окъсяване при слагане на акомулатора

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

окъсяване при слагане на акомулатора

Мнение от Bavaro » 23 Ное 2010, 17:32

значи проблема ми е следния днес реших да пробвам акомулатора на един приятел тай като моя прави някви чалъми , неговият беше сащия като моя сащята марка всичко еднакво, само дето + беше на мястото на - а - на мястото на + , досещате се кво е станало нали? хубава искра като марката на акомулаторите :mhihi: сложих пак моя стария обаче колата вече неще да пали само варти всичко свети както трябва но неще и неще , проверих бушоните, здрави са уш . дали ми е изгорял компютъра в крайна сметка ??
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Re: укасяване при слагане на акомулатора

Мнение от jdl » 24 Ное 2010, 9:26

Напълно е възможно...

Виж поне дали дава искра на свещите, докато въртиш стартера. Не че това гарантира, че компът работи изцяло изрядно, но е насока.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavaro » 24 Ное 2010, 18:02

днес го свалих компа и го отворих ватре е дал на късо, трябва нов :|
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
Мечтае да кара: Турбо кола със задно
Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto

Мнение от Cosworth » 24 Ное 2010, 19:48

колега споко, форума е голям и има части втора ръка, ще намериш компютър на хубава цена, а дали не е възможно да се отремонтира сегашния... ????
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 24 Ное 2010, 19:50

Bavaro написа:днес го свалих компа и го отворих ватре е дал на късо, трябва нов :|

Ако искаш прати ми го , мога да опитам да го ремонтирам , може да щракнеш една снимка да видя горе долу какви са щетите .... Пиши на ЛС , ако решиш

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavaro » 24 Ное 2010, 19:57

Picture 029.jpg
мислих за ремонт, но дали ще може да се направи колега
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 24 Ное 2010, 20:17

Bavaro написа:
Picture 029.jpg
мислих за ремонт, но дали ще може да се направи колега

Трябва да видя какви са щетите , но ако са изгорели само дискретни елеметни (тоест няма повреда в централния процесор ) 95 % ти гарантирам , че ще го пусна ! Пари за работа няма да ти взема (ще си платиш само повредените елементи + разходите за куриер )

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 24 Ное 2010, 21:50

Колега, и аз мога да помогна. Мисля, че само резистор и/или диод е изгорял. Това много лесно се оправя с поялника :) Ако искаш ми пиши на ЛС. В София съм :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavaro » 25 Ное 2010, 0:10

благодаря ви колеги :D утре ще пробвам с един компютър на приятел дали ще стане и ако не ще ви моля тогава да го пробвате, всъщност номера на другия комп трябва ли да съвпада изцяло защото последните цифри са други, пак е бош иначе :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 25 Ное 2010, 0:33

Така като го гледам по снимката надали ще е само резистор или диод...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavaro » 25 Ное 2010, 0:44

аз пък се чудя няма ли няква защита, всички бушони здрави а компа здал багажа, много лесно изгорял :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 25 Ное 2010, 1:39

Bavaro написа:аз пък се чудя няма ли няква защита, всички бушони здрави а компа здал багажа, много лесно изгорял :shock:

По принцип 100 % има кратковременна защита от късо (пробвал съм , не нарочно разбира се ... :mhihi: ) , но за защита от обратно напрежение не съм сигурен дали има ... Принципно би трябвало да има (би трябвало да са боцнали там един диод да пази ... , но след като така или иначе е изгорял..... ).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

Мнение от SHTILL » 25 Ное 2010, 2:36

metodi80 написа:
Bavaro написа:аз пък се чудя няма ли няква защита, всички бушони здрави а компа здал багажа, много лесно изгорял :shock:

По принцип 100 % има кратковременна защита от късо (пробвал съм , не нарочно разбира се ... :mhihi: ) , но за защита от обратно напрежение не съм сигурен дали има ... Принципно би трябвало да има (би трябвало да са боцнали там един диод да пази ... , но след като така или иначе е изгорял..... ).

Точно така, колега, почти съм сигурен на 100%, че изправителния диод е изгорял (не случайно е сложен точно до крачетата). А чернилката, кояте се вижда е от лака на самата платка :lalala:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bavaro » 25 Ное 2010, 12:36

крачетата също са повредени вижда се едното че е прекъснато
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 25 Ное 2010, 13:44

SHTILL написа:
metodi80 написа:

Точно така, колега, почти съм сигурен на 100%, че изправителния диод е изгорял (не случайно е сложен точно до крачетата). А чернилката, кояте се вижда е от лака на самата платка :lalala:

Не бих бил толкова сигурен .... :mhihi: От къде знаеш , че това до чернилката е изправителен диод ?! Може да е транзисотр в ключов режим.... По принцип ако изобщо е имало диод във веригата на захранаването на компа то той трябва да е вързан последователно спрямо + , демек ако му се подаде минус на анода (тоест подаде се обратно напрежение) , просто няма да се случи нищо , защото през анода на диода не може да мине минус и няма да се затвори веригата ! А при колегата е имало стабилна искра .... сещаш ли се на къде бия ... ( че може изобщо да е нямало диод там и без това напрежението в колата идва от батерия , тоест то е изправено и няма пулсации ...). Освен това , когато е необходимо да се пази от обратно напрежение или от пренапрежение се слагат два дидода противопосочно един спрямо друг (т.н фритер) , който дори да изгори , устройството да продължава да си работи ... , в случая устройството е спряло .., сещаш ли се пак на къде бия ... :mhihi: Ако имаше защита от обратно напрежение , нямаше изобщо да коментираме в тая тема , щото просто колегата нямаше да я е пуснал .... :winky: Другото , което лично мен много ме притеснява , е че пистите в компа са многослойни , ако има изгорели пътеки на следващи нива (освен на повърхностното) , просто е невъзможно да се възстановят (освен ако няма схема и не се направят мостове директно до съответните елементи). Други пътеки са тънки като косъм и дори да са на повърхността също е много трудно да бъдат възстановени (просто защото в съседство на тях има други подобни тънки писти и опита за възстановяване на една , означава съсипване на съседната .... !). Последния (не по важонст) проблем , е че на теб ти се иска да разпоиш един диод и да поинеш друг , ама в компа повечето елементи са SMD , когато е нагорял смд елемента е много трудно да се разбере що за елемент е (резистор , кондензатор , диод , транзистор , просто защото са много малки , пък като са нагорели хептен не се вижда какво са ... ). Освен това голяма част от смд елементите нямат никакви означения на тях първо за типа на елемента , после за стойността му ( особено резистори , кондензатори и диоди , те са си в един корпус на малък правоъгълник и на него не пише нищо ...). Тези елементи преди монтажа обикновено са в едни хартиени ленти и на самата лента пише какво има в не и каква е стойността му (но не и на всяко елементче по отделно ) , след като се монтират , единствения вариянт да разбереш какъв е тоя елемент е да имаш схема на устройстовто със стойностите на елементите ......
Та така , извинявам се за дългия пост , но както казах , на твое място не бих бил 100% сигурен , както ти се изрази ... :mhihi: Остави си 5 % несигурност .... :yes: Дано успееш да помогнеш на колегата !

Следваща

Назад към E36