Клапанче тиктакане!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330Ci convertible

Клапанче тиктакане!

Мнение от vitamincpp » 18 Сеп 2006, 20:56

Здравейте колеги!
От известно време се бях притеснил понеже след излизане от синята зона се появяваше едно тиктакане, което със загряване до 12ч изчезваше. Изчетох 1000 теми и предполагах различни варианти за произхода на тоя звук. Докато не намерих ето тая статия
http://jackassofalltrades.com/ticker.html
Оказа се че това малко клапанче което служи да пропуска парите от резервоара към двигателя се управлява от ЕКУто и трака с постоянна честота, независимо от оборотите на двигателя. Ако го хванете с ръка когато е активно ще усетите как вибрира с около няколко удара в секунда. В линка по горе е предложено решение на проблема с поставяне на тампон от тия дето държат кутията на въздушния филтър - има и снимки. Но там става въпрос за 328 а при моето 318ис вместо отделна скоба имам такава която е едно цяло с един цилиндричен филтър и закрепването е с 2 болта. Ако сложа 2 тампончета мисля че ще се получи добре но може би тоя филтър ще опре в някакви тръби до които е много близо. Сега като знам източника на това потракване съм спокоен за мотора и си мисля че бих могал дори да го понясям и да не предприемам мерки изобщо:)
Ще се радвам ако съм полезен на някого, защото аз се бях притеснил сериозно за клапани, верига и какво ли още не.

Назад към E36