Настройка дебитомер

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i

Настройка дебитомер

Мнение от Shishmanov » 24 Мар 2010, 21:11

Колеги, на няколко места във форума попаднах на твърдения че дебитомера се "настройва".
Става дума за двигател м50б20, без ванус и ламбда сонда. Как се настройва дебитомера и къде се намира винта за настройка?

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 328-turbo
Мечтае да кара: ГОЛФ 3

Re: Настройка дебитомер

Мнение от kirililiev » 24 Мар 2010, 22:37

Shishmanov написа:Колеги, на няколко места във форума попаднах на твърдения че дебитомера се "настройва".
Става дума за двигател м50б20, без ванус и ламбда сонда. Как се настройва дебитомера и къде се намира винта за настройка?

на самия дебитомер.
Изображение
Изображение
махаш пласмасовата тапа и въртиш.трябва ти газ анализатор за да настроиш сместа.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Shishmanov » 24 Мар 2010, 23:59

Благодаря за информацията колега!
Не ми е нужен газ анализатор - те са така направени че ако настройваш по тях колата ти работи на яко бедна смес и не върви. Аз имам много опит с регулировка на карбуратори и смятам че ще си го настроя перфектно и на усет.

п.с. струва ми се че в момента на празен ход сместа ми е богата, затова искам да го пипна.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 25 Мар 2010, 1:49

:banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Shishmanov » 25 Мар 2010, 2:40

@2bar написа::banghead:

Какво има бе колега?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 25 Мар 2010, 3:50

Shishmanov написа:

Какво има бе колега?

завижда ти на усета :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 25 Мар 2010, 15:01

Shishmanov написа:

Какво има бе колега?

Stanchev позна. :mhihi:

Иначе малко по - сериозно - колега, този винт (като изключим факта, че не при всички го има) не случайно е с пломба. И единствената причина да е така, е неквалифициран персонал (или такива, които си нямат ама никаква идея, какво правят) да нямат достъп до него.

Ако колата не е в час, това е последното място, където се пипа и то ако знаеш, какво правиш и ако имаш необходимите инструменти (газ анализатор, ама не такъв, който стои само за парлама, а такъв, който работи). Т'ва, че имаш усет и ще го направиш по - добре, отколкото ако мериш, общо взето са само бош лаф приказки. Неслучайно и самият дебитомер се записва в комп., защото разсейването при производството им е голямо. С две думи, ако започнеш да въртиш, съм почти сигурен, че следващата ти тема ще е нещо от сорта с обороти на празен ход или подобна.

Общо взето като гледам почти винаги е едно и също - колата има проблем, започват се с най - различни дивотии, колата се скапва тотално и после се завършва с това, че 520 било умряло... :( И после се започват различни вариации на тема смяна с 2,5 и т.н.

Пък, ако наистина имаш усет, давай....ама ме съмнява.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Shishmanov » 25 Мар 2010, 15:16

Както споменах по нагоре - имам МНОГО опит с регулиране на карбуратори. Ако някога си регулирал карбуратор,значи знаеш че на повечето(да не кажа на всички) винта за качеството на сместа е заводски пломбиран, точно като този на дебитомера, именно с тази цел - да не пипа сульо и пульо.
Повярвай ми много добре знам какво правя, а и да не постигна по добър ефект - ще го върна пак на това положение на което е било - просто броя колко оборота от винта отвивам, или съответно навивам и така винаги мога да се върна на началното положение.
Иначе разбирам вашата гледна точка, на хора които никога не са се занимавали с такова нещо като "настройка на сместа на празен ход" и е съвсем логично да си мислите "абе тоя не знае кво говори/прави" при положение че вие не бихте се справили с такава регулировка без уред.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kirililiev » 25 Мар 2010, 15:24

наистина човек без уред може да се справи с регулировката на празен ход в известни граници,просто се усещата по самата работа на мотора и от миризмата на изгорелите газове,пък и да се влоши работата на мотора не е фатално,винаги можеш да се върне старата настройка,болта не е сложен за красота там,просто след дългогодишна работа на мотора параметрите се изменят и се налага регулиране,моторите с ландасонда нямат нужда от подобен болт защото следят газовете и на изхода.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 25 Мар 2010, 15:35

