Модификация газова уредба М50В20 / спортен въздушен филтър

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E34 520i

Модификация газова уредба М50В20 / спортен въздушен филтър

Мнение от Diavollo » 28 Авг 2011, 16:18

Привет,

Моята кола (е34 М50В20 без VANOS 1990 г.) е с обикновена газова LOVATTO (монтирана от предишния собственик), като изпарителят е закрепен за поставката за акумулатора (непосредствено до казанчето за течността за чистачките). До момента (вече 4 г.) не съм имал никакви проблеми с газта и съответно нищо не съм пипал по системата (изключение - сменен филтър за газта на клапана). Т

От около месец време обаче усетих падане на мощността и получаването на "дупка" в диапазона 1500-2800 оборота, както и по-бавно ускорение в диапазона над 3000 оборота. При подаване на пълна газ при 3000 оборота вместо да ускорява двигателят направо заглъхва и спира - при пуснат климатик ситуацията е трагична. Преди не беше така. Имам чувството, че не стига достатъчно горивна смес.

От публикуваните теми относно газовите уредби монтирани на тия мотори и проблеми свързани с тях, разбрах, че изпарителят трябва да е монтиран под колекторите, за да може пътят на газта да е максимално кратък (наред с това се съкращава и пътят на охл. течност за изпарителя). Не ми стана ясно обаче следното:
1. Къде точно се закрепя изпирителят, така че да е под колекторите? Ако може някой да прати снимки
2. монтирането на плочката води до намаляване на разстоянието между дебитомера и колекторите (при мен маншонът е доста сплескан, което води до намален дебит на горивна смес (газ+въздух). Как се решава този проблем? Слагането на спортен въздушен филтър е решение, но:
- има ли значение какъв е филтърът? От къде може да се закупи, цена и колко често се сменя?
- как се домонтира кутията на въздушния филтър и как се закрепя спортния филтър?

Идеята ми да модифицирам газовата уредба и въздушния филтър, така че системата да е максимално коректно изпълнена. Моля тези от вас, които са минали по тоя път да напишат впечатления. Съвети от рода - махай газовата и карай на бензин не приемам :)

Очаквам вашите коментари...
Всичко, което не ме убива ме прави по-силен!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лимузина

Re: Модификация газова уредба М50В20 / спортен въздушен филтър

Мнение от bat_gosho » 28 Авг 2011, 16:36

При мен ситуацията е абсолютно идентична и за сега се държи нормално.За спортния филтър според мен е излишна покупката,особено ако колата се кара предимно на газ.По-добре опитай да разбереш от къде идва проблема - я спукан маркуч,я нещо друго...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Мнение от Stoqnov_ » 28 Авг 2011, 16:40

Не влизай във излишни филми, колега. По-добре вместо да получиш сто ненужни съвета и да си играеш само и да си губиш времето, смени мембраните, ще тръгне.
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

Crash Master
Аватар
Кара: '86 316; '89 520i
Мечтае да кара: Е28 М5

Мнение от viper » 28 Авг 2011, 17:30

pepitoooooooooo написа:Не влизай във излишни филми, колега. По-добре вместо да получиш сто ненужни съвета и да си играеш само и да си губиш времето, смени мембраните, ще тръгне.

Или най-добре смени изпарителя.

Аз обаче първо бих погледнал за запушени филтри на газта. Освен този, който е в газовия клапан е възможно да има и в самия изпарител. Провери също за нацепени маркучи от които може да смуче въздух...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Diavollo » 28 Авг 2011, 17:35

viper написа:Провери също за нацепени маркучи от които може да смуче въздух...

Кои маркучи имаш предвид - то има един маркуч от изпарителя до плочката и е читав!? Другите два са за водата, тях съм ги сменял и са здрави - не виждам как влияят на вървежа.

P.S. Забравих да кажа, че на бензин върви като пушка... ама няма кинти да я храня на бензин :(

Crash Master
Аватар
Кара: '86 316; '89 520i
Мечтае да кара: Е28 М5

Мнение от viper » 28 Авг 2011, 17:42

Щом са ти ОК маркучите, то виж филтрите... Всъщност с какъв изпарител си - електрически или вакумен?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Мнение от Stoqnov_ » 28 Авг 2011, 17:53

Колко ли ще се изпише, докато се сменят мембраните.... :roll: ще следим с интерес
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 29 Авг 2011, 7:01

:mhihi: , изпарителя е на мястото на помпата на АБС-а, антифриза му идва от онзи термостат в кутията на филтъра, сега само седи за украса той, а спортния филтър за въздух съм го патентовал по-горе изброената причина от времето на М40-та :winky: :
2. монтирането на плочката води до намаляване на разстоянието между дебитомера и колекторите (при мен маншонът е доста сплескан, ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М20В25

Мнение от manos » 29 Авг 2011, 17:19

Да ползвам и аз темата на колегата:

Интересува ме дали има значение позицията на плочката (предполагам има), и по-скоро какво точно е то и кое е оптималното и разположение. В моя случай газовата е слагана в Италия, според мен читаво, с изпарител Ланди Ренцо S.E. 81, като плочката ми се намира в филтърната кутия преди дебитомера, а на изхода към гофрирания маркуч за колекторите е поставена кихалхата.

Наскоро смених мембраните на изпарителя, както и филтрите на клапана, но подобрение във вървежа няма (по-скоро се скопи малко дори). Предполагам, че причината за това е в настройката на изпарителя (ако някой има представа как се настройва ще му бъда благодарен да сподели, че ми е омръзнало от пишман майстори!!!), но се чудя и дали позицията на плочката може да промени нещо.

Благодаря предварително ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Diavollo » 29 Авг 2011, 20:58

manos написа: но се чудя и дали позицията на плочката може да промени нещо.

Колега, плочката се слага задължително след дебитомера, а кихалките на колекторите, за да няма гръмнали дебитомери - поне това е мнението на болшинството газаджии :D и моята е така... Тая седмица ще сменя мембраните на изпарителя и филтъра на клапана за газта и очаквам да се оправи...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 29 Авг 2011, 23:40

За позицията на кихалката съм наясно, интересува ме тази на плочката и защо е така - ако някой има обяснение, ще се радвам да го сподели ;)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 30 Авг 2011, 8:37

След правилния монтаж, под капака трябва да изглежда така:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 30 Авг 2011, 8:55

Мноо лъскав бре Нено, да те кара дълго. Та и мойто е така, ама като не можах да си намера снимките, пък и не ми се занимаваше да снимам отново. Поздрави.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от manos » 01 Сеп 2011, 19:15

Ненко Вранков написа:След правилния монтаж, под капака трябва да изглежда така:

Изображение

Уникална... просто уникална :bowdown:

Само един въпрос - видях, че плочката е след дебитомера, което отговори на въпроса ми, но се чудя има ли кихалка този твой сетъп и ако да къде се намира?

Да не би да е някъде на колектора, тъй като съм виждал М50 с кихалки отпред на колектора (или по-скоро клапи, незнам дали е точно определението).

Ако е така къде би трябвало да стоя моята (на М20 мотор)?

Благодаря предврително ;)

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 02 Сеп 2011, 7:32

Не ти трябва "кихалка" , само предпазна клапа сложи преди дебитомера.

Следваща

Назад към E34