Спирачен ъпгрейд:)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Спирачен ъпгрейд:)

Мнение от Митко Стоянов » 12 Яну 2013, 23:29

Дойде време и на тази кола да пипна спирачките. Спрял съм се на дискове от Е38 316/28mm и 4-бутално брембо пак от Е38.
Дисковете са са почти едни към едно, имат разлика 1мм само в изнасянето, което не е абсолютно никакъв проблем.
Остава само преходната планка от шенкела към спирачният апарат...Някой може ли да помогне с нещо по този въпрос?

Ето и графики на стандартния диск и този на Е38-цата

Изображение
Изображение
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Dicky Wolf
Аватар
Кара: Z4M Roadster

Re: Спирачен ъпгрейд:)

Мнение от TsvetanVR » 13 Яну 2013, 2:07

Трябва ти такова:

Изображение

Монтира се на горната дупка и апарата се хваща за него и долната сток позиция ето така:

Изображение

Информацията и снимките са от чужд форум (UK), лично не съм го правил и не мога да гарантирам.
Горният кит е направен от неръждаема стомана и струва 40 паунда. Тук един стругар със сигурност би ти взел доста по-малко. Само трябва размерът да се уцели, но не е много трудно.
Изображение

I wanna leave you far behind....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Legacy 2.5 Limited
Мечтае да кара: Eлектромобил :)
Детайли за колата: Japan Power

Мнение от venom4o » 13 Яну 2013, 9:34

Все пак трябва да се има в предвид и материала от който да му ги направи стругаря. Ако работят с обикновенна стомана C-45 примерно няма да е особено добра идея.Трябва да е някаква с по високи таблични стойности на срязване и опън.

Dicky Wolf
Аватар

Мнение от TsvetanVR » 13 Яну 2013, 11:26

Горното е от неръждаема стомана, това на долната картинка е такова - ЦЪК
Изображение

Чичо Митко
Аватар

Мнение от Митко Стоянов » 13 Яну 2013, 11:29

Тези планки ги видях, но като че ли не ми допадат особено.
Идеята ми е за нещо такова, вижда ми се доста по-надеждно

Изображение
Изображение
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 13 Яну 2013, 12:42

Определено това с тези планчици не е добре.Още повече,че ми се виждат недомислени всместо да имат две уши които да са захванта към болта те имат една и на всичкото отгоре са подложени на опън които е доста голям под ъгъл...
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 13 Яну 2013, 12:57

Уау, плаша се :shock: Кой болен UK-ски мозък предлага спирачен апарат да се хване за тия мижави ушенца :banghead: Според мен си трябва цяла планка като на последната снимка, а оня е за затвора :confused:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 13 Яну 2013, 13:05

TsvetanVR написа:Горното е от неръждаема стомана...

Не е неръждаема стомана това. Ясно с вижда хромирането. Черна е стоманата и е хромирана повърхностно за да има фаца и да ръждася по-бавно :mhihi:

Неръждаема стомана е крайно неподходяща за конструктивни елементи. Ще се скърши като бяла халва на първата по-сериозна дупка.

Конструкционните стомани са 20, 25, 45.
Горещо препоръчвам 45.
Остава висящ въпросът къде ще намерите такава стомана малко парче и със сигурност да е поне стомана 20.

Изработката е само на фреза. Струг тук няма работа.
Най-евтино ми се струва на плазмено рязане да се изрежат грубо двете планки и после на фреза само да се уточни размера и да се направят отворите.
С отворите шега не бива. Болтовете трябва да са така наречените пасвани болтове. Демек цилиндрично глатко тяло да влиза плътно в отвора на планката. Резбата е само в края на болта. В противен случай колкото и да стягаш ше лопа, лопа и ще стане сакътлък.

Фирма ТИТАНИ Аксаково http://www.goldenpages.bg/bg/b/E376BCC0 ... 145E9525E4
Имат голямо разнообразие от стомани, имат много парчета, имат плазмено рязане с цифрово управление и режат парчета по желание на клиента. Не лъжат с марките, поне мен не са ме лъгали до сега.

Фрезисти колкото искаш в наше село. Лесно ще се спазариш с някой дето пие по-малко и го мързи по-малко :mhihi:

Болтове ще се поръчат от ПРЕЦИЗ или от ИНТЕРИНСТРУМЕНТ.

