Почистване на охладителната система

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: е36 320i 97г.

Почистване на охладителната система

Мнение от Sen7inel » 12 Ное 2010, 8:51

Първо искам да се извиня не знам дали има подобна тема в момента следя
Форумът през телефона и малко трудно се работи с търсачката.
Та въпросат ми е следният свалих си радиатора за да го почистя вътрешно
И външно и открих че имаше много мизерия в него наподобяваща много ситен пясък
Срадиатора се справих и сега е като нов но ми се иска и блока да почистя защото си мисля че след време може да запуша нещо та ако има някои които го е правил нека сподели как да процедирам.

П.п. аз лично си мисля че тези отлагания са нещо от сорта на варовик но съм карал колата си на вода не повече от 1000-1500 километра. Благодаря предварително

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Re: Почистване на охладителната система

Мнение от nakoone » 12 Ное 2010, 16:55

За толкова малко км не би трябвало да има варовик в системата.Стига преди това да е карана само с антифриз.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 12 Ное 2010, 17:50

Наистина 1500км са недостатъчни да направи варовикови отложения. А какъв е на цвят въпросния "пясък"? Черен? Не съм спец, но ми се върти мисълта за неправилни антифризи в миналото, довели до засилена корозия на алуминиевите детайли?
Ако е такъв случая, т.е. не става въпрос за варовити отложения, щом има желание, достатъчно, мисля, е да се промие двигателя с течаща вода от маркуч, като предварително е отворена пробката на блока за източване на антифриза от него. Това няма да поправи вече корозиралите участъци, но поне ще изхвърли мизерията от охладителната система.

Потребител
Аватар
Кара: е36 320i 97г.

Мнение от Sen7inel » 12 Ное 2010, 20:38

Кафеникави са кофтито е че не ги снимах но според мен си е чист варовик.
Но си мисля че не съм си го причинил аз а някои от предишните собственици но колата пък е германче а те швабите не биха карали на вода си мисля също.
Аз за сега проблем с охлаждането нямам но ми се иска да си я почистя и щом няма да има проблем с маркуча да я наливам защото и на мен това ми доиде на ум първо не реших да попитам.
Другото което е от къде да го пълня от гумените съединения или направо да сваля термостата или помпата и от там защото мисля и да я духна с компресора защото мизерията от радиатора така я изкарах иначе с проста промивка нещата изглеждаха нормални

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 12 Ное 2010, 20:48

Промиваш с топла вода и "Калгон", звучи смешно, но доста хора казват,че има ефект :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 12 Ное 2010, 21:10

Моята я промивах само с вода.Наливам докато се напълни догоре,парното отворено,обезвъздушавам...да поработи малко така мотора...След това източвам водата и така 2-3 пъти...Вече антифризчето ми е бистричко все едно сега е наляно :mhihi:
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 12 Ное 2010, 21:54

Аз съм чувал за промиване с оцет, не знам обаче дали няма да навреди на охладителната система, все пак е киселина, някой ако е пробвал да сподели.
Никой не мое ма връне на селу!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
Мечтае да кара: GTR
Детайли за колата: комби,М пакет

Мнение от ТРСТ » 13 Ное 2010, 9:05

saleen написа:Аз съм чувал за промиване с оцет, не знам обаче дали няма да навреди на охладителната система, все пак е киселина, някой ако е пробвал да сподели.

Правил съм го,вече трета година никакъв проблем.Това обаче не означава,че при други условия,на друг автомобил няма нещо да протече.Зависи от състоянието на охл. уредба.Чистихме защото нямаше парно и понеже е Рено,трудно се сменя радиаторчето.Първо източихме и промихме поотделно малък и голям кръг с вода под налягане.Не гадория,а кал течеше.После сипахме 6л. оцет,загряхме мотора за ок 10мин. и карахме ок.15км. с високи обороти.Източихме-все едно не беше правена промивка.При това доста колеги искаха да слагат противогази.Последва втора промивка,но вече с гореща вода от бойлер,понеже нямаше време да чакаме да се охлади.Този път излизаше котлен камък и така докато потече бистра вода,като постепенно намаляхме температурата за да охладим мотора.Пуснахме водата,наляхме,някакъв шорт лайф евтин антифриз и колегата вече трета година се радва на добро парно и чиста охладителна система.Доколкото разбирам обаче,при теб нещата не са толкова зле,затова не рискувай с оцет,а само промий с вода.Успех.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 13 Ное 2010, 10:27

оцета се справя с варовика но трябва да постои малко..
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 24 Клапанова гад!!!
Мечтае да кара: М3 Е36 3.2

Мнение от delas_328 » 13 Ное 2010, 13:24

Колега с М52 ли си ?
Във този за мен лично доста полезен сайт е описано как и какво се прави http://www.beemasport.com/remonti/cooli ... intenance/
Надявам се да съм ти бил полезен!! :lalala:
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325 TDS + 330ci
Детайли за колата: черни :)

Мнение от tosho_72 » 13 Ное 2010, 16:01

И аз да предложа нещо,лимонтозу продава се на пакетчета в магазините смесваш с вода,много е ефективно.Чистил съм си кафемашината всичкия котлен камък пада,един познат си изчисти охладителната уредба на колата така изчисти всичко че чак му протекоха маркучите.Така че те саветвам при смъкнат радиатор а не направо да се налива в колата,защото като смъкне котления камък(става на пясък)как ще излезе от системата

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Мнение от mgate » 13 Ное 2010, 23:57

Dpy написа:Промиваш с топла вода и "Калгон", звучи смешно, но доста хора казват,че има ефект :D

и текват всички водни съединения съм чувал аз пък :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 14 Ное 2010, 14:21

Един приятел ми каза че на AUDI-то му сложил нафта,загрял мотора и източил.Излезнал много батак и мръсотии.
Аз не съм пробвал този начин,но го споделям с вас.
Изображение

Назад към E36