За олиото и TDS-a

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Re: За олиото и TDS-a

Мнение от alchohol » 24 Яну 2012, 23:06

Абе ше сложа аз веднъж олио да я пробвам бабката как ще е , па то от един път нищо няма да й стане :mhihi:
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 25 Яну 2012, 9:56

alchohol написа:Абе ше сложа аз веднъж олио да я пробвам бабката как ще е , па то от един път нищо няма да й стане :mhihi:
С чисто олио от от магазина няма да има проблеми. Само дето е по-скъпо от нафтата, но пък няма утайки, вода и други боклуци.

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 25 Яну 2012, 16:03

bmw325tds написа:
alchohol написа:Абе ше сложа аз веднъж олио да я пробвам бабката как ще е , па то от един път нищо няма да й стане :mhihi:
С чисто олио от от магазина няма да има проблеми. Само дето е по-скъпо от нафтата, но пък няма утайки, вода и други боклуци.

Проблемът е там, че олиото от магазина си има бая вода вътре :banghead:
Вземи най-евтиното олио от Карфур и го сложи на тигана без продукт за пържене да видиш как цвърчи :banghead:
Луда работа е тая с олиото според мен, ама Иво като си е наумил :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 25 Яну 2012, 16:16

ddddk написа:...Вземи най-евтиното олио от Карфур и го сложи на тигана без продукт за пържене да видиш как цвърчи...
Е как ще има вода. Смеси вода и олио и ще видиш, че се отделят - няма как да стане хомогенна смес.

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 25 Яну 2012, 16:26

така е.
Правят емулсия. Така докарват ниска цена на олиото. Не се виждат капчиците с просто око, но като го сипиш със стайна температура в предварително загрят тиган и водата почва интензивно да се разширява и се образуват едни мехурчета в олиото и после тая вода като стане гъзец и олиото почва да цвърчи.
Ако си купиш Калиакра примерно или Ийстойл този феномен не се наблюдава. Ама при 3,60 литъра на тези марки няма кирия :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 25 Яну 2012, 20:52

Да и начинът да махнеш водата от олиото е чрез нагряване. Та може да се направи онзи номер със срязания бойлер и да се налее чистото олио, да се нагрее и водата да си тръгне от него. Повечето го загряват до 90С и го оставят да изстине 1-2 часа. След това наливат.

Иначе сега се убедих колко баааавно се прецежда използваното олио през чаршаф. Ще трябва да се мисли за голям съд и филтър тип чорап (крачол от дънки :mhihi: ) Че за 2 часа 10литра претаках.

Успех
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 25 Яну 2012, 22:59

Омаза ли се убаво :mhihi:
Това със скоростта на филтриране ти го пазех за десерт, ама ти се оказа много бърз :)

Без филтър няма да стане, баце.
Обади се на НИКОЛ-Н и ги питай за филтър за този гъсточ. Трябва да предложат нещо.

Проблемът ти следващ ще е, че филтърът си сака помпа :idea:
Разбира се трябва да си луд да скапеш помпа (от 700 стотака нагоре до безброй) с тез лайна дето са в старото олио.
Може и със шнек, ама той по-цифра.

Вариант може да се окаже да срежеш още един бойлер и да му ползваш студената тръба за изход към филтъра и от филтъра към другия казан. Демек нещо като скачени съдове :mhihi: и за налягане на филтъра да ползваш G-то на баба Гея :idea:

Ама, човек, само те замервам с някакви идейки неизбистрени, а детайлите и хамалогията от тебе :dunno:

Поздрави,
Д
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 26 Яну 2012, 0:23

ddddk написа:Омаза ли се убаво :mhihi:
Това със скоростта на филтриране ти го пазех за десерт, ама ти се оказа много бърз :)

Без филтър няма да стане, баце.
Обади се на НИКОЛ-Н и ги питай за филтър за този гъсточ. Трябва да предложат нещо.

Проблемът ти следващ ще е, че филтърът си сака помпа :idea:
Разбира се трябва да си луд да скапеш помпа (от 700 стотака нагоре до безброй) с тез лайна дето са в старото олио.
Може и със шнек, ама той по-цифра.

Вариант може да се окаже да срежеш още един бойлер и да му ползваш студената тръба за изход към филтъра и от филтъра към другия казан. Демек нещо като скачени съдове :mhihi: и за налягане на филтъра да ползваш G-то на баба Гея :idea:

Ама, човек, само те замервам с някакви идейки неизбистрени, а детайлите и хамалогията от тебе :dunno:

Поздрави,
Д

Мерси, ще ми подарят 1 варел 60л и на него ще сложа голямо парче плат тип чорап. От там ще ползвам Г-то. Естествено отдоле ще има канелка. Филтри и за вода могат да се ползват но за сега ще е това с чаршафите. :)
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аватар
Кара: bmx

Мнение от vinio » 27 Яну 2012, 14:52

:OT:
не го ли прецади тоя зехтин вече :D
чакаме да споделиш впечатления.
И внимавай с доставчиците,че в някой заведения пържат с 50%(растителна мазнина) и 50%(животинска) :wave:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 27 Яну 2012, 15:04

vinio написа::OT:
не го ли прецади тоя зехтин вече :D
чакаме да споделиш впечатления.
И внимавай с доставчиците,че в някой заведения пържат с 50%(растителна мазнина) и 50%(животинска) :wave:

За сега съм прецедил 10л., от които реално 9 стават за нещо. Трябва да си закупя няколко литра бензин и да се постопли, и стопи снега. Довечера пак ще претакам. :mhihi:

великият шестак
Аватар
Кара: няколко и киселее

Мнение от Turbo_Ted » 27 Яну 2012, 18:14

Zubcho написа:За сега съм прецедил 10л., от които реално 9 стават за нещо. Трябва да си закупя няколко литра бензин и да се постопли, и стопи снега. Довечера пак ще претакам. :mhihi:

хората претакат вино бе Зъбе :bchug:
а по темата - форд ескорт дизел 1.8 чист без турбина за 30 000 км каран само на олио - досега никакви проблеми! малко по-тих стана мотора. чакам и аз с нетърпение да видя резултатите от олио на бмв... :bchug: следя темата с интерес :bchug:
Изображение
оооо велики шестако :bowdown: да пребъдат сегментите ти ... все у високи обороти да стоиш :bowdown: и да живее шпера ти :bowdown: АМИН :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Яну 2012, 18:21

Така и не разбах само ще се филтрира зехтина или ще се рафинира ?
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 27 Яну 2012, 21:04

Jordana написа:Така и не разбах само ще се филтрира зехтина или ще се рафинира ?

Няма ресурс и място за да се прави инсталация за био дизел. То иначе това е по-чистия вариант.

Някой да ми каже на колко микрона е филтърът за кафе (постоянен такъв)

Изображение

Трябва ми филтър който мога да почиствам на 1 или 0.5 микрона. Някой да помага.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 28 Яну 2012, 0:01

ти па кво направи 1-0.5 микрона аз цедя с филтър 125 микрона и няма дерт
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 28 Яну 2012, 7:53

Zubcho написа:
Трябва ми филтър който мога да почиствам на 1 или 0.5 микрона. Някой да помага.

Баце, 1 микрон е толкова малко сито, че ще го чакаш по 1 мл на 1 мин :idea:
Според мен не ти трябва по-голяма филтрация от тази на масления филтър.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E34