Датчик за аербег в седалките

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Датчик за аербег в седалките

Мнение от BABHOMED » 01 Мар 2012, 21:01

От известно време ми прави впечатление че лампата за бега свети..Ходих до един френд с диагностика (тъкмо си беше взел апаратурата и си нямаше понятие как се работи) и изчистихме грешката,но след 1 месец пак се появи до колкото си спомням (а и някой ми беше казал че така може да се прецака датчика в седалката) веднъж ми се беше наложило да правя гимнастики по седалката понеже ми се беше прецакал акумулатора (познайте къде е)..Та може ли въпросния датчки да се смени с такъв от Е39 дори и да се приспособи, по парт номера си приличат доста,но само си приличат май ???

Поздрави Д.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=52&fg=10 номер 15 от схемата

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=52&fg=10 номер 9 от схемата

Е34-65778367598
Е39-65778383550
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Датчик за аербег в седалките

Мнение от vladobate » 01 Мар 2012, 22:05

А кой ти каза че е от датчика със сигурност. Мисля тая грешка се изписва обобщено и ако проблема е в буксичката под седалката мисля има точно определено ел. съпротивление и ако се промени мъничко ( различни причини , разместване най-често, зацапване примерно ) та обърни и на нея внимание почистване и преглед за добро "заключване" и добро закрепване към седалката после изчисти грешката и ако не се повтори добре .

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 01 Мар 2012, 22:21

Навежда ме на мисълта че сами датчик е повреден (скъсан) защото има няма 15 мин бях с колене върху седалката и доста я мачках а тежа 90 килограма..Прав си ще проверя въпросната букса ..
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 02 Мар 2012, 9:55

90% е тензо датчика на пасажерската седалка.Колега,намери буксата от тензо съпротивлението към модула закрепен под седалката-ще я познаеш по белият и синият проводник .Режеш някъде белият и синият проводник.Взимаш следните елементи:

*диод 1N4002 1A 100V

*съпротивление 56 kohm

*кондензатор ker. 100pF/100V

Връзваш ги паралелно и после ги връзваш към белият и синият проводник ,които си срязал и които водят към модула под седалката,като диода трябва да е с маркираното към синята жица.После нулираш грешката и си готов.Схемата симулира тензо съпротивление в условия на нормално натоварване,проверена е и действа безотказно. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 02 Мар 2012, 11:00

zvetiko написа:...

Важна тема :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 02 Мар 2012, 18:54

zvetiko написа:90% е тензо датчика на пасажерската седалка.Колега,намери буксата от тензо съпротивлението към модула закрепен под седалката-ще я познаеш по белият и синият проводник .Режеш някъде белият и синият проводник.Взимаш следните елементи:

*диод 1N4002 1A 100V

*съпротивление 56 kohm

*кондензатор ker. 100pF/100V

Връзваш ги паралелно и после ги връзваш към белият и синият проводник ,които си срязал и които водят към модула под седалката,като диода трябва да е с маркираното към синята жица.После нулираш грешката и си готов.Схемата симулира тензо съпротивление в условия на нормално натоварване,проверена е и действа безотказно. ;)

Демек и да няма пасажер се задейства този бег при налични условия . Бях чел и преди за това лечение обаче описаното от колегата е повече от ясно и точно . И аз съм за важни теми да отива :yes: , полезно щото много ядове създават тея връзки и спротивление .

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 02 Мар 2012, 19:07

Добреее възможност за приспособяване от Е39 на такъв датчик ? Май трябва да се знаят какви са стойностите на другия ?

Ето го и оригинала http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... f39b0218e2
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 03 Мар 2012, 9:46

BABHOMED написа:Добреее възможност за приспособяване от Е39 на такъв датчик ? Май трябва да се знаят какви са стойностите на другия ?

Оргинала е един чуждестранен сайт ,където един пич изследва с осцилоскоп сигнала на тензосъпротивлението при нормално натоварване и после го имитира с една проста схема.

От Е39 сигурно ще стане защото и там прилагат гореописаното приспособление.Но не знам дали си свалял тапицерията на седалка и после обратният монтаж без специални клещи за скобите-доста изнервящо е.Като добавим и самата смяна на тензосъпротивлението...Не знам дали си заслужава-ако удариш колата отпред така ,че да гръмнат еърбековете,последна грижа ще ти е ,че е гръмнал и пасажерският който можеш да го намериш за 20лв.
Гледам ,че искаш да промиваш и правиш профилктика на секторната кутия без да и има нищо...Повечето сме минали по този път ;) но най-доброто ,което можеш да направиш за себе си и колата е да запазиш силите и парите си за неща ,които наистина ще имат нужда от разни манипулации- една кола на 15-20 години ще ти ги предостави в изобилие,само трябва да поизчакаш малко. ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 03 Мар 2012, 13:23

zvetiko написа:
BABHOMED написа:Добреее възможност за приспособяване от Е39 на такъв датчик ? Май трябва да се знаят какви са стойностите на другия ?

Оргинала е един чуждестранен сайт ,където един пич изследва с осцилоскоп сигнала на тензосъпротивлението при нормално натоварване и после го имитира с една проста схема.

От Е39 сигурно ще стане защото и там прилагат гореописаното приспособление.Но не знам дали си свалял тапицерията на седалка и после обратният монтаж без специални клещи за скобите-доста изнервящо е.Като добавим и самата смяна на тензосъпротивлението...Не знам дали си заслужава-ако удариш колата отпред така ,че да гръмнат еърбековете,последна грижа ще ти е ,че е гръмнал и пасажерският който можеш да го намериш за 20лв.
Гледам ,че искаш да промиваш и правиш профилктика на секторната кутия без да и има нищо...Повечето сме минали по този път ;) но най-доброто ,което можеш да направиш за себе си и колата е да запазиш силите и парите си за неща ,които наистина ще имат нужда от разни манипулации- една кола на 15-20 години ще ти ги предостави в изобилие,само трябва да поизчакаш малко. ;)

:yes: Да до тази философия достигнах и аз за съжаление след доста премеждия и понякога чуденки къде да бръкна и евентуално да разваля нещо :mhihi: . Профилактика да , но в разумни граници , колегата е дал най-мъдрия съвет , но си остава мъдър само ако се вслушваме в него по-честичко . Пример вместо профилактика на кормилната кутия си купих за смешни пари втора ръка ( това не е съвет или да казвам че е по-добро , просто пример ) , която се оказа сервотроник и кефа беше пълен та понякога невървейки по логичния път постигаме щастие , та затова и съвета на колегата ми се струва и логичен и практичен най-вече. Живи и здрави.

Назад към E34