Остава си основният въпрос с размера. И тук както във всичко размерът е от основно значение :mhihi:

П.П.: Планките от снимката на Митко са от дурал. Най-добрият вариант, ама кой ще ти даде само такова парченце без да те накара да си платиш поне 0,5 м2 неее знам. Аз преди време с много зор намерих една фирма дето с кански пазарлък ги накарах да ми отрежат 200х1000. 400 кинта :mhihi:

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 13 Яну 2013, 14:40

ddddk написа:
TsvetanVR написа:Горното е от неръждаема стомана...

Не е неръждаема стомана това. Ясно с вижда хромирането. Черна е стоманата и е хромирана повърхностно за да има фаца и да ръждася по-бавно.... :mhihi:

Поздрави,
Д

Взе ми думите от устата. :yes: Към това, което си написал трябва да добавим още две неща:

Лично на мен цялото удължаване с нещо си изобщо не ми харесва, но ако се прави, стоманата, от която ще се изработи освен необходимите якостни характеристики трябва да бъде и термоустойчива по лесно обясними причини. Така, че материала трябва много внимателно да се подбере. За винтовете важи същото правило, но може би сглобката ще може да се направи с оргинални винтове на БМВ за това място.

Якостните характеристики на самият елемент по червената линия. Изчислени са за определено максимално усилие, което с удължаване на рамото с планката и увеличаване на съпротивлението при спиране поради подмяната на някои елементи от спирачната система, ще се увеличи- с колко не мога да кажа, но няма да е с пренебрежимо малка стойност.

Изображение

Чичо Митко
Аватар

Мнение от Митко Стоянов » 13 Яну 2013, 19:17

Майсторе, ще те помоля най-учтиво да не вземаш участие в темата, философтването ти не е желано. Просто гледай и се наслаждавай ;) Дори ако е възможно и това ти мнение да изчезне (молба към модераторския екип).

По-скоро идеята ми беше да обсъдим измерването на планките как ще стане, от какъв материал да направя мострите (дърво, някаква пластмаса) от които да си сваля размерите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Иван Стоянов » 13 Яну 2013, 19:35

Колега нещо не мога да схвана идеята на този ъпдейт както му казваш.?
На оригиналните спирачки какво им е?
Иначе мисля, че UK-планките не са толкова зле.Все пак самите апарати мисля че не се захващат с болтове 32-ки все пак.Според мен и тези ще издържат, а и са пробвани вече там,в UK. :D

Чичо Митко
Аватар

Мнение от Митко Стоянов » 13 Яну 2013, 19:54

Иван Стоянов написа:Колега нещо не мога да схвана идеята на този ъпдейт както му казваш.?
Иначе мисля, че UK-планките не са толкова зле.Все пак самите апарати мисля че не се захващат с болтове 32-ки все пак.Според мен и тези ще издържат, а и са пробвани вече там,в UK. :D
Не му казвам "ъпдейт" , а "ъпгрейд" :winky:
Ти може и да не схващаш идеята, ма аз я схващам :mhihi: Не може един пребит ТДС комби и 218 коня с ръчни скорости да са с еднакви спирачки, поне за мен не е нормално. Другото което е, че консумативите за оригиналните спирачки и тези, които аз глася, нямат особена разлика в цената.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 13 Яну 2013, 20:01

Иван Стоянов написа:Колега нещо не мога да схвана идеята на този ъпдейт както му казваш.?

Колега, така като ги гледам са дебели 3-4mm, където е изтънената част. Явно са издълбани в фреза и ръба е силно изразен, няма скосяване никакво, което предразполага спукване в тая част. Представи си някой си ъпгрейдва спирачките с тая шитня и вече си вярва, че има страшни спирачки . Излиза на магистралата, настъпва яко, вдига 200 и някои пред него се изнася да изпреварва. Засича го. Нашия човек скача рязко на спирачките и какво става? Онова мижавото заминава първо при такива сили на противодействие... Салатата е гарантирана :roll:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Dicky Wolf
Аватар

Мнение от TsvetanVR » 13 Яну 2013, 20:36

Онова мижавото е от 3 години по пистите, според колегите от Обединеното Кралство, па не знам.... :)
На българина му дай гоУемо и тежко...само тогава е спокоен.. :mhihi:
Изображение

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 13 Яну 2013, 21:36

TsvetanVR написа:Онова мижавото е от 3 години по пистите, според колегите от Обединеното Кралство, па не знам.... :)
На българина му дай гоУемо и тежко...само тогава е спокоен.. :mhihi:

:OT: дай линк да видим къде ги четеш ,ако ти е удобно.....тия робинзони са една технологична нация,та съм доста склонен не им вярвам.
Изображение
by ''kompleksa''

Следваща

Назад към E34