Някои настройки по нашите коли на няколкостотин К наистина е по-добре да се правят по-усет.Фабричните стойности са за нови двигатели и колата не би вървяла добре ако е настроена с тях.Да кажем ако се регулира по фабрични стойности ГНП на един М51 на сериозни километри той едва ще се влачи,може и да пали трудно топъл.Просто регулирането го правиш така както ти харесва да върви колата.Тук ми се струва ,че случаят е такъв
След няколко диагностики на моята кола и за потвърждаване смяна на датчици,бензинова помпа,свещи и какво ли не,презаписване на софтуера на DME ,след като всички вдигнаха ръце от нея,колата ми се движи доста добре-определено по-добре от оргинален М50В20А ;) благодарение на една импровизация на термодатчика на антифриза.Е наистина може и по друг начин-да я закарам на "професионалистите" от Дару кар и срещу 2-3К лева ,след 20-на дни всичко ще е наред,макар ,че историята може да свърши и с познатото-еми тя е много стара,по нея е пипано и т.н. както са си изпатили някои колеги ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 25 Мар 2010, 15:39

Shishmanov написа:Както споменах по нагоре - имам МНОГО опит с регулиране на карбуратори. Ако някога си регулирал карбуратор,значи знаеш че на повечето(да не кажа на всички) винта за качеството на сместа е заводски пломбиран, точно като този на дебитомера, именно с тази цел - да не пипа сульо и пульо.
Повярвай ми много добре знам какво правя, а и да не постигна по добър ефект - ще го върна пак на това положение на което е било - просто броя колко оборота от винта отвивам, или съответно навивам и така винаги мога да се върна на началното положение.
Иначе разбирам вашата гледна точка, на хора които никога не са се занимавали с такова нещо като "настройка на сместа на празен ход" и е съвсем логично да си мислите "абе тоя не знае кво говори/прави" при положение че вие не бихте се справили с такава регулировка без уред.

Нито искам да ти развалям темата, нито нищо. Повярвай ми това го написах, защото съм минал и през карбуратори и през японски чикии, с техните "гъби" и т.н. На усет и миризма, можеш да го докараш грубо, ако качеството на бензина е гарантирано. Ама с цветущият ни бензин, малко ме съмнява. И другото - колко км. градско и извънградско трябва да навъртиш, при положение, че наистина имаш усет за да си сигурен, че си постигнал нещо?

В края на краищата колата си е твоя и можеш да правиш, каквото си искаш, но не вярвам след въртенето разхода на бензин да е нормален.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 25 Мар 2010, 15:59

Koлега, като приключиш с настройката, сподели какво е станало.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kirililiev » 25 Мар 2010, 16:08

@2bar написа:
Shishmanov написа:
Нито искам да ти развалям темата, нито нищо. Повярвай ми това го написах, защото съм минал и през карбуратори и през японски чикии, с техните "гъби" и т.н. На усет и миризма, можеш да го докараш грубо, ако качеството на бензина е гарантирано. Ама с цветущият ни бензин, малко ме съмнява. И другото - колко км. градско и извънградско трябва да навъртиш, при положение, че наистина имаш усет за да си сигурен, че си постигнал нещо?

В края на краищата колата си е твоя и можеш да правиш, каквото си искаш, но не вярвам след въртенето разхода на бензин да е нормален.

колега,дори и завоските настройки да са перфектни,при нашия некачествен бензин нали се сещаш........ :mhihi: няма нужда да се въртят километри,това е настройка на празен ход,като ходиш на елкон ти я регулират на място,не в движение.....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 25 Мар 2010, 16:32

аз лично когато си настройвах дросела (понеже така стана че го разбъзиках), пуснах си колата, на борда скрита функция номер 3, която показва разход на горивото в литри/час и докарах настройка близка до заводската.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kirililiev » 25 Мар 2010, 20:51

_65536_kb_sec_ написа:аз лично когато си настройвах дросела (понеже така стана че го разбъзиках), пуснах си колата, на борда скрита функция номер 3, която показва разход на горивото в литри/час и докарах настройка близка до заводската.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Следваща

Назад към E34