Стабилизиращи щанги Е34 М5

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Стабилизиращи щанги Е34 М5

Мнение от Peicho » 16 Фев 2013, 11:25

Здравейте колеги,

ще си поръчвам стабилизиращи щанги (предна и задна) от М5. Задната ще бъде от М5 touring Nürburgring edition 20mm (part. 33552227416).
За предната обаче не мога да взема решение. Дали да бъде от същата версия комби т.е (31352227276) или тази която дават за седан М5 3.6 т.е. (31352226333). Въпроса ми дали и двете стават без да е необходима модификация. Колата ми е Е34 520 седан M50 06/1991.
Благодаря предварително!
"If everything seems under control, you're just not going fast enough"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Re: Стабилизиращи щанги Е34 М5

Мнение от Zubcho » 16 Фев 2013, 20:49

Предна щанга не поръчвай, защото можеш да вземеш такава от е34 525tds комби която е 1:1 с тази на М5 на втора ръка за почти без пари. Вероятно за 20-30лв. Вземи си само задната на 20мм. Монтажа е елементарен като само трябва да си смениш тампоните с такива за М5. Предни 25мм задни 20мм. Предните са 42лв. Задните пак бяха там някъде като пари.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Фев 2013, 22:56

Ефекта е огромен.Добър тунинг за малко пари. :yes:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 17 Фев 2013, 11:19

А от 850CSI 27мм дали е 100% съвместима със Е34 ..Тези 27мм ми звучат мноого по добре от сегашните 24 !
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 17 Фев 2013, 12:16

BABHOMED написа:А от 850CSI 27мм дали е 100% съвместима със Е34 ..Тези 27мм ми звучат мноого по добре от сегашните 24 !
Не е 100% съвместима, но може да се монтира с подходящите биалети.
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Dicky Wolf
Аватар
Кара: Z4M Roadster

Мнение от TsvetanVR » 17 Фев 2013, 15:50

Какъв е ефектът от цялата работа? При кола в напълно заводски вид (520i) как би се усетило? Предполагам ще е по-добре в завоите, но ще окаже ли негативно влияние върху комфорта?
Изображение

I wanna leave you far behind....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 17 Фев 2013, 16:00

Колата става много по стабилна изобщо - не само в завоите.Има едно субективно впечатление за "стегнато" поведение.Разбира се не трябва да се прекалява щото има много различни дебелини щанги и такива които дори са за разни тунинг сетъпи по окачването.На времето като сменях мойте бях попаднал на една тема специално за комбинации от различни дебелини отпред отзад и как се отразяват на поведението.Имаше и такива с малко по особени биелетки :lol:
При всички случай това са железа които търпят омекване с времето както и пружините примерно .Една такава смяна на тънките стокови торсиони с по дебели макар и втора ръка поне ги връща във форма ако не друго.
На 520 седан са най тънките от всички.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 17 Фев 2013, 16:03

Митко Стоянов написа:
BABHOMED написа:А от 850CSI 27мм дали е 100% съвместима със Е34 ..Тези 27мм ми звучат мноого по добре от сегашните 24 !
Не е 100% съвместима, но може да се монтира с подходящите биалети.

Имаш предвид дължината им или ?
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 18 Фев 2013, 11:25

А при тдс отзад пак ли са по-дебели?
И ако реша да сменя само предната стабилизираща щанга, грешно ли ще или трябва ако се слага отпред по-дебела, да се сложи и отзад по-дебела?
Изображение
E34, E38

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 18 Фев 2013, 18:52

justboy написа:А при тдс отзад пак ли са по-дебели?
И ако реша да сменя само предната стабилизираща щанга, грешно ли ще или трябва ако се слага отпред по-дебела, да се сложи и отзад по-дебела?

TDS комби - предна 25мм (същата като на М5) задна 15мм (при фабрично мтех окачване е 16мм). М5 седан 25мм отпред 18мм отзад. М5 комби Нюрбург ринг - 25мм отпред, 20мм отзад.

Няма проблем да се сложи по-дебела отпред само. Но, когато сложиш и отзад се усеща още повече разликата. Аз сега съм с 25мм отпред и 18мм отзад. След поставянето колата се накланя много по-малко в завоите. С 20мм ще е още по-добре. Имаме колега тук с щанга 25мм отзад :) Но неговото комби не съм го карал и не знам как е.

Още по-гот ще е ако се съберем 10 или повече човека за предна разпънка и Жико ни направи на разумна цена такива. За жалост така и не успявам да събера пари за този ъпгрейд.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 18 Фев 2013, 19:20

http://www.vacmotorsports.com/catalog/r ... ar-kit.htm
Ето размерите на един такъв усилен кит от торсиони.А за предната разпънка съм също кандидат ако се прави групова поръчка.

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

Мнение от MaxMeyer » 19 Фев 2013, 0:37

Ще се намеся малко и ще коригирам колегата Зъбчо защото преди време се подведох от
подобни писаници...Това че на ТДС комби предната щанга е 25мм е вярно НО ако колата
има едни тампони (като моята) които държат скоростната кутия-няма да стане.Тази от ТДС
е права в средата а другата има извивка за да не опира в тези тампони.Ето и как изглеждат
двата вида щанги:
Изображение
Първо проверявате дали имате тези тампони и тогава вече търсите щангата която ви трябва.
Ето така изглеждат:
Изображение
Относно задната щанга.Няма 16 милиметрова има 15мм-стандартна и 18мм при М5 и М-техник.
Има и 19мм и 20мм при М5 от последните и М5 Nurburgring.И те така :bchug:
Само като допълнително инфо,стандартната предна е 23мм.С спортно окачване е 24мм.А при
М5 и М-техник е 25мм.Ако ви трябва 25мм с "специфична извивка" има я стандартно при 525i
комби-автомат.Или при М5 и М-техник с тампоните на ск.кутия. :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 19 Фев 2013, 15:08

Потресен съм , Зъбчето толкова години ме е заблуждавал и аз търся ли търся :mhihi: .

По темата : Мойта е 25мм оптред , задната не съм я мерил сигурно 15 ще да е , нищо че слагах нов тампон .

Въпроса е някой усеща ли реално ефекта от тия щанги , щото ако си с нормални пружини и отървали амортисори не виждам смисъла?

А по въпроса с разпънките , мотаят ми се 2 броя още из нас..
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 19 Фев 2013, 15:54

ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:Потресен съм , Зъбчето толкова години ме е заблуждавал и аз търся ли търся :mhihi: .

По темата : Мойта е 25мм оптред , задната не съм я мерил сигурно 15 ще да е , нищо че слагах нов тампон .

Въпроса е някой усеща ли реално ефекта от тия щанги , щото ако си с нормални пружини и отървали амортисори не виждам смисъла?

Ефекта е осезателен въобще не се замисляй .Бях със най тънките сложих от 530 или нещо по голямо незнам какво е било понеже купето бе изкормено и ги мерих със шублера торсионите. А за разпънката съм кандидат ако имаш дай на лично някаква цена и как изглежда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 19 Фев 2013, 16:29

Jordana написа:
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:Потресен съм , Зъбчето толкова години ме е заблуждавал и аз търся ли търся :mhihi: .

Ефекта е осезателен въобще не се замисляй .Бях със най тънките сложих от 530 или нещо по голямо незнам какво е било понеже купето бе изкормено и ги мерих със шублера торсионите. А за разпънката съм кандидат ако имаш дай на лично някаква цена и как изглежда.

за задната питам , отред съм с емкова, за задната иде реч. някъде по галерията имаше май снимки...не помня. ще ви пратя довечера.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

Следваща

Назад към E34