проблем с вентилатора на Климатика

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем с вентилатора на Климатика

Мнение от mylen » 31 Юли 2005, 15:41

Имам '95 BMW 525tds. Блокира ми моторчето на вентилатора за Климатика (казват че се включвала и при 110 градуса на мотора). Онзи дедн го свалих, голяма мъка :). Оказа се по различен, прелича много като на Е39 (тънак пластмасов Siemens). Ако някои има идея от къде може да се намери нещо такова, или е правил ремонт на моторчето да каже.

Благодря, предварително.

Потребител
Аватар

Мнение от uBo » 31 Юли 2005, 21:30

при мен се беше отлепил един магнит и му трябваше едно лепене само така 4е споко........въпроса е 4е не вси4ки майстори се занимават да разкапсуловат вентилатора и после да го заваряват.......оба4е!!! : при мен се оказа 4е от това неработене се е скъсила и намотката и гори бушона постоянно....ако си от софия виж на Цар Симеон магазините има за по 100лв.......ина4е нов вентилатор е 300 :) другия вариант е да се намотае наново но където и да съм питал не се наемат пък и няма да дам на някой да се у4и на мой гръб.....а сигурен ли си 4е от мотор4ето не се вклю4ва защото може да е и от дат4ика който го вклю4ва при налягане 15-16 атмосфери не съм сигурен.....
ДСБ

Потребител
Аватар

Мнение от mylen » 01 Авг 2005, 9:01

И при мен се е отлепил магнит, моторчето е блокирало. А на този адерс в София, продават такива моторчета за 100 лв. ли? Аз се намирам В Варна :(

Потребител
Аватар

Мнение от uBo » 01 Авг 2005, 9:35

еми не нови мотор4ета а направо целия вентилатор е 100лв. ..... а сега като го залепиш магнита немаш грижи ако намотката е добре
ДСБ

Потребител
Аватар

Мнение от Maxim » 07 Авг 2005, 12:40

Имах такъв проблем и го оправих успешно.
Беше отлепен магнит от статора. Стругарят ми разкапсулова моторчето. Купих специално лепило от Хенкел (да лепи магнит към стомана).
Когато има отлепен магнит моторчето работи много претоварено - при мен беше изгоряло и пусковото съпротивление - закрепено е външно до перката. В магазина искаха за него само 80 лв. , а аз си купих по-добро нещо за 2 лв. даже го сложих на радиатор за разлика от оригиналното евтино изпълнение. От тогава досега - трети летен сезон климатика работи безупречно !

Потребител
Аватар

Мнение от uBo » 10 Авг 2005, 11:29

братле айде дами кажеш там където си го оправял вентилатора дали правят намотки щото мойта дава висок ампераж и гори бушона постоянно
ДСБ

Назад към E34