? показание на разходомер

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

оптимист-неверник
Аватар
Кара: старо Е 34
Мечтае да кара: ново Е 34
Детайли за колата: най- добрата

Re: ? показание на разходомер

Мнение от ktv » 05 Дек 2009, 18:14

Воденичаров написа:На 1 и 2 моментния рззход при ускорение достига доста повече от 25-30л ;)

Ами, зависи. Ако тръгна с повече газ и обороти, без да въртя гуми, до четвърта стрелкатасе крие отдясно. Освен това, не мога да съм съвсем точен с параметрите на моментния разход, защото бях сам в колата и беше трудно да ги следя.
Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

кандидат ентусиаст
Кара: E34-M30/B35

Мнение от BUHALA » 25 Авг 2010, 23:15

ще събудя темата със споделяне за обратните стойности (минималният разход)

Колата(535 бензин) си дърпа 22-25/100 в града. То това си зависи и от стила на каране...... обаче ми беше много интересно какво с случва при икономично извънградско каране при нормални скорости100-120км/ч
Изкарах я на магистралата с очакването за 10-12 /100. Все пак 3500 както и да го галиш си е ламя. Нямате идея как се облещих като видях разход около 6/100 при поддържане на 110-115км/ч. Викам си - тва се е прецакало уредчето - не може да е така........ напълних я догоре и засичането ми беше на около 650км чисто магистрално каране с не повече от 120км/ч. Отново до горе - елката показа че уредчето си ми бачка коректно......... 6.4/100. Нямаше по-щастлив човек от мен в този момент. 211 коня, 305 NM и гори като фиеста на газ :D
По показания на уреда като я поддържам на крак гори 5,8 а на темпомат 6.5 Явно усета на човека е малко-по-прецизен от машинарията създадена преди 20год. Но парадокса си остава - направо съм втрещен от огромната разлика градско - извънградско........ не очаквах такъв нисък разход
Добрите момчета обичат реда, а лошите владеем и управляваме хаоса.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е70
Мечтае да кара: 25 годишна

Мнение от jullydjs » 25 Авг 2010, 23:35

ktv написа:
Воденичаров написа:На 1 и 2 моментния рззход при ускорение достига доста повече от 25-30л ;)

Ами, зависи. Ако тръгна с повече газ и обороти, без да въртя гуми, до четвърта стрелкатасе крие отдясно. Освен това, не мога да съм съвсем точен с параметрите на моментния разход, защото бях сам в колата и беше трудно да ги следя.

Колеги ако става въпрос за моментен разход, аз съм правил моментен по борд 63л./100км на първа и втора предавка, но това за няколко секунди, а борда си е верен, но неможе все на първа да се кара де :mhihi: после се мота около 9 и 17 в зависимост колко си резък с педала, това за м50 б20

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Мнение от Djelebov » 26 Авг 2010, 11:40

Кво го гледате тоя моментен разход при ускорение, той е просто сметка. Ако при тръгване от място първите 100м не мръдне стрелката (моментния) от 50, а следващите 900м я застопоря с показание около 8/100, то средния разход за изминатия километър ще е:
[(8*9)+(50*1)]/10=122/10=
=12.2 л/100км.
Изображение

оптимист-неверник
Аватар

Мнение от ktv » 26 Авг 2010, 21:46

От къде я изкопахте тая тема :D Да ви кажа честно, вече разходът не ме притеснява толкова. След като изминахме четирима разстоянието от Варна до Враца през Търново, по магистралата с 140- 160 и по останалата част от пътя с около 120, където може, и ми даде разход от 9.5 на 100, значи колата ми е добре. Е, не мога да падна на 6.5/100, ама какво да се прави :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Peter Angelov » 27 Авг 2010, 11:11

BAI_DOBRI написа:И да си смените таблата резултата ще е същия - аз мойто съм го сменял поради други причини ама работата на разходомера не се промени. А относно показанията нашите коли съм напълно склонен да им вярвам щот имам един приятел с Вектра 2.0 16в и тя има дисплей с моментния разход и там да ви кажа дава доста стряскащо стойности особено като я настъпва ( аз лично съм виждал как показва на 50л/100км моментен разход) тъй че си мисля за нашите коли е съвсем нормално. А пък аз лично от доста време съм спрял да го гледам тоя разходомер,че се депресирам :mhihi:

Това 50л. / 100 км. стряска, обаче какво ще кажете за 160 л. :mhihi: Не ме питайте къде го видях :mhihi:

И да не съм :OT: това с таблото и разходомера си е напълно нормално!! Не се занимавайте с глупости...

