Относно обслужването на АВТОМАТИК?
Модератор: Технически модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- santo_bansko
- ентусиаст
-
- Кара: Само компоти:)
Относно обслужването на АВТОМАТИК?
Утре,ще сменям маслото на скоростите(автоматик),че вече маслото е станало кафеникаво.
Някои от вас може ли да ми сподели дали има някакви тънкости и с кои работи трябва да се внимава.
Да уточня няма да правя,аз смяната,а един познат които е маистор,но ще съм при него и ще наглеждам:)
Колата е с M50B20!
Някои от вас може ли да ми сподели дали има някакви тънкости и с кои работи трябва да се внимава.
Да уточня няма да правя,аз смяната,а един познат които е маистор,но ще съм при него и ще наглеждам:)
Колата е с M50B20!

- santo_bansko
- ентусиаст
-
tsb_bg написа:1. Да се избере ТОЧНОТО масло за съответната кутия (и да се внимава с доставчика)
2. Задължително смяна на филтъра и гарнитурата на картера
3. Внимателно почистване на "стружките" по магнитите
4. Спазване на процедурата по наливането на новото масло - точното количество
С 1 и 2 съм наясно:)
Той маистора знае колко литра трябва но пак да попитам.Колко точно литра събира кутията?
Благодаря ти колега:)

- Christoff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 330Xi
- Мечтае да кара: 760
С кой автоматик си точно, Санто?
Моят - 5ск. с 3те режима, събра 6 литра АТФ II масло. Питах майстора що II, а не III - каза, че така било по спецификация.
Моят - 5ск. с 3те режима, събра 6 литра АТФ II масло. Питах майстора що II, а не III - каза, че така било по спецификация.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
- santo_bansko
- ентусиаст
-
Christoff написа:С кой автоматик си точно?
Моят - 5ск. с 3те режима, събра 6 литра АТФ II масло. Питах майстора що II, а не III - така било п оспецификация.
И моят е с 5ск. и с 3режима(зимен,икономичен и спортен:)

Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)
От опит смятам че, обикновено поема 3-4 литра.
Важно е да се напълни до ръба на пробката, да се развърти кутията (като се мине през всички предавки) да се провери на ново и евентъално да се долее
Важно е да се напълни до ръба на пробката, да се развърти кутията (като се мине през всички предавки) да се провери на ново и евентъално да се долее
- stambo_81dg
- старши ентусиаст
-
- Кара: Х5
На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литърtsb_bg написа:Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)
- Christoff
- младши ентусиаст
-
tsb_bg написа:Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)
Добре, а как се проверява, като няма щека? Виждал съм Е30 М10 автомат с щека за маслото на автомата. Защо Е34 няма?

E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
Christoff написа:... Добре, а как се проверява, като няма щека? ....
Мястото където се завива пробката е щамповано на вътре и се явява по-високо от дъното на картера и по този начин определя нивото на маслото (при неработещ двигател) или ако пробката е от страни на картера се налива докато протече от там
Колкото до типа на скоростната кутия те съветвам да отидеш в оторизиран сервиз и по VIN-а да ти проверят точно модела на кутията и съответно маслото за нея!
После можеш да си го сменаш когато където искаш ....
PS Тук е описано подробно аксе сменя маслото (със снимки). Картера с пробката е по-различен защото е за 325iS която е с 5 скорости
http://www.pelicanparts.com/bmw/techart ... d_Auto.htm
ivan. написа:... На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литър
Аз не съм срещал никъде по сервизните предписания да се източва принудително маслото от автоматика, но ако колегата е сигурен и го е правил .......
Последна промяна tsb_bg на 10 Май 2009, 21:14, променена общо 1 път
- Christoff
- младши ентусиаст
-
tsb_bg написа:Christoff написа:... Добре, а как се проверява, като няма щека? ....
Мястото където се завива пробката е щамповано на вътре и се явява по-високо от дъното на картера и по този начин определя нивото на маслото (при неработещ двигател)
Колкото до типа на скоростната кутия те съветвам да отидеш в оторизиран сервиз и по VIN-а да ти проверят точно модела на кутията и съответно маслото за нея!
Моят тип го знам и маслото ми е на 500км, благодаря за отговора.

E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi
- santo_bansko
- ентусиаст
-
ivan. написа:На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литърtsb_bg написа:Не гледай колко побира по спецификация, защото никога не можеш да го източиш напълно (маслото в турбината си остава)
Кокато дадеш на контакт,за да изтече и остатъка скоростния лост в какво положение е?

Колега по тези писания дават 3 литра масло за смянаtsb_bg написа:Christoff написа:... Добре, а как се проверява, като няма щека? ....
Мястото където се завива пробката е щамповано на вътре и се явява по-високо от дъното на картера и по този начин определя нивото на маслото (при неработещ двигател) или ако пробката е от страни на картера се налива докато протече от там
PS Тук е описано подробно аксе сменя маслото (със снимки). Картера с пробката е по-различен защото е за 325iS която е с 5 скорости
http://www.pelicanparts.com/bmw/techart ... d_Auto.htmivan. написа:... На всяка смяна ми гълта около 6-7литра,изто4ването става бавно-като спре да те4е от пробката се завърта на стартер(без да запалва колата),за да рабърката маслото от турбината.....и пак се 4ака да се изти4а от пробката.Отделно от мозъка излиза около половин литър
Аз не съм срещал никъде по сервизните предписания да се източва принудително маслото от автоматика, но ако колегата е сигурен и го е правил .......

29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2