Центровка на ангренаж М21....

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Кара: 324 ТД

Центровка на ангренаж М21....

Мнение от dupeto » 22 Сеп 2010, 23:17

колеги моля помогнете. зацепвам коляновия вал на място, както трябва да е, долу под стартера, зацепвам и помпата на място, но с разпределителния вал имам ядове. не точно ядове, колата пали от раз просто не върви. мисълта ми е следната. на разпределителния вал на шайбата имам 'марка", изглежда оригинална, но на самата глава има две бележки, според мен и двете правени от 'майстори" преди мене. кажете как точно трябва да наместя разпределителния. на къде трябва да му сочи гърбицата на 1-ви цилиндър. в момента, спред мен поне, не е на 0' градуса а леко надясно, на око ако ме питате е към 20', трябва ли гърбицата да сочи право нагоре (0') или да е леко килната към смукателния клапан (около 20'). има некакъв инструмент за тая работа, но аз , разбира се го нямам. моля ви помогнете , че ми писна тая кола да не върви все и още повече , че и помпа смених сега и пак същата работа....

п.п. ако съм изтървал зъб, пак ли ще пали колата нормално....???

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Re: Центровка на ангренаж М21....

Мнение от NikiNikolov » 23 Сеп 2010, 16:51

Довечара ще видя датата какво ще каже по въпроса, иначе има инструмент за зацепване на валовете. От бедния ми опит с мотори, обикновено първи цилиндър е в ГМТ и всите му клапани са затворени.

кандидат ентусиаст
Кара: 324 ТД

Мнение от dupeto » 23 Сеп 2010, 17:16

колега мерси за помощта, но аз именно от датата гледам. коляновият е зацепен както трябва, помпата също но за разпределителния дават точно този уред, който естествено нямам, но си мисля, че трябва да може и без него да центровам. питанката е дали гърбицата на вала трябва да сочи право нагоре ( __|__ ) така, или ( __/__ ) така, всмисъл да е леко наклонена вече към всмукателния клапан..... сега като я гледам през капачката за маслото е леко наклонена. надявам се разбирате кво питам и ще се намери някои да каже къде аджеба седи тая гърбица при зацепени колянов вал и ГНП...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 24 Сеп 2010, 16:28

Напълно те разбирам какво питаш, нямам спомен как точно седят гърбиците понеже ползвам разни направи си сам приспособения за центровка на вала още преди да е свален, както и снимков материал за справка. Гарантирам че гърбицата не трябва да подпира клапана изобщо, т.е. може да седи до него, но да не го натиска. Поздрави.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 524 тд
Мечтае да кара: самолет
Детайли за колата: невзрачна

Мнение от BMario » 27 Сеп 2010, 10:31

Преди две години си играх 2-3 дни с тая центровка.Въпросния уред така и не намерих,но направих следното-зацепих ангренажа на белезите му и след това охалбих болта на разпределителния вал и върнах самия вал леко назад,стегнах,следва проверка дали не се срещат бутало и клапан,после палене и проба.На 5-то или 6-то въртене напред-назад успях да постигна желания от мен резултат. :yes:
Искаш ли да направиш нещо,намираш начин.Не искаш ли-намираш причина и то важна!

Назад към E34