Пробка за масло - ПРОБЛЕМ

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: ше is

Re: Пробка за масло - ПРОБЛЕМ

Мнение от courage » 19 Юли 2010, 16:16

bmw325tds написа:Няма да спорим тук. То е ясно, че тая пробка се развива до 60 пъти за целия живот на колата и ако се внимава няма да има ядове и въпроси как да се отстрани проблема. Но като се е случило всеки сам решава. Аз не бих сменил картера заради пробката.

То проблема не е в пробката, а в самия картер... за това най-добре да се смени самият картер, да се изчисти всичко хубаво и (да чукаме на дърво) да няма повече проблеми... :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 19 Юли 2010, 19:05

pgv64 написа:Просто метчика се наплесква с грес и всички стружки си остават по него!Като резбата не се нарезва на един път , а поне на три и при всеки път чистиш метчика и пак го намазваш богато с грес! Тоя номер съм го правил много пъти и никога не е имало проблем! И след като е преебана резбата не е нужно да разпробиваш ами на комбинирания метчик му правиш малка фаска отпред и не ти трябва бургия ;) :yes:

Първия път когато щях да правя резба в корпуса на двигател (алуминиев) и аз намазах метчика с грес ..... Видя ме едно приятелче (добър майстор) и ми каза да не резбовам с грес в алуминий. Разказа ми как ,когато за първи път правил резба , и той като мене ,намазал метчика с грес , при което метчика затегнал в корпуса и не можел да мръдне нито напред нито на зад (въпреки че внимавал и спазвал правилата за резбоване , да прави резбата постепенно и да връща по малко метчика , а също и да го чисти от стружките ....). В резултат метчика се счупил в корпуса и си направил 1000 главоболия .... Не питайте как се изкарва метчик , който е блокирал в гнездото !!! Причината е че алуминия е мек метал и при нарязването има приплъзване на метчика (заради разлика в твърдостта на двата материала - този на метчика и този на алуминиевия корпус). Когато има грес на метчика именно заради това приплъзване , стружките се лепят на метчика и допълнително затрудняват резбоването и спомагат за затягането на метчика в дупката ..... В алуминий се резбова с по течни смазки - финна смазка за механики или т.н. проникващо масло. Когато смазката е по -течна , намалява триенето и същевременно не задържа стружките (то пак задържа ,но не така като греста). С грес се резбова в стомана , не в алуминий.
Та тоя ми приятел , след като преживял мъките споделил с друг стар майстор и оня му казал , че е допуснал грешка и обяснил , нещата , които обясних аз по -горе ...
Освен това с комбинирания метчик резбата не става хубава , винаги има сериозни хлабини , правил съм резба с комбиниран метчик , с комплект метчици 1- 2 , и с комплект метчици 1-2-3. Категоричен съм , че с комплект метчици 1-2-3 резбата става най -добре . С комбинирания метчик може да се правят "неотговорни" резби , а аз не мисля , че на двигателя има такива , там всичко трябва да е както трябва ... Вътрешния средния и външния диаметър на резбата трябва да са под конец , а не иди ми дойди ми ...
Имаше постове на колеги , че няма значени ако има стружки в картера , че имало незнам си какви цедки ,филтри , не знам си какви прегради ..... Колеги , моите уважения към всички , ама това са несериозни изказвания..... , ако проблема е на вашата кола , за вас ще ли бъде безразлично , че в картера може да останат стружки - НА ВАШАТА КОЛА ??!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Мнение от pgv64 » 19 Юли 2010, 19:24

:D Колега "metodi80" , трудно ще се счупи М16 х1,5 - трябва да е Шварценегер в ръцете и лек от раменете нагоре за да направи тази глупост! За 24 години не съм чупил метчик в алуминий( Картера е слав от дурал някакъв) освен ако не е М2! Метчик, ще задере и заклини ,ако няма мазане! Извинявам се ако съм разводнил темата! :oops:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Мнение от kokoshkite » 20 Юли 2010, 2:42

Kолеги днес сменихме картера,и за сега всичко е ОК . Ще се опитам да дам малко насоки по свалянето,може да са за полезни на някой.
За да имате повече пространсво за работа 1во сваляте щангата на тунела която е под скоростната кутия.След което откачате от картера планката на която са закрепени горивопроводите и щеката за маслото от всмукателния колектор.После развивате болтовете крепящи картера ,а след това разхлабвате тампоните на мотора . И с помощта на голям лост или тръба опирайки се на магарето внимателно повдигате с няколко см мотора на горе .Внимавайте къде подпирате ,ние подпряхме на стойката на климатика ,която мисля е алуминиева !След повдигането на мотора измъквате елегантно картера ,и за да не ви пречи преди това можете да измъкнете щеката на маслото нагоре тя излиза с дърпане и леко въртене. Преди да се качи картера беше обезмаслен с Мeglio ,след това с бензин .
След това процедурата на качване е същата ,новата гарнтура сложихме след като качихме картера и я нацелихме с няколко болта да си дойде на мястото .Надявам се да съм бил полезен :winky:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: ше is

Мнение от courage » 20 Юли 2010, 3:16

metodi80 написа:Имаше постове на колеги , че няма значени ако има стружки в картера , че имало незнам си какви цедки ,филтри , не знам си какви прегради ..... Колеги , моите уважения към всички , ама това са несериозни изказвания..... , ако проблема е на вашата кола , за вас ще ли бъде безразлично , че в картера може да останат стружки - НА ВАШАТА КОЛА ??!!

:yes: Точно за това си говорихме днес - Методи е супер прав! И поради причината, че колата не е на друг - картера беше излизан, светна целия, отделно в цедката имаше някакви други стружки - добре, че колегата се сети да погледне там - и те също бяха премахнати.

Колегата е описал доста подробно как и какво направихме в случая - дано да ви е от полза :yes: . Според мен това е най-добрия вариант, който можехме да направим...
И сега стискаме палци всичко да ок и колата да не пророни и капка масло :driving:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 20 Юли 2010, 10:24

А някой може ли да каже каква е резбата(размер) на кртера и пробката и каква е стъпката на резбата

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Мнение от kokoshkite » 20 Юли 2010, 17:20

Колега погледни тук http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... indicator/ ,според схемата болта с номер 5 е M12X1,5
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 20 Юли 2010, 21:13

А а благодаря и аз се 4удех кое от вси4ко е пробката и ре6их да попитам

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 21 Юли 2010, 0:38

Защо се занимаваш с глупости,а не си смениш картера направо,не съм много сигурен,но си мисля,че картерите на 4ри цилиндровите БМВта са едни и същи при Е36.

Предишна

Назад към E36