Вярно ли е че всички е34 са с климатроници?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 19 Юни 2007, 19:00

Бе дреме ти за къде е правена колата в крайна сметка важното е да е читава и това е.... Иначе ко стана с климатиците и климатрониците ... Колегата спечели ли баса...
Изображение

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 19 Юни 2007, 23:01

Разликата между климатик и климатроник е само в това, че вторият поддържа зададената температура. Всъщност климатроник е климатик с електронно управление. Ако имате градуси на врътките, без значение дали са "часовници" или "хоризонтални" и някъде по панела за управление едни отворчета в триъгълна конфигурация(не знам как да ви го обясня, на триъгълник, дето все са прашни, зад тях е датчикът за температурата в купето и една турбинка, дето дърпа въздух) значи сте с климатроник. А формата на копчетата за управление определят само вида: електронен или аналогов(дето бил с "меч"). И да ви кажа, копчетата няат никакво отношение, аз съм с ел. блок, но понеже са заминали транзисторите, управляващи оборотите на вентилатора на отоплителя са сложени "часовници" и блок "съпротивление" за степените. А за Е34 мисля, че всички са климатроници(което май е българска измислица, поне в ЕТК не видях такъв израз).
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kocil » 20 Юни 2007, 19:56

Хм...при мене има две кръгли копчета със скала с градуси,ама същото съм го виждал и на брат ми на Е34-ката,която намаше ни климатик,ни климатроник...иначе при мен си духа студено,чак зима става...днеска го профилактирах и се облещих добре... :shock: литър и половина е системата,при мене бяха останали около 450 грама... :mhihi: при повечето коли е под литър системата,явно при Е34 цената на фреона не е от значение... :mhihi:
Изображение

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 20 Юни 2007, 21:50

Kocil написа:Хм...при мене има две кръгли копчета със скала с градуси,ама същото съм го виждал и на брат ми на Е34-ката,която намаше ни климатик,ни климатроник...

Да, така е, ако няма климатик е със същите копчета.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 20 Юни 2007, 22:04

истинския климатроник може да регулира оборотите на вентилатора освен градусите ,от тая гледна точка повечето БМВта са с чисти климатици ,но ако искате да го наречете климатроник ок :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 20 Юни 2007, 22:28

така.... значи климатик които може да подържа зададена температура си е чист климатроник, а дали оборотите на духалото се саморегулират си е просто една екстра с цел да не въртиш копчето непрекъснато, при моделите с копчетата за положението на клапите и хоризонталните врътки , управлението на оборотите на вентилатора е електронно, и незнам защо швабите не са турили оше едно чипче в управлението та като достигне въздуха в купето зададената температура да си намалява оборотите до минимум :roll:
на други коли има врътка или плазгач от синъо до червено ,НО без написани градуси това е климатик. при Е34 има два термометура единия е при турбините на мотора за парното и другия е в купето като съответно измерват външна и вътрешна температура и по този начин модула за управление разбира за кво иде реч и позиционира клапата за студено/топло в различно положение за да държи зададената от вас температура ;)
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kocil » 21 Юни 2007, 0:57

NAPSTERS написа:на други коли има врътка или плазгач от синъо до червено
Мда,например на Мерцедес 124-ките...и потенциметъра си им е консуматив...както и на Е-класата...на Е34 копчето е много по-трудно да сдаде багажа,отколокото тия потенциометърчета... :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 21 Юни 2007, 9:47

TheBoss написа:Разликата между климатик и климатроник е само в това, че вторият поддържа зададената температура. Всъщност климатроник е климатик с електронно управление. Ако имате градуси на врътките, без значение дали са "часовници" или "хоризонтални" и някъде по панела за управление едни отворчета в триъгълна конфигурация(не знам как да ви го обясня, на триъгълник, дето все са прашни, зад тях е датчикът за температурата в купето и една турбинка, дето дърпа въздух) значи сте с климатроник. А формата на копчетата за управление определят само вида: електронен или аналогов(дето бил с "меч"). И да ви кажа, копчетата няат никакво отношение, аз съм с ел. блок, но понеже са заминали транзисторите, управляващи оборотите на вентилатора на отоплителя са сложени "часовници" и блок "съпротивление" за степените. А за Е34 мисля, че всички са климатроници(което май е българска измислица, поне в ЕТК не видях такъв израз).

