Има ли М50 без ламбда сонда ?
Модератор: Технически модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Re: Има ли М50 без ламбда сонда ?
_65536_kb_sec_ написа:predel написа:Само предложение: Ако му намериш входа за ламбда контрола и му "праснеш" едно съпротивленийце... какво ли би станало
колко голямо че да го изравям и утре да го пробвам![]()
![]()
Ами погледнете с каква ламбда е бил мотора.... и тогава преценете...
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
predel написа:_65536_kb_sec_ написа:predel написа:Само предложение: Ако му намериш входа за ламбда контрола и му "праснеш" едно съпротивленийце... какво ли би станало
колко голямо че да го изравям и утре да го пробвам![]()
![]()
Ами погледнете с каква ламбда е бил мотора.... и тогава преценете...
Бошовска, каква друга?

- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
това начинание няма да пожъне успехи ми се струва...
освен да последват още няколко теми от сорта на - прекъсва, не работи добре, няма мощност или нивото на маслото се вдига....друго не вярвам да стане.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
@2bar написа:освен да последват още няколко теми от сорта на - прекъсва, не работи добре, няма мощност или нивото на маслото се вдига....друго не вярвам да стане.
а защо така мислиш при положение че еку-то си дозира сместта само без ламбата след прекодирането.
Реално погледнато има Мотроници и без ламбада...

Като сложим съпротивление на мястото на генераторен датчик (какъвто е сондата), какво различно от едно голямо нищо се получава?!?
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Postman написа:Като сложим съпротивление на мястото на генераторен датчик (какъвто е сондата), какво различно от едно голямо нищо се получава?!?
Значи имам приятел, комуто ламбда контрола по един или друг начин не работи.... Човекът си реши випроса като сложи 2 (две) съпротивления и едно дистанционно за аларма за превключване и ползва едното за студен мотор а другото за топъл... Разбира се, че колата не е това което трябва да е, понеже няма именения на данните, но се държи много по-прилично от случая без тези съпротивления...
П.П. Разбира се за хора, които могат да си вземат всичко от магазина и не се притесняват от това.... няма да е най-доброто решение, но за такива дето са притеснени финансово исля, че е някакво решение... но все пак става въпрос за бензинов мотор...

Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

predel написа:Значи имам приятел, комуто ламбда контрола по един или друг начин не работи.... Човекът си реши випроса като сложи 2 (две) съпротивления и едно дистанционно за аларма за превключване и ползва едното за студен мотор а другото за топъл... Разбира се, че колата не е това което трябва да е, понеже няма именения на данните, но се държи много по-прилично от случая без тези съпротивления...
П.П. Разбира се за хора, които могат да си вземат всичко от магазина и не се притесняват от това.... няма да е най-доброто решение, но за такива дето са притеснени финансово исля, че е някакво решение... но все пак става въпрос за бензинов мотор...аз там съм "гола вода"
![]()
![]()
та не ме земайте на сериозно...
Технически погледнато на ECU-то му трябва адекватен сигнал, според който да коригира сместа в реално време. Такъв сигнал идва само и единствено от датчика, съвместно с който това ECU е проектирано да работи. Във всички останали случай контрол на сместа няма или ако има, той е неадекватен и не може да се нарече контрол. Решаването на проблема е като се съчетаят правилния софтуер с правилния хардуер, т.е. да се комбинират ECU-то с правилния чип и да се монтира ламбда сондата (за която почти сигурно има окабеляване) или да се върне старото ECU с неговия си чип.
От текста в червено аз лично оставам с впечатление, че твоят приятел по-скоро НЕ си е решил проблема, но ако той е доволен не виждам причина да си блъска повече главата. Отделно dj_ennsy_1 кара на газ, което пък генерално му "решава" проблема.
Така или иначе най-евтиното решение в случая, поне според мен, е един чип с правилната програма без ламбда контрол за ECU 403 за Е34 - т.е. 3 условия: Е34/ 403/ без ламбда контрол. Този същия чип струва примерно 50 лв, което в случая е цената на проблема, за какви магазини говориме и какви финансови притеснения?!?
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Яворе, в случая сондата (теснолентошата) не е особено прецизен датчик, екуто го ползва за определяне на бедна/богата/оптимална смес, но не гони точни стойности, а просто вкарва сместта в някакви граници.
Има някаква вероятност да са го нацелили в режим при който колата е загряла, а най-лесно става с променливо съпротивление
Има някаква вероятност да са го нацелили в режим при който колата е загряла, а най-лесно става с променливо съпротивление

Да са нацелили кое?!? Съпротивлението на датчик, който генерира напрежение ли? Т.е. при самодиагностиката компютъра да си "мисли", че сондата си е на място, но когато "чака" тя да му подаде сигнал, тя какво му подава? Някакво напрежение на самоиндукция по веригата - примерно някакви миливолти, който си синусоидират около сигнал, какъвто сондата би давала при бедна смес. А после какво правим ако сигналът си стои все като за бедна смес, но компютъра е достигнал максималното възможно обогатяване за текущия режим - ами нищо - сондата (т.е. съпротивлението) се игнорира като сигнал и компа си блъска бензин по базови таблици, които винаги са с по-богата смес отколкото при работещ ламбда контрол, защото това е по-сигурно от гледна точка на предпазване на двигателя от повреда.
Та кое са нацелили примерно казваш?
Та кое са нацелили примерно казваш?
аз съм чувал, че с пръдня боя не става....демек, с два резистора за 5 ст, да се замени Бошовска сонда за 100лв.
общо взето ако сондата е на Бош, т.е. галваничен елемент, единственото нещо, което може да се случи като се сложи резистор е изгаряне на входа на комп.
ако е титаниева, нищо няма да изгори, ама и нищо няма да стане.
и последно, каква е идеята на цялата работа? смяна на софтуера + повишен разход за 50 лв. или нормална работа на мотора за 100 лв. (толкова горе - долу се движи една сонда на Бош)?
общо взето ако сондата е на Бош, т.е. галваничен елемент, единственото нещо, което може да се случи като се сложи резистор е изгаряне на входа на комп.
ако е титаниева, нищо няма да изгори, ама и нищо няма да стане.
и последно, каква е идеята на цялата работа? смяна на софтуера + повишен разход за 50 лв. или нормална работа на мотора за 100 лв. (толкова горе - долу се движи една сонда на Бош)?
- Breyton
- ентусиаст
-
- Кара: E34
Мога да ти помогна с чипа.Имам два файла за това еку.Ако искаш пиши ми на лично да се разберем как да ти ги пратя.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
Breyton написа:Мога да ти помогна с чипа.Имам два файла за това еку.Ако искаш пиши ми на лично да се разберем как да ти ги пратя.
а за М30 намира ли ти се нещичко колега?

- Breyton
- ентусиаст
-
- Кара: E34
Дай ми номера на ЕКУ-то и ще погледна.
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2