Чип тунинг - ТДС

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Чип тунинг - ТДС

Мнение от vladobate » 07 Юни 2012, 18:54

Естествено че на повече гориво има и повече аванс то и затова така бях настоятелен за авансовите карти. И защо не е необходимо да се пипат щом се увеличава порцията гориво , което между другото е същото като да мръднеш плочката или колега си мислиш че тази настройка само софтуерно се пипа , ами не то това си е същината на настройка на ГНП . И все пак не е изяснено какви са границите на правенето на съответния чип тунинг което води до някакъв ненужен спор има ли нужда от нови карти на аванса или откъде повече гориво хардуерно или софтуерно. Айде да се изясни ситуацията щото иначе няма смисъл от темата , да може и без да се бара авансова карта и да може и и без други карти да се барат ама какво се иска да се постигне с дадения чип то е определящо какво точно да се промени и оттам нататък и колко и каква графика да се гони . Само със много гориво може да си го направите зимъска да загрява за 75 секунди и да имате добро парно да речем тъй че желанието за определен краен резултат е определящ вида чипване , това е цялата идея и мисля е по-удачно да се обсъжда при какви желани крайни резултати какво и на кои карти трябва да се променя съобразявайки се с конкретния мотор и управлението му вместо напразно чесане на клавиатурите , мое мнение . Например ( ако автора на темата позволи , ако не да се трие туй мнение ) аз лично бих желал чип който да ми смъкне градския разход и да ми даде повече мощност в моменти на извънградско шофиране при изпреварване .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 07 Юни 2012, 19:35

Владо аз градския разход лесно ще ти го смъкна.Ела да живееш в Габрово ,стани ми комшия и тои сам ще падне.За сметка на разхода на алкохола :mhihi:

Към автора на темата.Колега прав си в известна степен,вярно е ,че повечето мапери барат само едната интегралка.Това включва и стари чипчета на Дигитал Тунинг,но ако намериш начин да бараш и аванса ,без да влиза мотора в детонации ,значи ще направиш кадърен чип. Мисли в тая насока.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '94 525tdsA

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 20:58

Не знам откъде толкова негативизъм и издребняване... Целта на темата е повишение на мощността по най-хамалския начин, ако щете така го наречете. Тоя допотопен мотор има всичко на всичко 4-5 карти за управление и тук не могат да се правят фини настройки и голяма custom-изация- или вдигате всичко в рамките на позволеното, или не пипате нищо по картите 8) Няма никакво чесане на клавиатурите в темата, споделям всичко което знам за момента по темата, защото смятам че на някой ще му е интересно. Аз и без тази тема ще си купя програматор, ще си променям карти и ще си тествам колата, правя го като колега с Е34. Дори и да се счупи- не ми пука, защото тия коли са вече за надин...
Към колегата Пресиян- аз аванса мога да го пипам колкото искам (знам кои са картите), въпроса е някой с познания по ДВГ като теб и другите колеги да даде насока като теория кое как е добре да се направи. Пак повтарям- за този мотор не е необходимо да се пипа картата за аванса, оригиналната е достатъчно "толерантна". Ако някой не вярва, ще го повозя в моята барака с чип, който се различава от оригиналния само с 2 карти...

edit: не сравнявайте местенето на плочки и други такива със софтуерната намеса, промяната на картите за управление е многократно по-фина процедура и възможностите спрямо хардуерната намеса са неизмеримо повече (ако щете го приемете така- ако искате, мога да ви направя при точно определени обороти и точно определена позиция на педала на газта помпата да впръсква количество по ваш избор- само и единствено в тази точка! това с пипане с чук няма как да стане по никакъв начин...)

Потребител
Аватар

Мнение от Naftalino » 07 Юни 2012, 21:06

Добре си це захванал колега, дано да излезнат добри резултати; иначе предполагам, че 90% от чиповете по и-нет и разни вносни форуми са copy-paste деривати на един и същи образец от 90-те години... А няма ли възможност някакъв емулатор да се върже за корекции в реално време, или да се направи "разклонител" за 2 чипа с превключване помежду им, като на старите Фиат/Ланчия? Би ти спестило много време... Успех :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 07 Юни 2012, 21:32

