по-обикновения човек да си го позволи, тоест по некачествени материали, по-стари части от е30 и тн. но в България всичко на обратно и компактите по-скъпи от останалите варианти щото нали уникат били :D

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i touring 2001/9

Мнение от mihal » 12 Ное 2014, 9:26

компакта тежи повече от седана :wave:

ето и моята тема преди месец и аз бях в такава дилема :
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=8&t=378716
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d LCI

Мнение от Evgeni » 12 Ное 2014, 10:42

bum_bum написа:
Extrac написа:Да знам че има, много теми, както казах четох четох и навсякъде различно.Единия пука глави другия пък щял да му напука главата щото говорел глупости и затова направих нова тема да получа смислен отговор а не да се оспами със спореници.

А какво те кара да мислиш, че в тая новатема няма да се стигне пак до там :mhihi: Въпрос на късмет е и ако имаш късмет после е въпрос на поддръжка. Ако мислиш да караш само и да сменяш на 10к с 10/40 от варела и да си доволен няма да стане. Всъщност може и да стане, завиди какво искаш от колата :mhihi:

Ми да ти кажа вече 10 години я карам така и съм доволен :mhihi: По темата колата наистина няма много сила особенно ако се натоварите 4-ма и пуснеш климатик се кръстиш преди изпреварване, но като цяло за града е идеална и извънградско разхода е много приличен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Ное 2014, 18:14

Това, че я караш с лошо масло и без поддръжка показва единствено, че е здрава и си имал късмет при избора :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535d
Мечтае да кара: F90 M5

Мнение от enerdjy » 12 Ное 2014, 19:13

Най-важното е късмет, аз нямах такъв.Ето на мен какво ми се случи - http://i.imgur.com/BO4v2CT.jpg
Това е вторият ми двигател и двата по един и същ начин и всичко това в срок от 2 години :mhihi:
"If one day speed kills me don't cry because i was smiling" - Paul Walker

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 12 Ное 2014, 20:09

Ако не си купиш кола за 1000лв очаквайки да е перфектна и дори не я прегледаш или не я поддържаш добре какво общо има късмета?
Изображение

Следваща

Назад към E36