Проблем с перка на климатика

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Детайли за колата: Комбинезон

Проблем с перка на климатика

Мнение от chino///M » 02 Май 2012, 18:27

Здравейте колеги,имам едно питане за вентилатора на климатика който е пред климатичния радиатор(525тдс автомат)...блокирал е и не се върти.Когато опитам да го раздвижа с ръка,едвам се размърдва(никъде не опира). Как се сменя гадния вентилатор?

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Re: Проблем с перка на климатика

Мнение от BABHOMED » 02 Май 2012, 19:21

И аз минах през същия филм миналата година ...Разбит сепаратор на лагера от което ротора блокира резистора на ел.мотора гори и филмм.Решението !
Отваряне на ел.мотора
Избиване на стария лагер и смяна с нов
смазване с грес на задната час (не помня лагер ли или втулка)
Профилактика на четките (огромни са)
Запечатване на ел.мотора с телоподаващо
Събиране и закрепване на перката към ел.мотора по обратния ред.Може да се използва и лепило за запечатване на едната заключваща шайба на перката.
Идва и другия момент със ремонта на резистора ако някой го интересува мога да обясня и за него..
Има и по-лесен вариант смяна на целия вентилатор с нов или втора употреба..

Самото сваляне..Махаш броня,маска и чак тогава стигаш до него.Малко е бъбречива история .
Поздрави Д.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от chino///M » 02 Май 2012, 20:48

Благодаря за инфото колега,ама аз махнах бронята и маската обаче пак не успях да я извадя пущината от долния край има едни тръбички дето ми пречат,а картинката се допълва с едно малко радиаторче отпред(предполагам,че е за маслото на скоростната).Също така един от болтовете за закрепване на перката който развих с голям зор(горния)вече не мога да го завия поради тясното пространство.А това съпротивление как се ремонтира и къде се намира? :shock:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 02 Май 2012, 21:09

В повечето случаи се трошат постоянните магнити в ел. мотора и пречат на ротора да се завърти , провери каква е причината и си вземи втора ръка предлагат се , има и читави. Съпротивлението в официалния представител струва над 80 кинта иначе щом си филибарец :mhihi: от Викиват взимаш две по 1ом с мощност мисля имаха на 50вата и ги свързваш паралелно което ще те облекчи с около 70 и кусур в българска валута :mhihi: . и колегата по-горе те предупреди че е гъзеница с вентилатора , тъй че дерзай и успех. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 520i vanus 94г.

Мнение от CivilWarrior » 02 Май 2012, 21:44

Хубаво е да смажеш с графитна или силиконова смазка, че тя не се разтича, като се загрее.
Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 02 Май 2012, 22:13

Резистора е с мощност около 80Вата (жив реотан) ..Свалянето и качването се прави трудно защото болтовете са много зорни места а за капак имат и тампони.Личен съвет взе ми си друг цял вентил за около 40-50-60 лв направи му една профилактика и карай нз дали един нормален човек може да издържи на такова побъркване което мен ме кефи на моменти пък и имам друга кола..В смисъл не ми пречи цялото разкарване и търсене на части..

Поздрави Д.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от chino///M » 04 Май 2012, 17:11

Здравейте колеги днес свалих перката и разглобих моторчето.Единия магнит беше натрошен и лагера беше разбит,а съчмите му бяха разпилени навсякъде.Явно трябва да я сменя,а резистора и той дал фира.Благодаря ви за помощта :wave:

Назад към E34