Сигурно е така.Колата си има водно отопление за топлото.Може да има и еър-кондишън за охлаждане.Ако има електронен блок който командва тези неща + вентилатора и клапите и има осем датчика за температура в цялата кола значи колата има климатик. ;)
И отворите , за които говориш, може да имат и друга конфигураци-при мен са хоризонталните врътки и между врътката за вентилатора и дясната за температурата има нещо подобно на оребряване и там е отвора.И не може всички Е34 да са с "климатроници"-първата ми Е34-ка нямаше еър-кондишън.

при Е34 има два термометура единия е при турбините на мотора за парното и другия е в купето като съответно измерват външна и вътрешна температура и по този начин модула за управление разбира за кво иде реч и позиционира клапата за студено/топло в различно положение за да държи зададената от вас температура

И когато е 40 градуса навън ,а аз искам 20 в колата,как точно ще я позиционира за да задоволи каприза ми.:mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 21 Юни 2007, 12:17

Най-гадното е че при така наречения климатик с врътките с градуси се получава така че като дадеш само да ти върти въздуха в купето без да ти е натисната снежинката пак климатика си работи на пълни обороти.. Не е като при новите коли.... И много ме дразни това че при 520ките поне за мойта знам а съм виждал и на 320и - първия без ванос другия с ванос направо умира тоя мотор едва се тлачи .... Трябва да го държиш яко в обороти да върви що годе... Незнам нека колегите с М50В25 да си кажат мнението как е при тях ама почти съм сигурен че би трябвало да продължава да си повървява добре мотора...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kocil » 21 Юни 2007, 18:00

Е поне 20 коня умират с включването на климатика...тръгва като камион :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 21 Юни 2007, 20:00

но за сметка на това виското вие почти постоянно и кефа от погледите на хората е безценен :shock: :winky:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NAPSTERS » 21 Юни 2007, 22:12

zvetiko написа:
TheBoss написа:Разликата между климатик и климатроник е само в това, че вторият поддържа зададената температура. Всъщност климатроник е климатик с електронно управление. Ако имате градуси на врътките, без значение дали са "часовници" или "хоризонтални" и някъде по панела за управление едни отворчета в триъгълна конфигурация(не знам как да ви го обясня, на триъгълник, дето все са прашни, зад тях е датчикът за температурата в купето и една турбинка, дето дърпа въздух) значи сте с климатроник. А формата на копчетата за управление определят само вида: електронен или аналогов(дето бил с "меч"). И да ви кажа, копчетата няат никакво отношение, аз съм с ел. блок, но понеже са заминали транзисторите, управляващи оборотите на вентилатора на отоплителя са сложени "часовници" и блок "съпротивление" за степените. А за Е34 мисля, че всички са климатроници(което май е българска измислица, поне в ЕТК не видях такъв израз).

Сигурно е така.Колата си има водно отопление за топлото.Може да има и еър-кондишън за охлаждане.Ако има електронен блок който командва тези неща + вентилатора и клапите и има осем датчика за температура в цялата кола значи колата има климатик. ;)
И отворите , за които говориш, може да имат и друга конфигураци-при мен са хоризонталните врътки и между врътката за вентилатора и дясната за температурата има нещо подобно на оребряване и там е отвора.И не може всички Е34 да са с "климатроници"-първата ми Е34-ка нямаше еър-кондишън.

при Е34 има два термометура единия е при турбините на мотора за парното и другия е в купето като съответно измерват външна и вътрешна температура и по този начин модула за управление разбира за кво иде реч и позиционира клапата за студено/топло в различно положение за да държи зададената от вас температура

И когато е 40 градуса навън ,а аз искам 20 в колата,как точно ще я позиционира за да задоволи каприза ми.:mhihi:

A КОГАТО НАВЪН Е -10 ГРАДУСА ШЕ ЗАДОВОЛИЛИ КАПРИЗА ТИ А???
ТУКА ГОВОРИМ ЗА Е34-КИ КОИТО ИМАТ КЛИМАТИЧНА ИНСТАЛАЦИЯ ПО ДИФОЛТ :1:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 21 Юни 2007, 22:53

Тук говорим за:"Вярно ли е че всички е34 са с климатроници? :1:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от NAPSTERS » 21 Юни 2007, 23:10

zvetiko написа:Тук говорим за:"Вярно ли е че всички е34 са с климатроници? :1:

какъв климатроник търсиш в кола с парно????
Изображение
Изображение

Потребител
Аватар

...

Мнение от Serdika » 21 Юни 2007, 23:16

Не всички са с климатроници парно,климатик,климатроник

ПредишнаСледваща

Назад към E34