Относно обслужването на АВТОМАТИК?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Само компоти:)

Относно обслужването на АВТОМАТИК?

Мнение от santo_bansko » 10 Май 2009, 19:15

Утре,ще сменям маслото на скоростите(автоматик),че вече маслото е станало кафеникаво.
Някои от вас може ли да ми сподели дали има някакви тънкости и с кои работи трябва да се внимава.
Да уточня няма да правя,аз смяната,а един познат които е маистор,но ще съм при него и ще наглеждам:)
Колата е с M50B20!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Май 2009, 19:19

1. Да се избере ТОЧНОТО масло за съответната кутия (и да се внимава с доставчика)
2. Задължително смяна на филтъра и гарнитурата на картера
3. Внимателно почистване на "стружките" по магнитите
4. Спазване на процедурата по наливането на новото масло - точното количество

ентусиаст
Аватар

Мнение от santo_bansko » 10 Май 2009, 19:30

tsb_bg написа:1. Да се избере ТОЧНОТО масло за съответната кутия (и да се внимава с доставчика)
2. Задължително смяна на филтъра и гарнитурата на картера
3. Внимателно почистване на "стружките" по магнитите
4. Спазване на процедурата по наливането на новото масло - точното количество

С 1 и 2 съм наясно:)
Той маистора знае колко литра трябва но пак да попитам.Колко точно литра събира кутията?

Благодаря ти колега:)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Xi
Мечтае да кара: 760

Мнение от Christoff » 10 Май 2009, 19:34

С кой автоматик си точно, Санто?

Моят - 5ск. с 3те режима, събра 6 литра АТФ II масло. Питах майстора що II, а не III - каза, че така било по спецификация.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

ентусиаст
Аватар

Мнение от santo_bansko » 10 Май 2009, 19:36

Christoff написа:С кой автоматик си точно?

Моят - 5ск. с 3те режима, събра 6 литра АТФ II масло. Питах майстора що II, а не III - така било п оспецификация.

И моят е с 5ск. и с 3режима(зимен,икономичен и спортен:)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Май 2009, 19:43

Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)
От опит смятам че, обикновено поема 3-4 литра.
Важно е да се напълни до ръба на пробката, да се развърти кутията (като се мине през всички предавки) да се провери на ново и евентъално да се долее

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 10 Май 2009, 20:06

Christoff написа:С кой автоматик си точно, Санто?

Моят - 5ск. с 3те режима, събра 6 литра АТФ II масло. Питах майстора що II, а не III - каза, че така било по спецификация.

на моята е36 какъв пък автоматик е някои знае ли? :shock:
2 позиции на копчето А-М

Изображение

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 10 Май 2009, 20:13

tsb_bg написа:Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)
Важно е да се напълни до ръба на пробката, да се развърти кутията (като се мине през всички предавки) да се провери на ново и евентъално да се долее
На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литър

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Christoff » 10 Май 2009, 20:14

tsb_bg написа:Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)

Добре, а как се проверява, като няма щека? Виждал съм Е30 М10 автомат с щека за маслото на автомата. Защо Е34 няма?
:roll:
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

Аватар

Мнение от ivan. » 10 Май 2009, 20:18

stambo_81dg написа:
Christoff написа:С кой автоматик си точно, Санто?

на моята е36 какъв пък автоматик е някои знае ли? :shock:
2 позиции на копчето А-М

Изображение
Трябва да е 4 степенен с дълги скорости,това А-М ще го усетиш като ги пробваш режимите,според мене е нещо като спортния и зимния режим ,само 4е с други букви(бързи-бавни......дълги -къси нещо от тоя сорт трябва да е :roll: )

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Май 2009, 20:49

Christoff написа:... Добре, а как се проверява, като няма щека? ....

Мястото където се завива пробката е щамповано на вътре и се явява по-високо от дъното на картера и по този начин определя нивото на маслото (при неработещ двигател) или ако пробката е от страни на картера се налива докато протече от там

Колкото до типа на скоростната кутия те съветвам да отидеш в оторизиран сервиз и по VIN-а да ти проверят точно модела на кутията и съответно маслото за нея!
После можеш да си го сменаш когато където искаш ....

PS Тук е описано подробно аксе сменя маслото (със снимки). Картера с пробката е по-различен защото е за 325iS която е с 5 скорости

http://www.pelicanparts.com/bmw/techart ... d_Auto.htm

ivan. написа:... На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литър

Аз не съм срещал никъде по сервизните предписания да се източва принудително маслото от автоматика, но ако колегата е сигурен и го е правил .......
Последна промяна tsb_bg на 10 Май 2009, 21:14, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Christoff » 10 Май 2009, 20:54

tsb_bg написа:

Мястото където се завива пробката е щамповано на вътре и се явява по-високо от дъното на картера и по този начин определя нивото на маслото (при неработещ двигател)

Колкото до типа на скоростната кутия те съветвам да отидеш в оторизиран сервиз и по VIN-а да ти проверят точно модела на кутията и съответно маслото за нея!

Моят тип го знам и маслото ми е на 500км, благодаря за отговора. :)
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

ентусиаст
Аватар

Мнение от santo_bansko » 10 Май 2009, 21:14

ivan. написа:
На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литър

Кокато дадеш на контакт,за да изтече и остатъка скоростния лост в какво положение е?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sod518i » 11 Май 2009, 0:11

Здавете колеги.И аз карам автомат и трябва да ви кажа,че най добре е да се направи смяната в сервиз който се занимава точно с такива работи.Знам в София един такъв и е изпробван.Който се интересува да пита.

Поздрави

Мариян

Аватар

Мнение от ivan. » 13 Май 2009, 16:36

tsb_bg написа:

Мястото където се завива пробката е щамповано на вътре и се явява по-високо от дъното на картера и по този начин определя нивото на маслото (при неработещ двигател) или ако пробката е от страни на картера се налива докато протече от там

PS Тук е описано подробно аксе сменя маслото (със снимки). Картера с пробката е по-различен защото е за 325iS която е с 5 скорости

http://www.pelicanparts.com/bmw/techart ... d_Auto.htm

ivan. написа:... На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литър

Аз не съм срещал никъде по сервизните предписания да се източва принудително маслото от автоматика, но ако колегата е сигурен и го е правил .......
Колега по тези писания дават 3 литра масло за смяна :shock: това е само освежаване на старото масло,но не и смяна.

Следваща

Назад към E34