Каско и оценка на Е34
Модератор: Технически модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- крив кюнец
-
Каско и оценка на Е34
Темата е за оценка на Е34.
Случаят е следния. Един познат има Е34 95та тоуринг, автоматик и малко екстри, и с оценка ???? лева. На друг познат колата му е също Е34 тоуринг и автоматик, но 96та, и повечко екстри от предната Е34ка, и с доста по-малка оценка в друга ЗК. Реално искам да знам как се оценяват колите ни. Има ли значение дали си с кожен салон и други екстри или важи само модел и година производство. Също искам да знам кои неща повишават оценката на автомобила (за екстри говоря).
Случаят е следния. Един познат има Е34 95та тоуринг, автоматик и малко екстри, и с оценка ???? лева. На друг познат колата му е също Е34 тоуринг и автоматик, но 96та, и повечко екстри от предната Е34ка, и с доста по-малка оценка в друга ЗК. Реално искам да знам как се оценяват колите ни. Има ли значение дали си с кожен салон и други екстри или важи само модел и година производство. Също искам да знам кои неща повишават оценката на автомобила (за екстри говоря).
Re: Каско и оценка на Е34
Според мен хаосно,критерий и тем подобни навсякъде е различно и неможе да им хванеш спатийте.

by ''kompleksa''
- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
аз, доколкото знам се гледа само външния вид и годината.
Оценителите не разбират от детайли - ем-мем брони-мрони, джанти-манти не играят.
Може да си кихнал 1500 кинта за М-пакет и един дядо с Москала да те изпраска яко и застрахователя казва: "Тука пише броня! Няма ем, няма мем! 100 лв!"
Интериор, двигател и другите карантии въобще не ги таковат.
Ако искаш, разбира се, няма да ти откажат да ти вземат парите и може да си застраховаш допълнително детайл. Кастофони-Мастофони, Брони-Мрони... Примерно казваш моята задна броня струва 10 000 лв! Застрахователя казва ОК! сега отбелязваме броня на стойност 10 000 лв следователно само за бронята застрахователната премия е едиколко си. Но тук и преценяват степен на риск, а при броните той е доста голям и е много вероятно процента да е доста повече от стандартните 6-7%
Накратко: може да поискаш по-голяма стойност на колата, но тогава застрахователят ще ти поиска по-голям процент от тази стойност.
Това знам аз. Може и да греша за някои неща...
Нека и други запознати да споделят. Приемам критика
Поздрави,
Д
Оценителите не разбират от детайли - ем-мем брони-мрони, джанти-манти не играят.
Може да си кихнал 1500 кинта за М-пакет и един дядо с Москала да те изпраска яко и застрахователя казва: "Тука пише броня! Няма ем, няма мем! 100 лв!"
Интериор, двигател и другите карантии въобще не ги таковат.
Ако искаш, разбира се, няма да ти откажат да ти вземат парите и може да си застраховаш допълнително детайл. Кастофони-Мастофони, Брони-Мрони... Примерно казваш моята задна броня струва 10 000 лв! Застрахователя казва ОК! сега отбелязваме броня на стойност 10 000 лв следователно само за бронята застрахователната премия е едиколко си. Но тук и преценяват степен на риск, а при броните той е доста голям и е много вероятно процента да е доста повече от стандартните 6-7%
Накратко: може да поискаш по-голяма стойност на колата, но тогава застрахователят ще ти поиска по-голям процент от тази стойност.
Това знам аз. Може и да греша за някои неща...

Нека и други запознати да споделят. Приемам критика

Поздрави,
Д

- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
Надзастраховането е незаконно по закона за застраховането, тоест дори да си застраховаш колата за 100 000 лв. реално при настъпване на застрахованелно събитие ще ти дадат действителната стойност на щетата, а не надзастрахованата. правилото е, че никой не може да се облагодетелства за сметка на застрахователя или нещо подобно
нищо че има и такива случай...
Забравих да напиша, че оценката е по шваке и че не зависи от екстрите вътре а по модел кола и степен на овехтяване - над 14 години падат в най-долната категория по принцип ако ще да е с класа, а м-броня да ти я застраховат - надали отделно ако не е по фактура...

