Хлопане в окачването отзад

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

Хлопане в окачването отзад

Мнение от Wenzy » 29 Мар 2009, 17:23

Колеги от няколко дни докато шофирам чувам кофти шум в окачването отзад. Шума е идентичен като този на упорните тампони на макферсоните отпред, но лично на мен ми е непознат.
Затова въпросът ми е - това "черешките" ли са и ако не какво може да е?
Много държа да чуя мнението на Петър, защото знам , че той със сигурност е сменял "черешките", "камбанките" или както ги наричате тампоните.
Предварително благодаря и на другите колеги ЗА КОМПЕТЕНТНИТЕ мнения ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 29 Мар 2009, 18:32

Колега, при мен това хлопане го имаше само когато минавах през 'легнали полицаи'. Все едно не ти е затворен добре задният капак и като мине през бабунка и хлопа -точно такова е усещането..Това беше още миналото лято .Оказаха се 'черешките' .След като ги смених,всичко си заспа. Няма какво друго да е освен ако имаш нещо разпиляно в багажника и то да тропа ...Все пак да каже Петър ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 29 Мар 2009, 18:39

Ако лопа яко при влизане в най-малката дупка, си за смяна на тампон на амортисьор. За стандартно окачване 20лв., за нивомат 75лв. и само оригинален :(

Поздрави
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 34 TDS '94 Е 46 320 Д
Мечтае да кара: M5

Мнение от Pesho_1 » 29 Мар 2009, 18:45

Wenzy,здравей колега.
При мене имаше то4но такъв удар както го описваш.Смених 4ерешките от зад и вси4ко си заспа.Сега няма троп няма лоп,а мислих 4е са ударните тампони на нивомата!!!
При мен се оправи от тях,НО НЕ ГАРАНТИРАМ,4е ще се оправи и при тебе с тия 4ерешки!!!
Все пак успех да са те 4е са евтини (60-70 лв.,не помня ве4е)и са лесно за демонтаж и монтаж.

Поздрави дано съм бил полезен!
Последна промяна Pesho_1 на 29 Мар 2009, 23:46, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
Мечтае да кара: Е60 М5

Мнение от dokie » 29 Мар 2009, 20:22

лесен демонтаж и монтаж? - не се ли сваля целия амортисьор отзад - със седан съм и не ми изглежда никак лесно, а май и на мен предстои такава манипулация. А и в книгата пише да се внимава за карето на полуоската...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528iA

Мнение от IAV » 29 Мар 2009, 20:40

dokie написа:лесен демонтаж и монтаж? - не се ли сваля целия амортисьор отзад - със седан съм и не ми изглежда никак лесно, а май и на мен предстои такава манипулация. А и в книгата пише да се внимава за карето на полуоската...

щумът за който говорите е точно тампона на заден амортесьор!
Ремонта не е сложен но е пипкав-
1.Сваля се задната седалка комплект-облегалка и седалка!
2.Сваля се кората под задния прозорец!
3.Свалят се тонколоните и техните основи-7рапидки!Исега вече виждате тампоните,под една шумоизолационна вата са!
4.Развивате шестте гаики(по 3 на тампон)!И започвате демонтаж на колелата и съответно централния болт на амортесьорите за да може да ги свалите!Понеже има втулка която влиза в главината като отвиете болта амортесьора няма да иска да излезе понеже не е свалян наисе години!Аз последния път използвах скоба за да мога да зо изскубна от окислилото се гнездо!
5.След като вече ссте свалили амортесьора почвате операция разглабяне и смяна,като за целта ви е нужна скоба за да не ви избие пружинята някой зъб или по лошо!Бих ви препоръчал и едни 2см подложки да си вземете ако искате да си повдигнете клекналата на почти всички 5ци задница,сега е момента за нея иначе всичко от то пак!
8.Обратната процедура на всичко изписано до сега!

