Воден радиатор за м20б20
Модератор: Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- jogr
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 525tds
- Мечтае да кара: MIG29
Воден радиатор за м20б20
Имам следният проблем (впрочем съм писъл за него във форума, но сега има развитие) - карам си аз количката, стрелката на температурата си стига средата обаче как види баир и тръгва към следващото деление, него гостига но застава на 12:03. От това което прочетох из форума това не е нормално. Сменил съм виско, водна помпа, термостат. Това което виждам сега е че радиатора губи по малко течност през определен период от време- 200,300 мл. на две седмици. Да кажа само че колата е обезвъздушена и има газова. Също така преди седмица я карах извънградско по магистрала хемус - на 5-та с 140, има ли баир отива към следващото деление и го достига обаче я пускам веднага по инерция, че да не направя белята. Та въпросът е ако сменя радиаторът (определено има проблем в него) дали ще се оправи това "загряване" или да продължавам да търся проблема другаде. И да питам радиаторите от кои модели стават за моята "лодка".
- ico-bmw
- ентусиаст
-
- Кара: E30 М62B44,Е30 M52B28 Drift Car
- ddddk
- ентусиаст
-
- Кара: E65
Здравейте колеги,
газеца няма нищо общо с този феномен.
Аз имах такъв случай и 30 дни се ядосвах с колата (ако помните темата за "12:03 бели коси..." и прочие...).
Проблемът не е за подценяване, но за да се открие трябват доста пари, а не съм сигурен, че си струва...
Аз, лично сложих по-нисък термостат и стрелката не стига до 12, но поведението и е същото: на баир се вдига, а на равното спада.
Много съм мислил по този въпрос и сме коментирали с колеги.
Имам една теория, но още не е изгладена...
Какво е характерно за този случай:
- двигателят без товар е стабилен;
- двигателят при максимален въртящ момент при минимални обороти загрява.
От тук правя извода:
1. Лоша циркулация на охладителната система.
Следователно:
- нова водна помпа;
- нов термостат;
- нов радиатор;
- нови маркучи;
- нов ремък;
- нов обтегач;
- нови ролки;
- нов антифриз в пропорция по книгата;
- нов вискосъединител;
- нова перка 11 пера.
И, ако след всичко това поведението е същото, то остава само едно:
1. Запушени канали в блока.
Или ако не запушени, то с налепи от варовик (ако е карана с вода чешмянка) или антифризни примеси (ако е карана с нискокачествен антифриз).
Как могат да се прочистят каналчетата, въобще не ми е ясно... и въобще струва ли си...
Но, както написах по-горе имам една нова теория:
Ами, ако смазочната система циркулира по-бавно от необходимото?
Ами, ако не успява да образува плътен маслен клин във фрикционните лагери?
Дали няма да имаме прекомерно загряване, въпреки перфектната охладителна система?
С други думи:
Ами, ако е от маслената помпа?
Ама, струва ли си инвестицията смяна на маслена помпа?
И помпата и труда по смяната са баси цифроманията... !
Това от мен.
Оставям ви в замисленост, както съм и аз.
Пък като ви писне да го мислите - бухате ниския термостат и си карате - като мене
Поздрави,
Д
газеца няма нищо общо с този феномен.
Аз имах такъв случай и 30 дни се ядосвах с колата (ако помните темата за "12:03 бели коси..." и прочие...).
Проблемът не е за подценяване, но за да се открие трябват доста пари, а не съм сигурен, че си струва...
Аз, лично сложих по-нисък термостат и стрелката не стига до 12, но поведението и е същото: на баир се вдига, а на равното спада.
Много съм мислил по този въпрос и сме коментирали с колеги.
Имам една теория, но още не е изгладена...
Какво е характерно за този случай:
- двигателят без товар е стабилен;
- двигателят при максимален въртящ момент при минимални обороти загрява.
От тук правя извода:
1. Лоша циркулация на охладителната система.
Следователно:
- нова водна помпа;
- нов термостат;
- нов радиатор;
- нови маркучи;
- нов ремък;
- нов обтегач;
- нови ролки;
- нов антифриз в пропорция по книгата;
- нов вискосъединител;
- нова перка 11 пера.
И, ако след всичко това поведението е същото, то остава само едно:
1. Запушени канали в блока.
Или ако не запушени, то с налепи от варовик (ако е карана с вода чешмянка) или антифризни примеси (ако е карана с нискокачествен антифриз).
Как могат да се прочистят каналчетата, въобще не ми е ясно... и въобще струва ли си...
Но, както написах по-горе имам една нова теория:
Ами, ако смазочната система циркулира по-бавно от необходимото?
Ами, ако не успява да образува плътен маслен клин във фрикционните лагери?
Дали няма да имаме прекомерно загряване, въпреки перфектната охладителна система?
С други думи:
Ами, ако е от маслената помпа?
Ама, струва ли си инвестицията смяна на маслена помпа?
И помпата и труда по смяната са баси цифроманията... !
Това от мен.
Оставям ви в замисленост, както съм и аз.
Пък като ви писне да го мислите - бухате ниския термостат и си карате - като мене

