Странен проблем с водната система на 520 .....Решен!!!

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Мечтае да кара: Е34 ///M5
Детайли за колата: 520i 24v M50B20 Vanos

Странен проблем с водната система на 520 .....Решен!!!

Мнение от kynchev_k » 28 Мар 2013, 19:30

Привет колеги, от няколко дни се мъча с колата да я обезвъздуша и за сега нямам никакъв успех. Накратко каква е историята: стрелката започна да се мести след стредата, после се връща и така постоянно около 1 седмица. Ходих и купих водна помпа и термостат, сменихме ги, наляхме новия антифриз 6 литра, а останалото дейонизирана вода. Най-странното в случая, е че след като е загряла колата и в опита ми да обезвъздуша, при пускане на парното на максимум стрелката много бързо тръгва към червения сектор. :kuku: :kuku: :help: :banghead:

Къде би могъл да се крие проблемът ми(скапан нов термостат или запушен радиатор)? Предполагам има все още въздух, но защо по-дяволите като пусна парното на макс и тръгва към червеното.

Надявам се някои ако се сблъсквал с подобен проблем да каже как да я оправям? Благодаря!
Последна промяна kynchev_k на 02 Апр 2013, 17:00, променена общо 2 пъти

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Re: Странен проблем с водната система на 520

Мнение от LiTtLeRoCk » 28 Мар 2013, 20:28

1.Това, че термостата е нов, не означава, че работи.Случвало се е няколко пъти.
2.Виското включва ли се?
3.Долния маркуч на радиатора топъл ли е?
4.Имах подобен проблем и се оказа термостат, чисто нов при това.

Потребител
Аватар

Мнение от kynchev_k » 28 Мар 2013, 20:48

1)Това и аз си го помислих, утре ще пробвам.Дано да е от това.
2) Виското не се е включвало
3)Долния маркуч е студен,както и радиатора
4)Имам един друг термостат утре ще пробвам с него(поне съм мо мерил с баща ми с живачен термометър и си бачка)

Утре ще пиша какво се е получили със "стария работещ термостат"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 28 Мар 2013, 23:56

А може да правиш пък главица :mhihi: , нищо се не знае.надува ли ги тия маркучи, отивала в червеното...ми хубу , ти ако счупиш ухото на масата пак там отива.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 29 Мар 2013, 9:02

kynchev_k написа:Привет колеги, от няколко дни се мъча с колата да я обезвъздуша и за сега нямам никакъв успех. Накратко каква е историята: стрелката започна да се мести след стредата, после се връща и така постоянно около 1 седмица. Ходих и купих водна помпа и термостат, сменихме ги, наляхме новия антифриз 6 литра, а останалото дейонизирана вода. Най-странното в случая, е че след като е загряла колата и в опита ми да обезвъздуша, при пускане на парното на максимум стрелката много бързо тръгва към червения сектор. :kuku: :kuku: :help: :banghead:

Къде би могъл да се крие проблемът ми(скапан нов термостат или запушен радиатор)? Предполагам има все още въздух, но защо по-дяволите като пусна парното на макс и тръгва към червеното.

Надявам се някои ако се сблъсквал с подобен проблем да каже как да я оправям? Благодаря!

Най-напред обезвъздуши както трябва. Отвърташ капачки и пробки, сипваш докато поеме, затваряш всичко, палиш при отворено отопление и караш на високи обороти докато колата загрее, оставяш я да изстине колкото да не изкипява при отваряне на капачката на радиатора. Отваряш капачката и оставяш колата да изстине няколко часа, най-добре за цяла нощ, на другият ден доливаш, затваряш и караш. Ако пак грее почваш да мислиш за други неща. Термостата може да го пробваш като го свариш в съд с вода, закачен на конец вързан на пръчка, за да не опира директно на дъното. ;)

Потребител
Аватар

Мнение от kynchev_k » 02 Апр 2013, 16:59

И така как се развиха нещата. След смяна на новия термостат с друг, който ми беше останал от другия мотор, първите ми впечатления, бяха че всичко е ОК. И така докато на другия ден както си карах и хоп пак в червеното. :kuku: :banghead: Спирам гася я, след малко паля и стрелката так където и е мястото.

В краина сметка смених и двата датчика, които са на главата номер 13 и 15 от схемата http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=11_4855&hg=11&fg=15 и сега вече са наред нещата.

Благодаря на всички, които се включиха в дискусията. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Странен проблем с водната система на 520 .....Решен!!!

Мнение от zvetiko » 02 Апр 2013, 17:06

Спокойно можеше да минеш само с единият. ;)

Потребител
Аватар

Мнение от kynchev_k » 02 Апр 2013, 17:32

И двата ми баха останали от другия мотор, тъй че не е проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: The ultimate driving machine

Мнение от Николов » 03 Апр 2013, 15:21

Колега, ако двата мотора не са абсолютно еднакви те съветвам да върнеш датчика на компютъра за температурата. Иначе рискуваш доста, т.е датчика който си сложил да бърка яко ДМЕ-то.

Потребител
Аватар

Мнение от kynchev_k » 03 Апр 2013, 21:00

Еднакви са колега, "новият" стар мотор е същия от 11.94год, както и моя предишния който беше 09.94год. За сега няма проблеми с колата.

Назад към E34