Проблем с климатроника, работи без да е пуснат

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW e34 ACS
Мечтае да кара: M6

Проблем с климатроника, работи без да е пуснат

Мнение от shabanski » 30 Сеп 2011, 12:47

Здравейте колеги, имам един странен проблем на моята е34ка. С климатроник съм и освен, че трябва да задържа 3 4 минути на максимална степен вентилатора за да заработи нормално :kuku: от няколко дни се появи и друг проблем (не знам дали е проблем) когато колата не е палена 4 5 часа като я запаля и вентилатора работи лекичко без да съм го пускал и след малко спира сам, странна работа от врътката трудно зацепва а пък без да го пускам си духа на слаба степен нормално, но само сутрин за 5 мин. докато работи колата.

Моля помагайте :dunno:
Mpowering People

Потребител
Аватар

Re: Проблем с климатроника, работи без да е пуснат

Мнение от shabanski » 03 Окт 2011, 10:58

Няма ли колеги с е34ки с климатроник :dunno:

ножа ли е за смяна или вентилатора дайте някаква идея :help:
Mpowering People

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 03 Окт 2011, 14:53

Тримера на панела за управление се бъзика. :winky:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от shabanski » 03 Окт 2011, 16:18

Значи свалям панела с 3те врътки разглобявам го и каде да го търся този тример, и дали се продава само тримера или ? :dunno:
Mpowering People

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 03 Окт 2011, 17:27

Тримери (потенциометри) са двете врътки за градусите. Когато с времето пътечкита на тримера се изтрие от употреба, пинчето отгоре не контактува и съпротивлението се променя, т.е. не можеш да го фиксираш. Вземи един мултицет или само омметър, ако имаш и на свален панел ги премери. Ако съпротивлението не се променя плавно, а със скок значи съответния потенциометър е повреден. Ти не си писал за тях, но това ти го казвам за да си ги провериш и тях, че така и така ще сваляш панела :idea:
Но мисля, че проблема ти е в превключвателя за степените, който също е вид тример. При него на всяка позиция отговаря определено съпротивление (R се променя се със скок), което определя мощността на вентиланора. Но от положение 0 до положение 1 съпротивлението се променя плавно и мисля, че точно там е повредата.

Успех с ремонта :bchug:
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от shabanski » 03 Окт 2011, 18:52

Мерси Колега за точния отговор, тези дни ще разглобя панела да ги замеря с мултиСвет. Само едно нещо се чудя :dunno: когато средната врътка е на минимум и щракне на офф би трябвало вентилатора да не работи и да не духа а сутрин като паля колата от време на време вентилатора работи на слаба степен 4 5 мин и после спира сам. Мисля си, че може целия проблем да идва от средната врътка за силата, но как така работи като е спрян се чудя

малко тъпички въпроси задавам, но тази система просто не ми е понятна. Електрическите клапи ги оправих духа си и от двете страни еднакво (бяха счупени местата кадето седят моторчетата) гумичките на радиаторчето смених (изпотяваше ми стъклото) Вече всичко е ок само тези тримери ми останаха а все пак идва зима и искам всичко да е тип топ

Поздрави и мерси още веднъж за изчерпателния отговор :bchug:
Mpowering People

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 03 Окт 2011, 19:25

Работи, защото съпротивлението не пада до нула. Ако се е износил и съвсем лека вибрация може да му промени позицията. Това остава незабележимо за окото, но достатъчно за да захрани вентилатора.

малко :OT:
На времето имахме един телевизор Респром, който от нищото се усилваше и намаляваше сам-беше му загинал потенциометъра за звука.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от shabanski » 03 Окт 2011, 19:40

Спести ми доста усилия колега :yes: утре други ден след работа ще се позанимавам малко с управлението и ще споделя какво съм свършил :bchug:
Mpowering People

Назад към E34