И къде видя негативизъм или издребняване . Я кажи каква всъщност е идеята на темата ти . Хубаво пипаш по тази материя която на мнозина от нас не ни е позната ама за какво го правиш ,защото ако е само за едното гориво не можеш ме убедиш да вниквам толкоз в нещо по-сложно , бавно и с еднакъв резултат от просто бутане на плочка . Ако е за нещо повече то затова са и мненията различни от твоето.То ясно че можеш да правиш каквото си искаш по управлението ама придържане към стоковото и идеята за единствен източник на мощност като горивото без оптимизирането й е недостатъчно зарибяващо ( всички сме минали по тоз път ) . Ако целта е просто снасяне на информация на мен лично ми е интересно наистина, но предупреждавай овреме да си мълчим . Успех. ПС: И повярвай ми никой от тоз подфорум няма за цел нещо да си тренира пръстите ако няма лична интелектуална изгода и придобиване на нова съществена информация .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 22:14

Идеята на темата е главно да предложа на колегите с ТДС това което знам като информация, както и промяна на софтуера от мен. Единствения източник на мощност наистина е горивото, този мотор с това ECU има възможност за управление само на порцията гориво! Няма бууст контрол, няма нищо... Така че във всичките 4 на брой карти се увеличава горивото, това е реалността. И не говорим все пак за вдигане на горивото безцелно, оптимизират се картите в определен диапазон, не е просто повишаване на всичките стойности ей така... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 22:17

Naftalino написа:Добре си це захванал колега, дано да излезнат добри резултати; иначе предполагам, че 90% от чиповете по и-нет и разни вносни форуми са copy-paste деривати на един и същи образец от 90-те години... А няма ли възможност някакъв емулатор да се върже за корекции в реално време, или да се направи "разклонител" за 2 чипа с превключване помежду им, като на старите Фиат/Ланчия? Би ти спестило много време... Успех :yes:

По принцип има емулатори, но това е доста специализиран хардуер и съответно скъп. Темата има за цел така да се каже да предложи home-made тунинг с минимални средства :D Разклонител не е нужен, защото както казах картите са достатъчно малко и съответно модифицирането им се прави веднъж с успех клонящ към 100% :P (няма нужда от допълнително нагласяне).

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 07 Юни 2012, 23:29

Пресиян Василев написа:Владо аз градския разход лесно ще ти го смъкна.Ела да живееш в Габрово ,стани ми комшия и тои сам ще падне.За сметка на разхода на алкохола :mhihi:

Към автора на темата.Колега прав си в известна степен,вярно е ,че повечето мапери барат само едната интегралка.Това включва и стари чипчета на Дигитал Тунинг,но ако намериш начин да бараш и аванса ,без да влиза мотора в детонации ,значи ще направиш кадърен чип. Мисли в тая насока.

Държа първо тук да отговоря ,после по темата.....та Пресияне,приятелю дигиталите са родени в SWISS,имал съм късмета да имам допир до техни програми и смело мога да твърдя,че това,което написа е повече от несериозно!!!
там няма компромис -повярвай ми,но (щом ти го написа това) си правя извода,че е по-добре техните продукти да се внасят директно! ...аз мога да съдействам за това (печалба не търся)...
друго...Владо е способен да ти омота представите за тоя мотор на бмв и колко и на шега да го пиша,както и ти го написа.........истината,е че няма с какво да го изненадаш камоли да му свалиш разхода!
Някои колеги си позволявам да им давам насоки,но с него освен да обсъждаме -друго не мога да си позволя :smilesmoky:
и те там нямат нови и стари чипове за тдс.........както нямат нови и стари бутала на махле термодинамик ползвани от алпина за м50,които и до днес са с прекрасно качество!
и намесите ,и при двете фирми не са останали незабелязани по света,и техните коли се движат ,уважават ,струват скъпо до ден днешен.
п.п. две катастрофи предизвиках за да се завъртя да видя алпината със стикер на ''стари'' от дигитал(намигам)
Аванс,който за мен клони към стационарен(аналогов) или може би постоянен без променливи...незнам вече как да го напиша;
Детонации .....?
баси тия две неща ако ми ги обясниш ще съм ти много благодарен.
щото аз и автора на темата сме любители ,а ти се занимаваш професионално,значи нормално е да имаме пропуски............но това което пишеш,аз не мога да го свържа с нищо
по темата утре ,имам какво много да напиша и се извинявам за :OT:
Изображение
by ''kompleksa''

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 08 Юни 2012, 7:54

Ванка,не ща да обиждам Дигитал тунинг.Но имам следните наблюдения.
Купувам 325 тдс за части ,като мотора се повреди.Преди драивъра да го счупи колата се правеше при мен.Всеки викаше тогава на Миро тдс-а вървял много.Добре ама сбаби в коша всичко.Сваляме едно друго и разпродаваме.Дотук добре ,явява се колега от форума. Стилян от Раднево с такава кола.Отваряме ДДЕ и кво вътре чип на Дигитал тунинг.Опала аиде за 100 лв компа в неговата кола.Резултата приличен върви много- дими много.След 2 месеца и тоя мотор приключи.Сека ДДЕ-то е 3-та 325-ца ,която е на път и тя да хвърли кърпата.
ИЛИ чипа е ментак,или лепенката вътре е ментак или чипа не струва,всмисъл не е направен кат хората.
Виж обаче при Вилъо от Русе ,няма такива работи (VRPerformans) колкото и чипове да ми е направил всичко е точно и сменяме и 2-те чипчета.С изключение на моя варел ,където целта е гориво до безбожие.