оптимист-неверник
Аватар

Мнение от ktv » 27 Авг 2010, 20:43

[quote="Peter Angelov]
Това 50л. / 100 км. стряска, обаче какво ще кажете за 160 л. :mhihi: Не ме питайте къде го видях :mhihi:
[/quote]
Ти така и не пусна някоя снимка на осмичката ;) Честито на патерица и много да те радва. А за този моментен разход изобщо няма да те питам :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: -ше Е34 525 м50

Мнение от gi4o » 27 Авг 2010, 22:23

BUHALA написа:ще събудя темата със споделяне за обратните стойности (минималният разход)

Колата(535 бензин) си дърпа 22-25/100 в града. То това си зависи и от стила на каране...... обаче ми беше много интересно какво с случва при икономично извънградско каране при нормални скорости100-120км/ч
Изкарах я на магистралата с очакването за 10-12 /100. Все пак 3500 както и да го галиш си е ламя. Нямате идея как се облещих като видях разход около 6/100 при поддържане на 110-115км/ч. Викам си - тва се е прецакало уредчето - не може да е така........ напълних я догоре и засичането ми беше на около 650км чисто магистрално каране с не повече от 120км/ч. Отново до горе - елката показа че уредчето си ми бачка коректно......... 6.4/100. Нямаше по-щастлив човек от мен в този момент. 211 коня, 305 NM и гори като фиеста на газ :D
По показания на уреда като я поддържам на крак гори 5,8 а на темпомат 6.5 Явно усета на човека е малко-по-прецизен от машинарията създадена преди 20год. Но парадокса си остава - направо съм втрещен от огромната разлика градско - извънградско........ не очаквах такъв нисък разход

колега, я сега кажи какви обороти държи колцата на тези 110км/ч и как едва-едва докосваш педала на газта и ще разбереш, че всичко е нормално!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 28 Авг 2010, 17:18

BUHALA написа:ще събудя темата със споделяне за обратните стойности (минималният разход)

Ако потренираш още малко и под 5 ще я свалиш . :mhihi:
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 М50Б25
Мечтае да кара: икономично

Мнение от Stiks » 29 Авг 2010, 1:53

аз какво да ви кажа ... на 1, 2, 3, 4 и 5 докато барна педала на газта разходомера се скрива. Пусна ли газта идва ...
колата е на газ и си лапа сериозно ... (40-50 градско на жега като я карам)
Сега ще сменя изпарителя и ще видя какво ще стане, страх ме е само да неби да е дебитомера. :dunno:

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Мнение от LiTtLeRoCk » 29 Авг 2010, 2:02

Stiks написа:аз какво да ви кажа ... на 1, 2, 3, 4 и 5 докато барна педала на газта разходомера се скрива. Пусна ли газта идва ...
колата е на газ и си лапа сериозно ... (40-50 градско на жега като я карам)
Сега ще сменя изпарителя и ще видя какво ще стане, страх ме е само да неби да е дебитомера. :dunno:

На газ дебитомера не играе никаква роля.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Мнение от Djelebov » 31 Авг 2010, 17:13

Да приключа темата: http://www.youtube.com/watch?v=HNFJsaX6W_Y

:mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 31 Авг 2010, 17:24

40-50 на газ....сиктир бе....карал съм 20-ка и с възможно най мародерското каране съм я докарвал до 25-27...но при всичко иделано по колата....иначе с мойто си каране което пак не е пенсионерско си ми гореше бетон 16 газ
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 01 Сеп 2010, 9:27

Здравейте колеги,

С грешното табло докато бях стрелката на моментния разход ходеше където си иска и често въобще никъде не ходеше.
Сега с вярното табло стрелката е в кондиция и дори толкова много я гледам, че най-много да се блъсна някой ден :mhihi:

Сега, какво забелязах:

Когато колата се движи ускорително независимо от оборотите (дори при 1500 об/мин на пета :oops: ) показанието е голямо дори нереално:
на 5-та 12-14/100
на 4-та 16-18/100
на 3-та над 20/100
другите извън обхвата :mhihi:

Когато колата се движи закъснително стрелката е на обратно пак нереално и пак независимо от оборотите:
на 5-та 6/100
на 4-та 2/100
надолу 0 :mhihi:

Когато колата се движи с постоянна скорост (без да ускорява или забавя) вече стрелката е там където и е мястото:
на 5-та 8-10/100
на 4-та 12-14/100
надолу - няма такъв филм. Тама заварям педала за ламарината :mhihi:

Или ако искате вярна информация от ДМЕ за разхода на колата трябва да го търсите на равен продължителен участък, да карате с не променящи се обороти и постоянна скорост

Допускам, че това е така, защото сметката, която прави ДМЕ е количество преминал въздух за единица време отнесено към обороти на диференциала за единица време.
Логично когато се ускорява първо преминава повече въздух и тогава се увеличават оборотите на диференциала или това време закъснение ДМЕ-то не го отчита, то няма и как и затова формулата/алгоритъма за пресмятане не работи.
При закъснителното движение става точно обратното - намаляме въздуха пък после намаляме и скоростта - съответно пак сметката е грешна

И затова при тръгване стрелката се скрива от дисплея: като тръгваме подаваме голямо количество въздух, а пък колелата едвам отцепват или Qвъздух / 0 обороти = безкрайност.

Дали стана ясно не знам...

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 01 Сеп 2010, 12:35

Разхода се смята от количеството гориво което се пуска към двигателя и скоростта на автомобила.
Нормално е ако колата на 5-та гори 10/100 на 1 да гори 40/100, защото за да се изминат 100км двигателя ще направи 4 пъти повече обороти и съответно 4 пъти повече гориво ще премине през двигателя. Все пак предавателното отношение на 5-та е 1, а на първа от 3 до 4.

На преди карах един джип и на 1-ва бавна в гората с 40л. газ минавах 30км off-road

Карайте си колите и това е. Разходомера е за ориентировъчен разход.

ПредишнаСледваща

Назад към E34