Средно или резонаторно гърне за 318ис/м42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 GTS

Средно или резонаторно гърне за 318ис/м42

Мнение от bavaromobila » 31 Юли 2013, 23:04

Здравейте колеги. Тъй като средното гърне ми е заминало, та съм пред дилема сега какво да сложа. Чета някъде - задължително резонаторно трябва да има, но така и не разбирам ако има то нужно ли е и средното гърне и как е по-добре. В момента съм само със средно и разбира се задно гърне. Какви са плюсовете на едното и на другото, каква е разликата в звука и т.н. Задното няма да го коментираме, че става дълга и широка темата.
И друго за да не отварям темата - напоследък колата ми се струва мудна в ниските обороти - възможно ли е защото ми е издънено средното гърне ? Клоня към него като възможен проблем и от гледна точка на това, което чета, че специално на ИС-ката и влияе доста генерацията.
Та това е.... ако можете да ми помогнете - пишете.
Поздрави :bchug:
Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Re: Средно или резонаторно гърне за 318ис/м42

Мнение от vladi_a_i » 31 Юли 2013, 23:57

Насмита се газоразпределението,колата е като мудна и спъната,виж оправи си грънците или поне сложи две резонаторни пред задното,там дето им е мястото по генерацията.Имах едно време едно Ренде 5,та се пробвах да го карам само и единствено с едно резонаторно и колата все едно умря,бучи но няма никой,та сложих второ и се оправи...Вземи си на ф60 и слагай смело :yes:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 01 Авг 2013, 0:03

Та значи 2 резонаторни без средно гърне, така ли ? Каква е приблизително цената на едно резонаторно гърне ? И друго - как става по тиха колата съответно с две резонаторни или с едно средно.... Ясно е, че зависи най-вече от задното гърне, ноо... както казах за него нямам въпроси.
Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 01 Авг 2013, 0:09

bavaromobila написа:Та значи 2 резонаторни без средно гърне, така ли ? Каква е приблизително цената на едно резонаторно гърне ? И друго - как става по тиха колата съответно с две резонаторни или с едно средно.... Ясно е, че зависи най-вече от задното гърне, ноо... както казах за него нямам въпроси.

Виж сложи първо едно,средното го избуши,задното да стой.Ако не ти харесва,тогава махаш средното и го заместваш с още един резонатор.Преди на иса купувах един и беше 35лв. от Вито02 или 03,05..фирмата е тука в нашия град.
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is
Мечтае да кара: 1m coupe

Мнение от rowz » 01 Авг 2013, 0:12

цената на резонаторното гърне варира доста, в зависимост в кой сервиз ще я правиш. Аз го минах тоя филм с гърне от 120лв + 20лв. монтаж, до гърне от 70 лв. с включен монтаж в цената ,а гърнетата бяха едни и същи на външен вид

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 01 Авг 2013, 0:19

Колега , от коментара ти личи , че нещата са ти малко "мътни " .....
Ще ти кажа какво точно трябва да направиш ....
По принцип на средното гърне обикновено има катализатор , ако катализатора е на мястото си и е здрав , всичко ти е наред ....
Ако обаче катализатора е премахнат (без оглед на причинте) , тогава на неговото място трябва да се сложи нещо ....
Най -добре е това "нещо" да е катализаторно гърне ! Никакви резонатори или още по -лошо само права обикновена тръба ....
Катализатора освен екологична функция има и задачата да забавя газовете , хем за по -пълно изгаряне , хем за да може ламбда сондата да отчете коректно и да подаде информация на компютъра именно за тези изгорели газове ....
Когато катализатора е премахнат , съответно трябва на негово място да се постави нещо , което да върши ако не същата , то подобна функция ! Резонаторите не забавят достатъчно газовете , а пък сондата изобщо не може да отчете както трябва (тъй като скоростта на газовете е твърде висока ) ... Ето защо най -подходящо е да се постави катализаторно гърне - то няма екологична функция , но пък забавя газовете , допринася за по -пълното изгаряне и освен това дава възможност на сондата да отчита коректно !
Тази тема е обсъждана доста , ако беше ровнал с търсачката щеше да се убедиш ! Съвета ми както към теб , така и към всички други колеги е да забравите за резонаторите ! Освен горе изложените недостатъци , звука на колата се променя , когато се постави резонатор , но не към по -добро , започва да боботи (както ние по врачански казваме - като пустиняк :mhihi: ) ! С катализаторно гърне звука на колата остава същия както е бил , когато колата е била с катализатор !
На моята кола съм с катализаторно гърне вече близо 6 години и съм много доволен , мои приятели гърнеджии ми го правиха и ми струваше 50 лв с монтажа! Потърси гърнеджии , които правят и монтират такива гърнета .... Знам че за София , Лазаров прави такива .... имаше тема и за това ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 01 Авг 2013, 0:33

Колега, благодаря за изчерпателният отговор. Ето заради такива мнения си заслужава човек да влезне и да по прочете нещичко из този форум.
Само не разбрах при положение, че сложа катализаторно гърне то трябва ли да имам и средно ? В смисъл такъв само с катализаторно не ми се вярва колата да си остане тиха.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 01 Авг 2013, 1:06

bavaromobila написа:Колега, благодаря за изчерпателният отговор. Ето заради такива мнения си заслужава човек да влезне и да по прочете нещичко из този форум.
Само не разбрах при положение, че сложа катализаторно гърне то трябва ли да имам и средно ? В смисъл такъв само с катализаторно не ми се вярва колата да си остане тиха.

Колега , катализаторното гърне всъщност се монтира на мястото на катализатора , а той е част от средното гърне ..... :)
Тази тръба , която тръгва от изпускателния колектор и стига до крайното гърне се води средно гърне и именно на това средно гърне е монтиран катализатора (съотевтно маха се катализатора и се поставя на неговото място катализаторното гърне ) ....
Не знам как по друг начин да го кажа , за да стане ясно ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 01 Авг 2013, 8:38

Благодаря, малко се бях объркал и затова :D
Изображение

Назад към E36