Тракане от скоростната кутия

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Re: Тракане от скоростната кутия

Мнение от LiTtLeRoCk » 06 Дек 2010, 21:20

Стига сте писали глупости,трака лагера на първичния вал,когато колата е на свободна,и съединителя не е натиснат,първичния вал е зацепен към феродовия диск на съединителя и от луфта между него и лагера му,се чува тракане,като натиснеш съединителя,притискателя спира да притиска феродовия диск,към маховика спира и движението на първичния вал,който е зацепен към феродовия диск и затова тракането спира.

Аксиалния лагер се усеща,когато натиснеш съединителя,защото точно тогава той опира в палците на притискателя,започва да се върти с оборотите на мотора,и ако е износен се чува как стърже,в повечето случай,греста която смазва сачмите в аксиалния лагер със времето изтича,и поради липсата на грес,започва да се чува едно румолене или стържене.

Стига с тия масла,дето ги сменяте,ако маслото е за смяна,първия признак е трудно включване на предавките.Ако маслото е малко,при превключване на предавките,ще почне да стърже.

На първата ми Е34ка тракаше лагера на първичния вал,ако не те дразни карай така,ако имаш пари,сменяй кутията.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 524 тд
Мечтае да кара: самолет
Детайли за колата: невзрачна

Мнение от BMario » 06 Дек 2010, 21:39

:OT: Г-н Модератор в мненията до тук не прочетох никакви глупости.Колегата иска съвет и който има знания и опит пише.
Искаш ли да направиш нещо,намираш начин.Не искаш ли-намираш причина и то важна!

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар

Мнение от LiTtLeRoCk » 06 Дек 2010, 21:44

:OT: И помогнахте ли му,може да смени маслото,после съединителя,а тракането може да е и от двигателя,да смени и него,аз като не знам нещо по дадена тема,не пиша просто чета и цъкам към следващата.А,и по тази тема е писано и преди,ако се порови в търсачката,ще открие много информация по този проблем.Все едно да идеш на лекар,и да ти сложи грешна диагноза,това помощ ли е?Стига толкова да не се отклоняваме от темата.

Потребител
Аватар

Мнение от MafiaEast » 06 Дек 2010, 21:55

лагер на първичният вал както каза колегата и аз имам същият проблем и ми предстой смяната му за е46 цената е 100 лева и се продава само оригинален!+120 за смяна =220 лева ще се наложи и смяна на масолото и смяна за всеки случай на семерингите на ск.кутия и си ти!
Аз съм!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М20В25

Мнение от manos » 06 Дек 2010, 22:16

Има ли вариант, при който да се смени само въпросния лагер? Или задължително трябва направо друга скоростна кутия?

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар

Мнение от LiTtLeRoCk » 06 Дек 2010, 22:23

manos написа:Има ли вариант, при който да се смени само въпросния лагер? Или задължително трябва направо друга скоростна кутия?

До сега не съм чувал някой да е сменял лагера,в повечето случай направо кутия.Ако някой е сменял лагер нека да каже.Мисля,че може да се смени,но не знам някой да го е правил.

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 06 Дек 2010, 22:55

Колеги и аз имам този проблем с тракането на лагера на първичния вал.Карам я колата и баш не ми се занимава да я ремонтирам кутията.

Георги Пенчев
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от MafiaEast » 06 Дек 2010, 23:12

еми щом се продава оделно лагера без целият първичен вал значи се сменя естественно разровете се в гуугъл има доста изписано по темата проблема нее само при бмв ами при всички марки нее болка за умиране.Аз лично не ти препоръчвам да караш колата така може да изкара мн време с това виене а ти казваш и тракане но ако се счупи ще имаш неприятности и кутията тогава вече ще е за смяна
Аз съм!

Потребител
Аватар

Мнение от MafiaEast » 06 Дек 2010, 23:21

Аз съм!

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар

Мнение от LiTtLeRoCk » 06 Дек 2010, 23:25

Карах така 50 000км,не съм имал никакви странични проблеми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 07 Дек 2010, 10:36

Опитах се да потърся въпросната част за моята кола в realoem, но нещо не успях :dunno:

Ако някой има представа какъв е парт-номера на въпросния лагер, моля нека да пише :roll:

edit: Това ли трябва да е - 07 GROOVED BALL BEARING D=55/D=30 1 26121225071

В Дару го водят ролков лагер, но за съжаление го нямат в наличност :confused:

Потребител
Аватар

Мнение от MafiaEast » 07 Дек 2010, 12:08

само с доставка е лагера няма го никаде!
Аз съм!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525i e34 '89
Мечтае да кара: Alpina b10 biturbo

Мнение от Taurus » 07 Дек 2010, 14:10

:OT: извинете че се намесвам, но реших че е по-удачно от това да създавам нова тема. Прочетох от търсачката теми и мнения за скоростната кутия на е34 и се обърках още повече. Мен ме интересува вида масло, ATF или MTF последно. Дали имам табелка на кутията или не, наистина не съм погледнал, но все пак искам да го сменя а от RealOEM дават ATF, каталозите по магазините както и известните Даскалов казват 75W 90... честно казано симптомите са като на недостатъчно количество - предавките влизат трудно особено когато е студена. За да го няма маслото евентуално е изтекло от някъде, но на първо време искам да го сменя, защото както всички знаем финансите притискат. Моята е М20Б25, МОЛЯ ВИ, дайте ми съвет какво да налея щото тая зима не искам да я строша тая кутия от ръгане на лоста..

Поздрави: Стефан
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 07 Дек 2010, 15:05

Колега, това, което разбрах от четенето и писането до тук, е, че маслото трябва да е ATF тъй като другото го дават за автомобили, произведени след 97 г., което автоматично изклчва нашите. Сега какъв тип точно ATF и а не съм сигурен, но мисля, че е Dexron II ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 07 Дек 2010, 15:56

manos написа:Опитах се да потърся въпросната част за моята кола в realoem, но нещо не успях :dunno:

Ако някой има представа какъв е парт-номера на въпросния лагер, моля нека да пише :roll:

edit: Това ли трябва да е - 07 GROOVED BALL BEARING D=55/D=30 1 26121225071

В Дару го водят ролков лагер, но за съжаление го нямат в наличност :confused:

не се занимавай с глупости, защото почти 100% тракането (ако наистина е тракане) идва от самата кутия. причината е увеличена хлабина в самите зъбни колела. та с две думи, и всичките лагери да смениш, все тая.

с "по - дебело" масло тракането намалява, но не изчезва.

ПредишнаСледваща

Назад към E34