Забравих да напиша, че оценката е по шваке и че не зависи от екстрите вътре а по модел кола и степен на овехтяване - над 14 години падат в най-долната категория по принцип ако ще да е с класа, а м-броня да ти я застраховат - надали отделно ако не е по фактура...
- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
Не е точно така... аз лично съм питал в Булстрад за каско и неща като шибидах, кожен салон, лети джанти, тонирани стъкла... се обозначават и оказват влияние върху крайната цена! Така че колкото по-постна е колицата от към екстри, толкова по-малко ще заплатиш за каско... сега вече неща като М брони и прагове, не се взимат под внимание-броня ли е-броня е и толкова.
- .:BENZINO:.
- ентусиаст
-
- Кара: вана Чайка
Разбира се че оказват влияние ексрите
На моята кола миналата година когато и правих каското при попълване на формуляра агента ми предложи три вариянта-единия беше оценка на стойност 6500лв,5500лв и 5000лв като сумите за каско бяха различни 

- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
това значи че действителната стойност ти е била 6500 а другото е подзастраховане и е разрешено, като застрахователната отговорност се лимитиора до там. а колкото до екстрите във швакето има таблица и там за всеки модел има джанти манти и други такива и накрая се получава коефициент. но такива допълнителни изгъзици дето ги няма стандартно в модела не се взимат като м брони и навигация за е34 примерно 

- tahsinov
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше E34 /грухчо/
- Мечтае да кара: E34 M5
skylord написа:Надзастраховането е незаконно по закона за застраховането, тоест дори да си застраховаш колата за 100 000 лв. реално при настъпване на застрахованелно събитие ще ти дадат действителната стойност на щетата, а не надзастрахованата. правилото е, че никой не може да се облагодетелства за сметка на застрахователя или нещо подобнонищо че има и такива случай...
Вярно е, че над 14г. оценката пада много,но въпреки това според мен освен модела би трябвало да има значение и модификацията.Една е стойността на 520,друга на стокови М5,540,530 с М60 мотори,ръчни скорости примерно.Едните под път и над път ,другите се броят на пръстите на ръцете в БГ.За съжаление повечето от оценителите в застрахователните компании просто не са в час с тези подробности.
Последна промяна tahsinov на 09 Дек 2009, 19:26, променена общо 1 път
- крив кюнец
-
... и аз си мисля, че трябва да оказва влияние оборудването, тъй като примерно при пожар да не дава господ или друго подобно направо си отичаме. Едно ел. рекаро салонче с памет и подгрев си е 800 - 1000 кинта. Аз скоро ходих случайно до една ЗК служебно и ги пробвам за оценка. Питат ме марка, модел и година. Ровиха в една книга, ровихаа... 5300! Нито ме питаха ама има ли това, ама онова....Не! 5300! Ами тея където са индивидуал? Не че искам да си правя колата нереално скъпа, но самата оценка без оглед на оборудването ме изуми. И тези близо 3000 лева разлика в описания от мен случай в първото мнение 

- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
Лично аз никога не бих взел на сериозно подобна компания, като тази която цитираш... просто отиваш другаде, където ще ти обърнат нужното внимание и ще ти обяснят всичко в подробности. Обурудването играе роля! Няма такива филми - точно 5300!
- Peter Angelov
- ентусиаст
-
За всеки автомобил при застраховане се взема няколко неща под внимание:
1. Вид
2. Марка
3. Модел
4. Година на производство
5. Двигател
Взема се базова цена по шлаки за дадената марка, модел и т.н. и според годините на автомобила се слага % овехтяване като най голям е след първата година и също след за различните компании - 10 г. или 14 г. Също така процента зависи от годините на автомобила.
Не можеш да застраховаш автомобил над застрахователна стойност примерно както казва Дамян 30 000 - 50 000 лв. Екстрите на автомобила имат значение примерно за нашите автомобили за добро състояние и екстри може да си вдигнеш макс с 25 % застрахователната стойност. Всичко останало което може да се договори е строго индивидуално в различните застрахователи.Принципно няма почти никой застраховател който да иска подобна кола да я застрахова на луди пари а и да има ще ти садере кожата и няма да има смисъл от подобно нещо затова че си купил едни стари брони та дори и М- пакет за 800 лв. и т.н.
1. Вид
2. Марка
3. Модел
4. Година на производство
5. Двигател
Взема се базова цена по шлаки за дадената марка, модел и т.н. и според годините на автомобила се слага % овехтяване като най голям е след първата година и също след за различните компании - 10 г. или 14 г. Също така процента зависи от годините на автомобила.
Не можеш да застраховаш автомобил над застрахователна стойност примерно както казва Дамян 30 000 - 50 000 лв. Екстрите на автомобила имат значение примерно за нашите автомобили за добро състояние и екстри може да си вдигнеш макс с 25 % застрахователната стойност. Всичко останало което може да се договори е строго индивидуално в различните застрахователи.Принципно няма почти никой застраховател който да иска подобна кола да я застрахова на луди пари а и да има ще ти садере кожата и няма да има смисъл от подобно нещо затова че си купил едни стари брони та дори и М- пакет за 800 лв. и т.н.
- BAI_DOBRI
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 92' TDS (горящ) :)
- Мечтае да кара: E90 335d
При всички застрахователи е различно. В началото на годината като трябваше да правя каско първо щях да го правя в Интерамерикан - оцениха ми я на 3000лв и ми искаха 400лв застрахователна премия; Втория вариянт беше в Евроинс там ми я оцениха на около 3500; И третия вариянт (който си избрах) е Армеец,оценката е на 4700лв, застрахователната премия беше 340лв. Тъй че всичко е доста условно. В Интерамерикан и в Евроинс не питаха кви екстри има колата, а в Армеец ми гледаха екстрите ( не че са кой знае колко )
- dagger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e34 520i
- Мечтае да кара: Машината на времето !
- Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !
карам е34 с м50б20. 1992 г., автоматичен климатик, само ел. огледала, оригинални лети джанти, фарове за броня, облегалки за глава отпред и отзад, това са екстрите които взеха в предвид като си правих каското . Оценка за пълна щета 11000 лв., при пожар ~5000 лв. За тези условия плащам ~500 лв. на година. И разбира се маркировката е отделно 

- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Естествено,че екстрите имат значение . Иначе как да си обясня моята е същата година като на един колега и сме в една застрахователна компания, една и съща година на производство, но моята е черна с ксенон , тъмни стъкла и всички екстри, а на колегата е бяла. В крайна сметка моята е оценена с 1000 лв. по-висока цена от на колегата. И другото,което ми прави впечатление, че ако искате да не ви пада цената много рязко всяка година като застраховате прибавяйте по някоя екстра,която сте сложил. Дават Ви един протоколен лист, в който попълвате всички екстри и след това ориентировъчната цена, на която искате да застраховате.Естествено е добре да имате и познат застрахователен агент,който да ви урежда 'овехтяването' всяка година да е по-малко и можете спокойно да спинкате ... В крайна сметка ако всяка година при застраховката автокаско прибавяте и по някоя есктра -примерно едната година сте сложили нов ксенон, другата година тонирани стъкла , третата сте сменили алармата с по-нов модел, в крайна сметка се оказва,че овехтяването ви за година е не-повече от 100 лв. Т.е. застрахователната стойност на автомобила ако в продължение на три години сте го застраховали в една и съща компания след третата година той е ''овехтял'' едва с 300 лв. Или това относно размера за плащане на вноските ви се отразява средно с по 10 лв. на вноска ако ви е разсрочено на 4-ри вноски за годината .Все пак всеки сам избира за колко да застрахова автомобила си и колко може да отделя всяка година за автокаско . Аз съм на принципа,че за тези неща не трябва да се пестят парички за да може човек да спинка спокойно,а и ако случайно нещо се случи да може човек да си купи пак на същите пари доста добра е34-ка,че дори и да му останат за да почерпи приятелите
)

Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- крив кюнец
-
Аз пък им казвам, че колата е в гараж и е намазана с грес, увита с хартия и няма овехтяване
номера някой път минава 

20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2