Прегряване и липса на парно

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E68
Детайли за колата: може би 1.9 TDI

Прегряване и липса на парно

Мнение от grobar_partizan » 20 Апр 2013, 21:07

Здравейте, колеги!
Карам 520i 1994 година.
В средата на зимата изведнъж парното ми изчезна. Доливах антифриз, обезвъздуших я, но промяна нямаше. Тъй като нямах време и средства си я карах така до скоро. В този период без парно колата на няколко пъти ми вдигна над 100 градуса. Преди седмица смених водна помпа и проблемите ми изчезнаха, но само за два дни. Отново се опитва да прегрява и няма парно. Един майстор ми каза, че проблема ми е в клапаните, а друг е на 100 процента сигурен, че трябва да сменям гарнитура, защото съм я прегрял. Второто възможно ли е, защото градусите не са стигали в червеното, възможно ли е да е скъсана някъде гарнитурата и от там прави възглавница и парното ми да се губи?
И да попитам за цените на клапаните, защото така и не успях да намеря информация.

ентусиаст
Аватар
Кара: на 15''ки
Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L

Re: Прегряване и липса на парно

Мнение от biem_w » 20 Апр 2013, 21:14

Тук едва ли някой през екрана ще бръкне да ти оправи колата ама можем да направим това което ти сам можеш да направиш за 3 минути.. Да ти кажем да си провериш Водният радято или по скоро да го промиеш.. след това си смени термостата .. той се сменява с водната помпа да ти е мирна главата щото не е на хиляди левове а 20лв .... Хубаво са ти казали за клапаните... но мал шанс да те ебават те... Преди всичко обаче обърни внимание колко надува и дали клапана на капачката на радятора действа . Тва са последователни неща дето едва ли някой от нас щи каже на 100% кво да направиш и колата да се оправи.. Аз ся щи кажа ,че преди 10тина дена ми изтече антифриза на магистралата а най близкото ОМВ беше на 2-3 км и си карах в червеното до там ... налях 20 лейки вода докато обезвъздуша и си карам още без проблеми...
Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Апр 2013, 21:15

Щом нямаш парно значи има въздух в системата. Причините могат да са: термостат ,водна помпа ,гарнитура на главата, воден радиатор или лошо обезвъздушаване

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 20 Апр 2013, 21:18

Може и гарнитура и глава да е...

Потребител
Аватар

Мнение от grobar_partizan » 20 Апр 2013, 21:27

Казаха, че термостата работи, ако трябва и нов ще взема. Капачката на радиатора е нова, а радиатора не би следвало да е запушен, след като имаше парно, поне така си мисля, но ще го сваля и измия.

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 20 Апр 2013, 21:36

Как я обезвъздушаваш? Газ има ли колата? Щом не си сменял термостата, хубаво е макар и профилактично да го смениш. Не е фатално толкова, че за малко е влезнала в червеното. Според мен имаш въздух по системата някъде.
Изображение
E34, E38

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 20 Апр 2013, 21:57

Термостата, ако е оригиналния или някакъв друг марков, ще заспи отворен и тогава забравяш за силното парно. Но тогава няма шанс да я прегрееш. Най-вероятно имаш въздух в системата. Наскоро един колега бра такива ядове, докато не обезвъздуши както си трябва казана и сега всичко е наред. Няма как да е от клапаните, по тая логига колите ни трябва да прегряват лятото, когато си спрем парното.

Успех :bchug:
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от grobar_partizan » 21 Апр 2013, 4:41

Мисля, че е обезвъздушена както трябва. На студен мотор, отворена капачка на радиатора и пробката за обезвъздушаване. Наливах докато спре да поема и спре да изкарва въздух от пробката. Иначе има обикновена газ, но не иска да върви без парно, затова ми е толкова мъка, че минавам по 40 километра на ден, а заплатата е малка.

ентусиаст
Аватар

Мнение от biem_w » 21 Апр 2013, 6:52

grobar_partizan написа:Мисля, че е обезвъздушена както трябва. На студен мотор, отворена капачка на радиатора и пробката за обезвъздушаване. Наливах докато спре да поема и спре да изкарва въздух от пробката. Иначе има обикновена газ, но не иска да върви без парно, затова ми е толкова мъка, че минавам по 40 километра на ден, а заплатата е малка.

я снимай къде ти монтирам изпаритела и как са вързани маркучите ? А замръзва ли ти изпаритела?

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

Мнение от MaxMeyer » 21 Апр 2013, 8:46

Обезвъздуши я хубаво като я спреш на голям баир с предницата нагоре.Дай и газ докато почне да излиза хубаво от пробката няколко пъти..След това огледай хубаво дали не ти капе от някой маркуч антифриз и от там да се образува въздушен балон. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 21 Апр 2013, 16:14

grobar_partizan написа:Мисля, че е обезвъздушена както трябва. На студен мотор, отворена капачка на радиатора и пробката за обезвъздушаване. Наливах докато спре да поема и спре да изкарва въздух от пробката. Иначе има обикновена газ, но не иска да върви без парно, затова ми е толкова мъка, че минавам по 40 километра на ден, а заплатата е малка.

Почти е сигурно, че имаш въздух в системата. Напълни докато спре да поема, запали да загрее и пусни парното да духа топлото на макс. Както колегата спомена е добре да навириш муцуната на високо, защото въздуха винаги отива в най-високата точка. Аз по принцип слагам маркуч на пробката за обезвъздушаване и го пускам в едно шише. С друго шише доливам течност като с ръката подавам газ за да се върти течността. След това като се изпразни едното шише другото е пълно вече и ги сменям. Като превъртиш така шишетата 2-3 пъти няма да си без парно, повярвай. Само не наливай студена течност в загрелия мотор.

Потребител
Аватар

Мнение от grobar_partizan » 21 Апр 2013, 20:37

Колата я обезвъздуших сутринта и задуха хладно. Е сега, преди половин час ми се отдаде възможност на един завой и я изфорсирах до червено. На секундата задуха толкова горещо, колкото не е било никога. Към 10 километра минах и всичко беше наред.
Иначе изпарителя замръзва, когато е без парно.
Нямам възможност да снимам изпарителя, но се намира от дясно на мотора.
Изображение

На снимката се пада долен десен ъгъл.

ентусиаст
Аватар

Мнение от biem_w » 22 Апр 2013, 6:29

при загрят мотор отвори капачката,прибката за обезвъздушаване и махни единия маркуч от изпарителя.След тва наливай вода в радятора докато не почене да излиза от изпаритела вода.... имаш въздух в системата. Като налееш вода и смяташ ,че си направил всичко ок завтаряй сичко ,влез в колата и я дръш на средни обороти 3-3.5к оборота и виж дали ще духа навсякъде топло .. ако почне да духа топло и после пак си диха студено значи помпата дето си сложил е гадна ..

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 22 Апр 2013, 20:33

Ако всичко останало по системата ти е наред и не смуче въздух от никъде, пробвай с друга помпа. Надявам се, че не си сложил от тия дето после се чудиш как да им събереш перките от блока.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

Потребител
Аватар

Мнение от grobar_partizan » 24 Апр 2013, 13:48

Когато се кара с много газ, парно има, ако съм в града или на свободен ход духа студено. Помпата е RUVILLE.
Имам и скъсан маркуч на колекторите, възможно ли е от там да смуче въздух?

Следваща

Назад към E34