Поздрави,
Д

- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Най-често тези загряваници са от мръсни радиатори, които са набити с мизерии от вън или запушени от вътре. Естествено след като са сменени термостат, водна помпа и виско, ако го прави значи е радиатора. Ако след смяната на радиатора продължи да го прави трябва да се мисли за интервенции с КАЛГОН
Демек да си туриш някакъв микс от такива прочистващи препарати (калгон, оцет и някаква друга магия) и да покараш 50 км на яката ръчка. После източваш всичко и наливаш вода. Пак 50 км. каране и всичко долу и наливаш антифриз в пропорция за -25 градуса. (може да се опита тази процедура преди смяната на радиатора - може и да се отпуши) Ако и след такава прочистваща процедура загрява Пускаш колата в ПРОДАВА и търсиш друга по-хубава и спираш да си скубеш вече побелелите коси.
Поздрави и успех с ремонтите.

Поздрави и успех с ремонтите.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- jogr
- кандидат ентусиаст
-
Колеги мерси за информацията. Ще търся нов радиатор да видя дали ще станат нещата ако не минавам на по нисък термостат. А какъв радиатор да търся (знам че има разлика - по-голями по-малки и т.н.). Замислям се дали да не сложа от 525 или 530, незнам нещо такова. Само не съм сигурен, че ще си пасне на мястото. Ако някой е пробвал да сподели опит.
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
Ще пасне ама тези радиатори са с отделни казанчета. И дифузьора е друг и ще се наложи малко преправяне. Иначе ако си с по-голям радиатор е по-добре и няма да навреди на колата, а точно обратното.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Zubcho написа:Ще пасне ама тези радиатори са с отделни казанчета. И дифузьора е друг и ще се наложи малко преправяне. Иначе ако си с по-голям радиатор е по-добре и няма да навреди на колата, а точно обратното.
Супер е, през зимата стига работна температура за 30-40 минути

Стига с тези мании за охлаждане

- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
и аз съм с м20,и азотец имам и кога има завои и баирче си качва темпа,ама нямам виско,от ела се охлаждам,но при висока скорост си остава в нормалното,но съм закачал няколко пъти с компа и с лазерчето също и уреда на таблото малко ментелеви
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
///peter написа:Супер е, през зимата стига работна температура за 30-40 минути
Бате нали имаш термостат? Защо пишеш колкото да не заспиш?
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Zubcho написа:///peter написа:Супер е, през зимата стига работна температура за 30-40 минути
"Бате" термостата не отваря на посочените градуси, тогава е напълно отворен. Пиша тези неща, щото аз имам такъв радиатор
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
///peter написа:Zubcho написа:///peter написа:Супер е, през зимата стига работна температура за 30-40 минути
"Бате" термостата не отваря на посочените градуси, тогава е напълно отворен. Пиша тези неща, щото аз имам такъв радиатор
Добре де, нали това е работата на термостата да отваря и затваря при определени градуси или да седи полуотворен. Съответно той е отговорен за температурата на двигателя. Ако на теб ти загрява бавно трябва да търсиш причината в термостата, а не в радиатора, който е на големия кръг. Реално аз така ги виждам нещата. Ако ще да сложиш радиатор колкото целия таван отпред, ако ти работи термостата всичко ще е наред и просто по лесно и бързо ще се охлажда мотора.
Поздрави
ПП
Термостата започва да отваря на определени градуси и е напълно отворен на други. Например започва да отваря на 82 градуса и на 88 е напълно отворен.
Нека колегите да ме поправят ако греша
Воден радиатор за М20В20
Съвсем случайно преди 20на дни имах подобен проблем.Карам М20В20 на метан,за 65х км стрелката на температурата никога не е минавала 12ч,докато не смених агр.ремък и прекалено натегната скоба на водно съединение след термостата не го преряза-нов маркуч,6л антифриз,но стрелката ходи на 12:05 в задръстване.Смених термостата,обезвъздуших-пак същото,а е започна да губи 100-200гр течност на ден.Тогава,при едно от зарежданиата на метан(пълначката е при двигатела)забелязах че има влага точно на мястото където разширителното казанче се свързва с радиатора.В сервиза се оказа че радиатора е пукнат точно зад това казанче-съответно нов,антифриз и т.н.Е как ли не я пържа в момента(да пробвам радиатора все пак)стрелката не мърда от 12 без 1-там си е била винаги.Предполагам че този теч,а съответно засмукване на въздух впоследствие пречи на течноста да циркулира нормално-знаещите да кажат
- jogr
- кандидат ентусиаст
-
Абсолютно подкрепям колегата Dino. Смених си радиатора и заспа. Стрелката си седи на 12 без 1 и не мърда както и да я карам. Това че колата има газ въобще не влияе на работната темпертура. Та сега усмивката ми е на лицето и си карам корабчето без притеснения. Да благодаря на всички дали своето мнение и помогнали за разрешаването на проблема.
13 мнения
• Страница 1 от 1