Проблем ламбда сонда

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BT2413BM

Проблем ламбда сонда

Мнение от Mutio » 31 Май 2010, 23:38

Здравейте колеги, имам нужда от съвет. Колата e 320i m50b20 и преди известно време започна да клати оборотите сериозно в определени ситуации , отидох на сервиз смениха ми ламбда сонда (BOSCH LS03 унивeрсална 4 проводника) след което на компютъра даваше отново ламбда сонда като грешка. Майстора твърдеше ,че проблема може да е в дебитомера. Послушах го и смених дебитомер 2-ра ръка, измериха го ,че работи. След седмица проблемът с оборотите отново беше на лице. Разхода е повишен и се чудя какво да правя?! Възможно ли е тази ламбда сонда да не е подходяща за моят модел кола, или не е свързана като хората?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Re: Проблем ламбда сонда

Мнение от NikiNikolov » 01 Юни 2010, 12:08

Специално за М50Б20 с БОШ електроника защо си сложил универсална сонда, още 10-20 лв и си туряш нужната. Доколкото съм запознат истинския дебитомер има метална клапа вътре, а М50 няма такова нещо има МАФ сензор, ако имам изкривени представи да ме поправят колегите като Явор, Сони и другите. Клатенете :mhihi: на обороти е възможно от засмукване на паразитен въздух от скъсан маркуч на дросела /гофрирания/ както е другите по същата система. Защо се сменят някви датчици, и половин ДВГ не мога да разбера. Също важи за това клатете от качествено гориво, а бензиновия филтър сменял ли си скоро ? Живо, здраво.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 01 Юни 2010, 12:13

Възможно е сондата да не се разпознава от ЕКУ-то. Пробвай с друга сонда от друга работеща кола или някоя която е точно за този мотор а не "универсална". Замерете я какви стойности дава, смени диагностика!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: неква джипка

Мнение от fast or stupid » 01 Юни 2010, 13:45

преди моита е36 менеше оборотите и се оказа че е от стъпковото моторче беше много зле почисти го и пиши кво е станало

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 01 Юни 2010, 14:42

Колега виж горивния филтър или гофрирания маркуч при дросела(отдолу също има и друг маркуч провери да не е скъсан той) Също може да дава ядове ако имаш дупка по генерацията преди сондата.
Бъди честен пък да става квото ще

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 01 Юни 2010, 15:37

Виж колега "vankatagsi", с проба от друга кола на работеща сонда знаеш ли какво ще се случи със сондата - може повече да не проработи, а да не ти казвам, че ей сега някой ще се навре под колата да я свали. Другото което е при БОШ електрониката е че тия ламбда сонди са с различни парт. номера - това е вярно, както е вярно че елемента на сондата е 1 и същ, но разликата е само в дължината на кабелите щот на М40 кабела е около метър, а при М50 доста над метър, та гони и 2 метра дажа. Ако давам грешна информация ме поправете моля. Айде чао ви засега.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 01 Юни 2010, 16:54

NikiNikolov написа:Виж колега "vankatagsi", с проба от друга кола на работеща сонда знаеш ли какво ще се случи със сондата - може повече да не проработи, а да не ти казвам, че ей сега някой ще се навре под колата да я свали. Другото което е при БОШ електрониката е че тия ламбда сонди са с различни парт. номера - това е вярно, както е вярно че елемента на сондата е 1 и същ, но разликата е само в дължината на кабелите щот на М40 кабела е около метър, а при М50 доста над метър, та гони и 2 метра дажа. Ако давам грешна информация ме поправете моля. Айде чао ви засега.

Кабелите може да се удължат тва не е проблем ,проблема е да не би да си със сименс компютър ,а да са ти сложили бош сонда ,малко вероятно но звае ли човек.
Като начало си виж вакумите около дросела , има един дето е отзад от регулатора за налягане на бензина и се закача да смукателния ,от времето се напукват и стаа интересно :D.Виж 2 та маркуча влизащи в гумения маншон понеже се случва да се напукат и от там да смучат въздух
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 01 Юни 2010, 17:43

NikiNikolov написа:Виж колега "vankatagsi", с проба от друга кола на работеща сонда знаеш ли какво ще се случи със сондата - може повече да не проработи, а да не ти казвам, че ей сега някой ще се навре под колата да я свали. Другото което е при БОШ електрониката е че тия ламбда сонди са с различни парт. номера - това е вярно, както е вярно че елемента на сондата е 1 и същ, но разликата е само в дължината на кабелите щот на М40 кабела е около метър, а при М50 доста над метър, та гони и 2 метра дажа. Ако давам грешна информация ме поправете моля. Айде чао ви засега.

Не мисля че с проба от друга кола , сондата няма да проработи повече! Не ми се спори. Най-важно е да се провери дали електрониката на колата е бош или сименс, а още по важно е колегата да иде при човек който наистина разбира, а не такъв който гадае...

Потребител
Аватар
Кара: BT2413BM

Мнение от Mutio » 01 Юни 2010, 17:47

Мерси за предложенията, относно електрониката на колата е БОШ ,както и Ламбда сондата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 01 Юни 2010, 23:02

Mutio написа:Мерси за предложенията, относно електрониката на колата е БОШ ,както и Ламбда сондата.

Другия вариянт е да имаш прекъснат кабел към куплунга който се хваща за скоростната кутия
Изображение

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 03 Юни 2010, 23:12

На мен пък ми сложиха сонда от Форд, но колата в момента няма грешка. Може и да не е от нея проблема ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 04 Юни 2010, 0:11

Въпроса не е само "с колко проводника е сондата"...
Има два типа 4-ри проводникови сонди. Трябва и цветовете да са еднакви.
Сигурен ли си че цветовете на универсалната сонда БОШ бяха каквито са на твоята ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Мнение от Stoqnov_ » 04 Юни 2010, 18:25

Колега, за да редуцираш малко възможните неизправности-вземи спрей и почисти стъпковия мотор. Възможно е и той да ти прави беля, като наподобява проблем със сондата. На мен това ми се случи миналата година и след моята интервенция не съм ходил повече при диагностика, който като питах направо каза да влизам да ми сменя ламбдата. Не твърдя, че и при теб е подобен проблема, но поне ще си сигурен. Успех!
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

Назад към E36