Теч на нафта изпод помпата М21Д24

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Re: Теч на нафта изпод помпата М21Д24

Мнение от stambo_81dg » 31 Дек 2011, 13:49

наи вероятно са сбъркали нещо при събирането на помпата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 31 Дек 2011, 14:15

vinio написа:свали се плочката и виж в долната част на помпата дали всичко е наред.по точно оста която се върти и влиза в хидрвличната глава(чугуненото нещо ,на което се намира клапана и изхода за тръбичките)...има и тема със снимки

Да прочети добре темата по въпроса и да добавя има и вариант като разглобявали помпата при сглобяването да са обърнали един елемент вътре ( гърбична шайба ) на 180градуса е възможно ( правил съм си го сам :oops: ) и няма палене ако ще и Лукойл да ти подава нафта директно :mhihi: . Като писа дизелджии че са я правили процедурата сигурно ли е че са били такива , че то беше хубаво да си са я качили на стенда и да я врътнат и то щеше да си покаже че не иска да фърля към дюзите , а не сега пак помпата долу и тепърва проверка и така. Това което сам можеш да провериш лесно е колегата по-горе дет е писал и дано не е това . Успех.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 31 Дек 2011, 16:26

Благодаря Ви много за вниманието. Тя колата палеше с теч, но в един момент спря да пали. Значи нещо се е строшило преди да я свалиме за смяна на уплътненията, което най вероятно чичото щеше да види. Ще му се обадя утре или в другиден да каже кво да правим. Проблема е че ще трябва да влача колата на 15км. Погледнах темата със снимките... Не знам кво да правя. Ще ми се да е нещо по-лесно. Нищо не ми казвате за жиците. Има ли вариант да не стига нафта без да има ток до гнп или квото и да било. Ох....
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

Аватар
Кара: bmx

Мнение от vinio » 31 Дек 2011, 16:58

при подаване на контакт се чува еднократно щракане в плочката.Ако не го чуеш значи няма ток до помпата.Нека някой да дава и връща контактният ключ,а ти сложи ръка на плочката ,така ще го усетиш.
Може да погледнеш и релето ,то е в кутията с компютрите(по спомен жълто оранжев цвят,ама за цвета не съм сигурен)

има и вариант като разглобявали помпата при сглобяването да са обърнали един елемент вътре ( гърбична шайба ) на 180градуса е възможно ( правил съм си го сам :oops:

Преда да се свали помпата се оставя на белези ,нали ...и за да не се обърка и завърти на 180градуса роторната плочка(гърбичната шайба)-при събитане на елементите,чепа(пъпката) на роторната плочка който влиза в остта ,трябва да гледа към изхода на тръбичката на 1-ви цилиндър.

п.п Айде догодина ще ги мислим тия помпи :D Весело посрещане на новата година :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 03 Яну 2012, 13:30

За много години!
Говорих с майстора на уплътненията и той потвърди, че помпата е механически здрава. Каза, че съм пропуснал да му кажа, че не стига нафта до дюзите и е можело да провери електрониката на помпата. Утре ще я влачим колата до сервиза, колкото и да не ми се искаше, че 15-тина км.
Говориш за релета под жабката? Как да ги проверя тия релета дали са в ред? Иначе преди да я завлачим, ще проверя това с щтракането на плочката. Благодаря Ви отново.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

Аватар

Мнение от vinio » 03 Яну 2012, 17:33

Релето на за помпата се намира в моторният кош,не при бушоните а от другата страна,там където е ДДЕ-то.Капака на кутията се държи с 4 болта.
Ако ''щрака'' плочката значи е наред.Друго се сещам-пробвай без котвата на електромагнитният клапан.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 03 Яну 2012, 20:09

На мен ми идват на акъла 2 неща.Лошо износен елемент и повреда в високото налягане или неизправно управление(плочка)
Но плочката не се скапва изведньж има си признаци.Зада не е палела с голям теч ,трябва теча да е бил много голям.Ако след отстраняване на теча и що годе правилно фиксиране на плочката ,колата трябва да брьмне.
Какво става значи,има причина която още не е открита.
Тоя чичка дето е обслужвал помпата ,не я ли е покачил на някои стенд да погледне аджеба кво се случва ?
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 04 Яну 2012, 9:21

Здравейте,
Без котвата на ел. клапана пробвах. Там нафта извира кат помпам на ръчната помпа. След това я няма...
Чичката не я е закачил щото не съм му бил казал, че не стига нафтата до дюзите. Само уплътненията сменил...
Плочката и помпата я бях маркирал преди да я сваля. Сега е на същите позиции. Причината явно не е била в теча, защото 2 дни преди това колата се движеше с теч. Завишения разход подсказа за теч-а. Причината не е ясна. Остана управлението, електрониката на помпата, реле или бушон. Хич не искам да я тегля... Към 12:30 ще съм при колата, ако някой има идея нека сподели да пробваме всичко квото можем с брат ми. Цъкания, мерения...
Благодаря Ви за отговорите.

Аватар

Мнение от vinio » 04 Яну 2012, 9:28

чакай сега .плочката ти ли я зацепва на помпата или майстора?
може да не влезнала правилно в дупката на диска на хидравличната ос,ако е станало 90% е счупила оста на това въртене.
Доколкото имам спомен ,към изходите за тръбичките хвърля нафта(минимално количество) дори и да няма захранване на плочката.
Както го описваш тая помпа механически не е здрава вече :no:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 04 Яну 2012, 11:03

Аз помпата не съм я отварял точно по тая прична - не бях сигурен, че ще я събера правилно. Значи майстора би трябвало да е в час с това ако не с друго... Грам нафта не се показва на изходите. Еми ще я закарам той да си я отваря... Зле ми е... :(

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 04 Яну 2012, 14:12

Свалих помпата отново. Заминава за Габрово. После ще пиша...
Иначе цъкаше плочката, жужеше си, буталото вътре мърдаше, зацепена беше добре, пълна с нафта, без признаци на счупване, ама нафта от 6-те изхода йок...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 524 91г. и325тд. мерц.123 и520i
Мечтае да кара: е38 и нещо м пауьр

Мнение от zaharin3 » 05 Яну 2012, 0:15

съмнявам се в центровката но и в помпата вече :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 06 Яну 2012, 11:53

Оказа се, че и помпата е здрава. Остана само управлението от компютъра... ама от къде да търся такъв компютър за чист дизел....

Аватар

Мнение от vinio » 06 Яну 2012, 12:45

KPETEH написа:Оказа се, че и помпата е здрава. Остана само управлението от компютъра... ама от къде да търся такъв компютър за чист дизел....

почна ли да пуска нафта към тръбичките :?:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 06 Яну 2012, 14:50

На стенда е надула доволно каза Пресиян. Според него няма управление, макар и ГНП-то да се чува на контакт... Чакам я да си дойде :mhihi: и да я монтирам отново и или на диагностика в Бош или проба с друг компютър. Само дето чист дизел с ел. помпа аз друг не познавам да кара, а по номер от Реалоем-а се различава от компа на ТД-то. Немам идея, супер филма, за иначе послушната и гледана колица...

ПредишнаСледваща

Назад към E34