УСПЕХ!!!
Ако много се затрудни някой може да помогна но работата е малко пипкава и времеотнемаща!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 29 Мар 2009, 21:55

имам два такива тампона за обикновенни амортисьори дето заседяват но няма да паснат
ако някой иска да ги отнася
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Re: Хлопане в окачването отзад

Мнение от ///peter » 29 Мар 2009, 22:03

Wenzy написа:Колеги от няколко дни докато шофирам чувам кофти шум в окачването отзад. Шума е идентичен като този на упорните тампони на макферсоните отпред, но лично на мен ми е непознат.
Затова въпросът ми е - това "черешките" ли са и ако не какво може да е?
Много държа да чуя мнението на Петър, защото знам , че той със сигурност е сменял "черешките", "камбанките" или както ги наричате тампоните.
Предварително благодаря и на другите колеги ЗА КОМПЕТЕНТНИТЕ мнения ;)

Хлопаше на неравности Венци, без да се налага да спираш за да го чуеш както при големите тампони. Слез отдолу и пипни черешките ще видиш дали са зле.
А за колегите които твърдят, че е тампон на амортисьор... той скърца не тропа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 29 Мар 2009, 22:10

както каза Пешката :D клякаш до колата, бъркаш между калника и гумата, стискаш камбанките :D и почваш да клатиш, ако мърдат като на коча са за смяна :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i
Мечтае да кара: 760li

Мнение от kalin4o1986 » 29 Мар 2009, 22:12

Колеги аз не съм от най големите разбирачи но и при мен нещо тропаше от задна лява гума и се чуваше само когато мина през дупка.Аз също като повечето от вас си мислех че е тампон на амортисора обаче не.Оказа се че е лагера на главината и когато го смених наистина стария лагер беше салата.След смяната му всичко се оправи.Дано съм помогнал на колегата.
BMW M-POWER

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 30 Мар 2009, 9:05

Аз преди две години ги смених и се чуваше почукване от малки неравности ,като на разбит накрайник а тампоните преди години се чуваха с резлив звук като влезе колелото в дупка или неравност :roll:

Както каза Иво Станчев ,като ги хванеш с ръка и ги напъваш в двете посоки и мърдат са за изхвърляне :confused:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

Мнение от Wenzy » 30 Мар 2009, 10:16

Благодаря на всички за мненията и съветите :D
Като ония виц " .... гледам спира една кола и жена ми ще влиза вътре, но преди да влезе се озърта и аз легнах до колата. Гледам, гледам ....... и да ми кажете колеги тампон ли е или накрайник" :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: 520i vanos 94г.

Мнение от tiulena » 25 Фев 2010, 0:17

Колега ще ме извиниш че ползвам твоята тема,но проблема при мен май е същия.от скоро отзад зе да хлопа нещо, ходих на майтор и ми каза че въпросните "черешки", които ги казват шел фтулки или биалетки, са за смяна.Реално като ги хвана и ги рамърдам почукват леко.Но няколко дни след като започна да чука взе и да прескърцва, точно както го описа колегата,резлив звук,та днес и при друг майтор ходих и ми каза тампоня на амортисйора.И май май ша се сменя всичко.Ако може някои да помогне как да стигна до тампона откъм купето,колата е 520и комби амортисьорите са нивоматени 94г ако има значение.Мъчих се да сваля корите но неможах.Та ако някои е правил въпросната процедура ще съм мн благодарен ако помогне:каде има болтове кое да се сваля каде е захванато и т.н. благодаря предварително.
Живей на ръба,иначе заемаш много място.Карай за удоволствие,а не защото трябва.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 325 тдс
Мечтае да кара: настрани
Детайли за колата: Само шпер.

Мнение от mitio ochite » 09 Мар 2010, 14:41

Сменяй първо "черешките" че са елементарни и после виж за други шумове :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 328-turbo
Мечтае да кара: ГОЛФ 3

Мнение от kirililiev » 09 Мар 2010, 16:47

на мен двете ми черешки са разбити и няма грам хлопане отзад ;)сходимоста ми също е като от завода. между другото никога не съм се замислял за какво точно служат тези черешки,някой ако може да ми обясни.

Следваща

Назад към E34