Незнам колко са картите оригинално,щом казва,колегата че са 4 ,значи е така.Щом толеранса е голям и няма нужда нека пък да не ги бара.НА мен идеята ми беше ,че всеки дизелов агрегат обича предварението.Въпроса е да се насити с нафта достаъчно предварително ,без да се прекали ,защото ще се влезе в детонационно горене ,което води до прегряване в челото на буталото.Което е опасно и води до трошене.
Ако само засилим горивото ,и вдигнем лимита ,примерно от макс порция 47 -57мг.ефект ще има и то осезаем.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 08 Юни 2012, 9:37

Пресиян Василев написа:...
Незнам колко са картите оригинално,щом казва,колегата че са 4 ,значи е така.Щом толеранса е голям и няма нужда нека пък да не ги бара.НА мен идеята ми беше ,че всеки дизелов агрегат обича предварението.Въпроса е да се насити с нафта достаъчно предварително ,без да се прекали ,защото ще се влезе в детонационно горене ,което води до прегряване в челото на буталото.Което е опасно и води до трошене.
Ако само засилим горивото ,и вдигнем лимита ,примерно от макс порция 47 -57мг.ефект ще има и то осезаем.

4 са картите, които имат отношение към горивото и които аз знам. Виждам и други карти в "ниския" EPROM но не знам за какво са (map сензор, idle control, контрол на подгревните свещи и т.н.), но те не са необходими за тунинга :) За аванса- това е което аз знам като информация (не е наложително да се пипат картата), но както казах ми е интересно и бих разчоплил и тази тема. За целта обаче трябва да доуточня параметрите на тази карта и най-важното- колега Пресиян (пък и другите колеги)- помогнете с теоретична информация къде какво трябва да се случи с аванса. Картата е обороти/порция гориво/предварение. В кой диапазон какво трябва да се измени, като се има предвид че горивото е увеличено в областта над 1300об/мин и порция гориво над 15мг/такт :
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 08 Юни 2012, 18:56

Пресиян Василев написа:....
Незнам колко са картите оригинално,щом казва,колегата че са 4 ,значи е така.Щом толеранса е голям и няма нужда нека пък да не ги бара.НА мен идеята ми беше ,че всеки дизелов агрегат обича предварението.Въпроса е да се насити с нафта достаъчно предварително ,без да се прекали ,защото ще се влезе в детонационно горене ,което води до прегряване в челото на буталото.Което е опасно и води до трошене.....

Това съм го чел и на други места придружено със снимка, където имаше дупка на буталото :shock: За жалост едва ли ще се включи Вили от Русе и да каже нещо по темета. Поне на ЛС да пише на колегата къде е безопасния лимит на този мотор. Не друго, но да не си строши колегата двигателя.

@Пресиян: Как се разбира дали има такива детонации при повече гориво?

На мен ми е много интересно това което чета до тук.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 08 Юни 2012, 20:07

Ако става дума за мен- не се притеснявайте, знам горе-долу колко е лимита, няма да строша мотора. Както казах пипам картите в определна област и с определени проценти над фабричното, не просто безцелно вдигане на числа :P

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: WBS
Детайли за колата: Е34 М50Б20+чип-ванус
Е39 М52Б25ТУ (с две цици за мачкане :))

Мнение от mModo » 09 Юни 2012, 15:35

успех, и ако преминеш към бенДзинките пиши. :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: AvGo's Devil
Мечтае да кара: дълго

Мнение от AVGO » 13 Юни 2012, 19:30

А аз честно казано мислех, че ерата на над 20 годишните ТДС-и си е отишла :mhihi:

А иначе можеш да закачиш някой правен чип да видиш за какво иде реч...

Успех :yes:
Химна на Бавареца >>> http://www.vbox7.com/play:e3237f4183

Линк за сваляне с високо качество > http://hulkshare.com/n1l4y873vla3

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 14 Юни 2012, 9:54

Таман идва ерата на старите дизели :p

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

ПредишнаСледваща

Назад към E34